email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Isarescu: taxa pe viciu poate da peste cap inflatia

Introducerea taxei pe viciu ar putea da peste cap inflatia, tinand cont de ponderea ridicata detinuta de tigari in cosul de consum al populatiei, a declarat, miercuri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Analistul economic, Constantin Rudnitchi este de parere ca introducerea acestei taxe este totusi un mod simplist si artificial de a aduce bani la buget si ca posibilitatea de a nu atinge tinta de inflatie anuntata pentru acest an, nu mai surprinde pe nimeni.

"Personal sunt ingrijorat de introducerea taxei pe viciu, tinand cont de ponderea tigarilor in cosul de consum al populatiei, respectiv circa 4%, aproape jumatate din cat detine painea. In gluma spus, ai impresia ca in Romania se mananca tigari. Aici, o majorare a preturilor poate da peste cap inflatia", a declarat Mugur Isarescu.

Isarescu nu a uitat sa mentioneze nici de alti factori care influenteaza inflatia, precum cresterea preturilor la gazele naturale si a mentionat ca BNR se asteapta ca in continuare inflatia sa intre pe "o curba mai plata".

"Evolutia preturilor de consum este pozitiva dar nu e inca momentul sa ne bucuram. Exista inca potentiale socuri, in special din partea ofertei, de aceea suntem foarte vigilenti in privinta tintei de inflatie. Ne asteptam in continuare ca inflatia sa intre pe o curba mai plata", a declarat Mugur Isarescu.

Isarescu a mai mentionat ca nu exista nici o legatura intre noua emisiune monetara si inflatie si ca are toata increderea ca aprecierea monedei nationale va sustine dezinflatia si va face trecerea catre adoptarea monedei euro.

"Leul nou si puternic, spun puternic pentru ca acesta are o evolutie pozitiva a cursului, va sustine dezinflatia si va ajuta la trecerea spre Uniunea Europeana, respectiv catre moneda euro" a spus guvernatorul.



Analistul economic Constantin Rudnitchi este de parere ca, in ultimul an, Banca Nationala a fost cam lasata sa se bata singura cu inflatia si ca exista o oarecare neconcordanta intre guvern si BNR.

"In ultimul an, Banca Nationala a cam fost lasata sa se bata singura cu inflatia. Guvernul este preocupat de veniturile bugetare, sa nu uitam de avertismentele FMI ca veniturile bugetare sunt prea mici si atunci Guvernul isi rezolva treaba facand astfel de artificii, gen taxa pe viciu.

Banca Nationala are alte probleme, legate de inflatie, pe care le gestioneaza intr-un anumit fel si sigur ca nu poate influenta suta la suta o decizie de acest gen", a declarat Rudnitchi.

Analistul economic a precizat ca tigarile sunt cunoscute ca fiind un produs inelastic, adica oamenii consuma indiferent de pret cam aceeasi cantitate de tigari si de aceea se produce cresterea inflatiei. Practic, spune Rudnitchi, la acelasi nivel de consum avem cheltuieli mai mari, care se vad in indicele inflatiei.

"Tigarile sunt cunoscute ca fiind un produs inelastic. Asta inseamna ca oamenii consuma cam acelasi nivel de tigari indiferent de pret si de aici influenta asupra inflatiei. Repet, fumatorii nu se lasa de fumat din cauza pretului ci prin alte metode", a explicat Constantin Rudnitchi.

Analistul considera ca principala logica a introducerii taxei pe viciu este atragerea de mai multi bani la buget, dar ca situatia de fata demonstreaza ca este greu sa atingi doua tinte, respectiv atat atragerea de bani cat si pastrarea inflatiei.

"In economie este foarte greu sa atingi doua tinte si sa atragi mai multi bani la buget dar si sa pastrezi inflatia in parametri. Este un mod simplist de a incerca sa aduci bani la buget. In loc sa se largeasca baza contribuabilor, sa se adune bani la buget de la marii datornici, se gasesc astfel de solutii de compromis", a mai precizat Rudnitchi.

BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5% plus/minus un punct procentual, in conditiile in care anul trecut, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 8,6%, depasind marginal limita superioara a intervalului de variatie de 6,5-8,5 la suta, asociat tintei anuntate de BNR de 7,5 la suta pentru anul 2005.

HotNews.ro , , 12 apr 2006

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Isarescu: taxa pe viciu poate da peste cap inflatia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X