email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota de impozitare a dividendelor

Intrebare:

Care este cota de impozitare a dividendelor aferente anului 2005, ce urmeaza a fi ridicate in cursul anului 2006 (precizati articolul de lege).

Raspuns:

In multitudinea de acte normative care modifica dispozitiile Codului fiscal, inclusiv pe cele referitoare la impozitul pe dividende, cota de impozitare, cel putin pentru categoria de beneficiari-persoane fizice, a ridicat semne de intrebare pentru multi dintre abonatii nostri intrucat, legislativ, veniturile de aceasta natura au fost incadrate in grupa venituri din investitii.

Intrucat nu ne precizati si pentru ce categorie de beneficiari distribuiti dividendele, tragem concluzia ca baza legislativa la care faceti referire este Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2004, mai exact Legea de aprobare a acesteia – Legea nr. 163/2005.

Astfel, veniturile din dividende aferente anului 2005, distribuite persoanelor fizice in anul 2006, se impun cu cota de 16%, potrivit prevederilor art. III alin. (4) din Legea nr. 163/2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Subliniem faptul ca, potrivit acestor prevederi, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, cota de impozit pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investitii este de 16%, in categoria veniturilor din investitii, potrivit prevederilor Titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind incadrate si veniturile din dividende. Pentru dividendele platite persoanelor juridice romane cota de impozitare a ramas 10%.

Pentru a avea o imagine clara asupra impozitarii dividendelor in 2006 va detaliem mai jos cotele pentru fiecare categorie de beneficiari:

  • Persoane fizice rezidente - 16%, - conform art. III, alin (4) din Legea nr. 163/2005. - conform art. III, alin (4) din Legea nr. 163/2005.

Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.

Rezulta ca in anul 2005, s-au impus cu cota de 10% numai dividendele distribuite pentru anul 2004 si neplatite pana la 31 decembrie 2005.  

  • Persoane fizice nerezidente - 16% - conform art. III, alin. (5) din L nr. 163/2005, cu mentiunea posibilitatii de aplicare a cotei mai favorabile, daca persoana este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si cu conditia prezentarii certificatului de rezidenta fiscala. In anul 2005 cota a fost de 15%.
  • - conform art. III, alin. (5) din L nr. 163/2005, cu mentiunea posibilitatii de aplicare a cotei mai favorabile, daca persoana este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si cu conditia prezentarii certificatului de rezidenta fiscala. In anul 2005 cota a fost de 15%.

In cazul in care persoana fizica nerezidenta este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere aplicata nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in conventie. Impozitul datorat de o persoana fizica nerezidenta pentru veniturile de aceasta natura obtinute din Romania, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre societatea romaneasca care a repartizat dividendele. Data pana la care se plateste impozitul pe dividende este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dividendelor. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua retinerii impozitului.

Nu trebuie omisa, in acest caz si obligatia societatii romane, platitoare a dividendului de a depune o declaratie informativa la organul fiscal teritorial, pana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator pentru care s-au platit dividendele.

  • Persoane juridice romane - 10% - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
  • - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara. Impozitul retinut de societatea care distribuie dividendul se plateste pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii. In cazul in care dividendele distribuite nu sunt platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 31 decembrie a anului respectiv.
  • Persoane juridice straine - 16%. - In anul 2005 cota a fost de 15%. 
  • - In anul 2005 cota a fost de 15%.

In cazul in care persoana juridica straina este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, cota de impunere aplicata nu poate fi mai mare decat cea prevazuta in conventie. Impozitul datorat de o societate straina pentru veniturile de aceasta natura obtinute din Romania, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre societatea romaneasca la care se detin participatiile. Data pana la care se plateste impozitul pe dividende este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dividendelor. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste in lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua retinerii impozitului. Cu aceeasi mentiune pe care am facut-o si la persoanele fizice nerezidente: obligatia de depunere a unei declaratii informative.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 21 Septembrie 2006

Votati articolul "Cota de impozitare a dividendelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X