email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea T.V.A.-ului

Intrebare:

Suntem o societate comerciala pe actiuni filiala a unei societati nationale (S.A.) prestatoare a unui servici de interes public. S-a hotarat de catre AGA a societatii mama majorarea titlurilor de participare / majoare de capital pt modernizari si reparatii la filiala, sub forma de lichiditati. In urma controlului Curtii de Conturi desfasurat la societatea mama, filialei i s- a cerut sa explice cum au fost cheltuiti acei bani.

Punctul de vedere al Curtii de conturi exprimat de conducatorul economic al soc mama este ca la justificarea utilizarii banilor sa se depaseasca suma cu care s-a contribuit initial cu TVA -ul aferent intrucat lucratorii Curtii de Conturi motiveaza ca Tva -ul s-a dedus prin achizitia de lucrari de reparatii si modernizari de la respectivi furnizori.

Mai concret daca majorarea a fost de 100 lei, filiala trebuie sa justifice 119 lei.

Raspuns (dat in 16.08.2006):

Deoarece nu ati transmis mai multe detalii, presupunem ca prin actiunea sa de control, Curtea de Conturi a considerat suma primita de filiala ca un fond destinat realizarii de investitii proprii, fara ca suma sa fie incadrata la disponibilitati banesti rezultate din majorarea de capital social.

In acest context, in situatia in care suma transferata filialei de catre societatea mama are ca sursa finantarea de la bugetul de stat, filiala avea obligatia sa reintregeasca disponibilitatile de investitii primite cu T.V.A. aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, destinate realizarii obiectivelor proprii de investitii, dedusa pe baza documentelor fiscale primite de la diversi furnizori.

Prin Codul fiscal, la cap. 10 ,, Regimul deducerilor,, , art. 145 ,,Dreptul de deducere,, se prevede faptul ca sumele deduse in cursul anului fiscal pentru obiectivele proprii de investitii pot fi utilizate numai pentru plati aferente aceluiasi obiectiv de investitii. In situatia in care in cursul anului curent sumele reprezentand T.V.A. dedusa din facturi de investitii nu sunt utilizate, acestea trebuie virate la bugetul de stat la incheierea exercitiului financiar. In situatia dvs. ca filiala, suma neutilizata trebuia restituita societatii mama care avea obligatia sa o vireze la randul sau bugetului de stat.

De fapt, printre multe alte obiective de natura financiara, rolul Curtii de Conturi, este de a verifica prin controalele efectuate modul de utilizare a sumelor primite de la bugetul de stat de catre o societate cu capital de stat sau majoritar de stat.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 11 Octombrie 2006

Votati articolul "Deducerea T.V.A.-ului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X