email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea cotei TVA la alimentele de baza - pierderi de circa un miliard de lei noi la buget

Senatul a aprobat joi propunerea conservatorilor privind reducerea TVA cu zece procente pentru produsele alimentare de baza creand din nou divergente in cadrul Aliantei. Niculae Done, partener in cadrul KPMG, considera ca potentiala reducere e o decizie greu de acceptat de catre Ministerul Finantelor si ca in mod normal masura ar avantaja consumatorul final.

Redactorul sef al revistei Piata, Cristian Badescu crede insa ca cei care vor avea cel mai mult de castigat vor fi comerciantii intermediari si ca masura ar putea saraci bugetul statului cu aproximativ un miliard de lei noi.

Niculae Done, partener in cadrul companiei de consultanta fiscala KPMG Romania, a declarat pentru Hotnews.ro ca, potentiala reducere a cotei TVA pentru produsele alimentare la 9%, va fi o decizie greu de acceptat de catre Ministerul Finantelor Publice.

"Reducerea cotei de TVA pentru produsele alimentare la 9%, credem ca, in mod normal, este o decizie greu de acceptat de catre Ministerul Finantelor Publice datorita obiectivului de a majora veniturile la bugetul de stat", a declarat Niculae Done.

Cristian Badescu, redactorul sef al revistei Piata, este de parere ca recentul vot din Senat este o miscare mai degraba politica decat una economica, "o miscare parsiva a PD-ului care incearca sa puna o bomba pe masa Guvernului condus de un liberal" si ca la nivel economic aceasta ar aduce pierderi la bugetul statului de aproximativ un miliard de lei noi.

"In plan economic ar fi un deficit de incasari din TVA la bugetul statului de aproximativ un miliard de lei noi, aceasta pe baza unui calcul aproximativ care tine cont de consumul mediu anual pe cap de locuitor pornind de la valorile din anii trecuti, tinand cont ca nu au existat modificari sensibile in acest sens", a declarat Cristian Badescu.

Niculae Done sustine ca, in mod normal, masura reducerii cotei TVA la alimentele de baza ar trebui sa avantajeze cel mai mult consumatorul final, datorita reducerii preturilor.



"Consumatorul final, in mod normal, ar fi cel care ar trebui sa fie cel mai avantajat, datorita reducerii implicite a preturilor in domeniul produselor alimentare, urmata, in final, de o crestere a nivelului de trai.

In ceea ce priveste companiile, aceasta reducere nu ar trebui sa aiba un impact decat prin prisma avantajelor comerciale de care ar putea beneficia prin cresterea cererii pentru propriile produse", a precizat Done.

In opinia analistului, reducerea cotei de TVA la alimente este o decizie pe care statele membre, si implicit Romania, in urma aderarii la UE, o pot implementa si ca singura limitare impusa de legislatia europeana se refera numai la nivelul cotei reduse care nu poate fi mai mic de 5%.

Done avertizeaza insa ca este important ca o decizie finala in aceasta directie sa fie caracterizata prin stabilitate si continuitate.

"Daca este sa privim legislatia europeana in materie de TVA, reducerea cotei de TVA la alimente este o decizie pe care statele membre, si implicit Romania, in urma aderarii la UE, o pot implementa.

Credem ca este important ca o potentiala decizie sa se caracterizeze prin stabilitate si continuitate, adica autoritatile fiscale sa nu revina asupra deciziei, in sensul revenirii la cota normala dupa o anumita perioada de timp" a spus Niculae Done.

Cristian Badescu atentioneaza ca o potentiala reducere a cotei TVA nu va insemna in mod automat o reducere spectaculoasa a pretului final. In opinia acestuia, cei care vor avea cel mai mult de castigat vor fi comerciantii intermediari.

"Privind in trecutul apropiat, cand am avut de-a face cu masuri similare cei care au avut de castigat nu au fost nici producatorii, nici consumatorii si nici comerciantii finali ci mai degraba comerciantii intermediari, e vorba de magazine in ultima instanta", a precizat Badescu.

"In cadrul categoriilor unde este concurenta la lapte, ulei si probabil si la carnea de pasare si pretul final va avea o reducere, dar nu spectaculoasa. Sa nu ne gandim la o reducere de 10% a pretului final, probabil vom avea de-a face cu ieftiniri de 1% cel mult de 2% la pretul final.

Producatorii vor practica probabil o reducere apropiata de 10% comerciantii intermediari vor micsora foarte putin pretul iar consumatorii finali vor practica o reducere de 1-2%", a precizat Badescu.

In opinia redactorului sef al revistei Piata, la zahar, unde piata e impartita intre doi trei concurenti puternici "nu vom avea de-a face cu o reducere de preturi nici pentru consumatorii finali si nici macar la poarta fabricilor de zahar".

De asemenea, tinand cont de faptul ca se apropie Pastele si consumul de oua este foarte mare, Badescu considera ca si la acest produs este greu de crezut ca vor scadea preturile. Cat despre paine, Cristian Badescu a atentionat ca in ultimele luni, producatorii au tot evidentiat necesitatea majorarii pretului.

Daca aceasta decizie va fi promulgata ramane de vazut de unde va reusi sa adune guvernul alte resurse la buget. Niculae Done este de parere ca deficitul bugetar ar putea fi compensat prin eficientizarea colectarii veniturilor din impozite si taxe la bugetul de stat, precum si din atragerea investiilor straine.

"Deficitul bugetar care ar rezulta in urma acestei decizii de a reduce cota de TVA la alimente credem ca ar putea fi compensat cu eficientizarea colectarii veniturilor din impozite si taxe la bugetul de stat, precum si din atragerea investiilor straine din perspectiva imbunatatirii nivelului de trai al populatiei si implicit cresterea standardelor sociale", a declarat Niculae Done, partener KPMG.

In privinta deficitului bugetar, Cristian Badescu crede ca Executivul va veni tot cu masuri de natura fiscala, majorari la alte taxe sau impozite, care se vor reflecta in buzunarele populatiei. Badescu estimeaza ca propunerea de reducere a TVA la alimente, nu va trece de Camera Deputatilor.

"Nu cred ca va trece de Camera Deputatilor. Probabil ca se vor incorda din nou democratii si liberalii si vor ajunge la un compromis. Ce ramane dupa toata miscarea asta este gestul PD-ului de a-si arata muschii in fata liberalilor", a declarat Cristian Badescu.

HotNews.ro , 13 apr 2006

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Reducerea cotei TVA la alimentele de baza - pierderi de circa un miliard de lei noi la buget":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X