email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Importuri si bunuri aduse in tara, supuse noilor accize? Ce impozite datoram?

Taxe si Impoziteaccizecodul fiscalachizitii intracomunitareexigibilitateaimporturi


Accizele pentru mai multe achizitii intracomunitare s-au schimbat odata cu cele mai noi modificari aduse Codului fiscal.

Astfel, pentru achizitii intracomunitare de cafea, bijuterii, blanuri naturale, iahturi si alte nave, masini cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm cubi, arme de vanatoare si arme de uz personal, precum si cartuse cu glont, exigibilitatea are loc la data receptionarii acestor produse, iar plata accizei se face pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

In schimb, pentru aceleasi produse provenite din import, exigibilitatea accizei are loc la data punerii in libera circulatie iar plata se face la data formalitatilor de import. Pentru bere si bauturi fermentate, exigibilitatea intervine la eliberarea in consum.

La finele saptamanii trecute, in data de 30 august, au aparut in Monitorul Oficial doua acte normative cu incidenta in domeniul financiar-contabil: OG nr. 28/2013 privind modificarea Codului fiscal si  OG nr. 31/2013 privind modificarea OUG nr. 196/2005 privind fondul de mediu, a amintit consultantul fiscal Adrian Benta pentru Mediafax,

In primul rand, OG nr. 28/2013 publicata in Monitorul oficial din data de 30 august 2013, intra in vigoare la data de 01 septembrie 2013 si reglementeaza trei aspecte legale diferite:

    a.    modificarea Codului de procedura fiscala, prin care se permite plata cu numerar la Directiile de specialitate ale primariilor, a impozitului datorat de persoanele fizice pentru venituri din activitati agricole;

    b.    modificarea Codului fiscal, din punctul de vedere al taxarii inverse pentru TVA, aplicate la livrarea de energie electrica catre un comerciant ( cumparator revanzator), ocazie cu care se reglementeaza mai exact calitatea de comerciant ce beneficiaza de taxare inversa;

    c.    modificarea Codului fiscal, cu privire la accizele nearmonizate, data platii accizei, extinderea categoriilor de produse accizabile.

Se clarifica, odata cu noile prevederi, cine are calitate de platitor de acciza si data la care se datoreaza plata accizei.

 Astfel, sunt platitori de acciza operatorii economici ( societati comerciale sau persoane ce desfasoara activitati independente) cand produc, achizitioneaza din comunitate sau importa cafea, bijuterii, blanuri naturale, iahturi si alte nave, autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm cubi, arme de vanatoare si arme de uz personal, precum si cartuse cu glont.

De asemenea, aminteste consultantului Adrian Benta, sunt platitori de acciza persoanele fizice care achizitioneaza din teritoriul comunitar sau importa iahturi si alte nave, autoturisme cu o capacitate mai mare de 3000 cm cubi si motoare cu o capacitate de peste 100 CP destinate navelor si ambarcatiunilor.

In ce priveste exigibilitatea accizei, aceasta se stabileste in functie de natura produsului si provenienta acestuia:

-    pentru achizitii intracomunitare de cafea, bijuterii, blanuri naturale, iahturi si alte nave, autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm cubi, arme de vanatoare si arme de uz personal, precum si cartuse cu glont, exigibilitatea are loc la data receptionarii acestor produse;

-    pentru aceleasi produse provenite din import, exigibilitatea accizei are loc la data punerii in libera circulatie. Plata accizei in acest caz se va efectua la data formalitatilor de import.

-    pentru bere si bauturi fermentate, exigibilitatea intervine la eliberarea in consum, conform prevederilor generale privind accizele.

Atentie! Referitor la declaratia de acciza, se mentioneaza ca atat operatorii economici cat si persoanele fizice ce efectueaza achizitii intracomunitare de produse in sfera accizei, vor depune o declaratie cu acciza datorata bugetului, numai atunci cand se datoreaza accize.

Sursa: HotNews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impoziteaccizecodul fiscalachizitii intracomunitareexigibilitateaimporturi


Data aparitiei: 02 Septembrie 2013

Votati articolul "Importuri si bunuri aduse in tara, supuse noilor accize? Ce impozite datoram?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X