email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.4 Modul de efectuare a platii

Cuvinte cheie:

  • data platii

IMPORTANT:

Plata obligatiilor bugetare se face in numerar, prin decontare bancara, mandat postal sau prin anularea de timbre mobile. Asa cum vom vedea, in functie de modul de plata, data efectuarii acesteia este diferita .

Data platii este data inscrisa pe chitanta eliberata de trezorerie in cazul platilor in numerar. In cazul platii prin virament sau mandat postal, data platii difera in functie de perioada in care a fost efectuata astfel:

  • pentru platile efectuate pana la data de 31 decembrie 2002, data platii era data debitarii contului platitorului sub conditia creditarii contului bugetar corespunzator intr-un interval nedeterminat;
  • platile efectuate in perioada 1 ianuarie 2003 – 25 martie 2003, data platii era data creditarii contului bugetar corespunzator;
  • incepand cu data de 26 martie 2003, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 79/2003, data platii este data creditarii contului curent general al trezoreriei statului, deschis la Banca Nationala a Romaniei.

ATENTIE!

De la aceeasi data, neefectuarea operatiunii de decontare de catre banca in termen de 48 de ore de la data debitarii contului platitorului determina transferul obligatiei de plata a dobanzilor si penalitatilor in sarcina acesteia. Aceasta prevedere inlatura necesitatea includerii in fiecare contract de cont curent a unor prevederi referitoare la raspunderea bancii in cazul intarzierilor in efectuarea operatiunilor in relatia cu trezoreria statului.

  • Incepand cu data de 30 mai 2003, potrivit Legii nr. 232/2003, data platii continua sa fie data creditarii contului curent general al trezoreriei statului, deschis la Banca Nationala a Romaniei. De la aceasta data este creata insa o exceptie in ceea ce priveste obligatiile bugetare datorate in vama cu ocazia operatiunii de vamuire.

ATENTIE:

In acest caz, obligatia bugetara se considera platita la data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora.

In acest caz, obligatia bugetara se considera platita la data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora.

 

In acest caz, obligatia bugetara se considera platita la data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora.

 

In acest caz, obligatia bugetara se considera platita la data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora.

  • Incepand cu 1 septembrie 2003, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 86/2003, data platii este data la care bancile debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decontare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora. In cazul in care, in termen de 48 de ore de la data debitarii contului, bancile nu realizeaza decontarea sumelor, platitorul suporta dobanzile si penalitatile incepand cu acest termen. Plata, insa, este considerata efectuata.
  • De la data de 1 ianuarie 2004, in baza Codului de procedura fiscala, conditiile de validitate a platii sunt din nou modificate. Astfel, data platii este mentinuta ca fiind data la care se debiteaza contul platitorului pe baza instrumentelor de decon-tare specifice, confirmate prin stampila si semnatura autorizata a acestora. In cazul in care, in termen de 3 zile lucratoare, bancile nu efectueaza decontarea, plata nu este considerata efectuata, dupa acest termen fiind datorate dobanzi si penalitati.

IMPORTANT:

Va sfatuim sa revedeti contractele de cont curent incheiate cu bancile la care societatea are deschise conturi si sa negociati cu acestea includerea in contracte a unor clauze privind raspunderea pentru plata de dobanzi si penalitati in cazul intarzierii decontarii sumelor.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 02 Octombrie 2006

Votati articolul "2.4 Modul de efectuare a platii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X