email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumut acordat de societate asociatului. In ce conditii efectuam aceasta operatiune?

Taxe si ImpoziteLegea 31/1990imprumut acordat asociatuluitranzactiipersoane nerezidente

Vom stabili mai jos in ce conditii se poate acorda un imprumut asociatului si care vor fi aspectele care tin de termenul de rambursare si de stabilire dobanda.

Mentionam ca intr-o astfel de situatie vor fi incidente prevederile art. 272 din Legea societatilor 31/1990. Potrivit acestora se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144 indice 4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii. Limita prevazuta de textul legal reprezinta echivalentului in lei al sumei de 5.000 de eur.
 
Avand in vedere ca nu a fost precizata calitatea asocietului, trebuie subliniata si exceptia prevazuta la alin. (3) al art. 272 din Legea 31/1990 potrivit careia nu constituie infractiune fapta incriminata mai sus, daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect. Asadar, restrictiile au in vedere fondatorii (asociatii) persoane fizice.
 
Prevederile legale nu stabilesc alte conditii ale operatiunii astfel incat din punct de vedere juridic partile sunt libere sa stabileasca termenul de rambursare si dobanda. De asemenea, pentru legalitatea contractului, nu este ceruta forma autentica.

Cu toate acestea din punct de vedere fiscal cu privire la dobanda vor fi incidente prevederile art. 11 alin. (2) din Codul fiscal potrivit carora in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate (urmeaza sa se analizeze daca sunt indeplinite conditiile de afiliere prevazute la art. 7 pct. 21 din Codul fiscal), autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
 
Asadar, sub aspectul dobanzii, nivelul acesteia trebuie sa se situeze la nivelul pietei, in acest sens urmand a fi avute in vedere nu numai cotele practicate dar si conditiile de acordare (durata imprumutului, modul de rambursare si garantiile constituite).


Sursa: PortalContabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteLegea 31/1990imprumut acordat asociatuluitranzactiipersoane nerezidente


Data aparitiei: 10 Octombrie 2013

Votati articolul "Imprumut acordat de societate asociatului. In ce conditii efectuam aceasta operatiune?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X