email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contul 117- sold creditor

Intrebare:

Doresc sa va adresez o intrebare referitoare la ct. 117 – SOLD CREDITOR (corectarea erorilor). Societatea pentru care va adresez intrebarea este infiintata prin hotarare de Guvern, filiala a unei societati nationale de interes public, aceasta fiind actionar unic.

Avem de repartizat profitul net aferent anului 2005.

Nu avem pierderi fiscale, nici contabile, dar avem sold la ct. 1174 – provenit din corectarea erorilor contabile (sold creditor). Ce facem cu aceasta suma? Putem repartiza conform O.G. nr. 64/2001 cu modificarile ulterioare? Are o legatura cu ct. 117 de mai sus?

Va rugam sa precizati actele normative pe care le utilizati in raspunsul dvs.

Raspuns (dat in 14.04.2006):

Intrucat nu precizati din ce provine soldul creditor al act. 1174 – “Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” mentionam urmatoarele:

In general, daca soldul contului 1174 – “Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile” este creditor, inseamna ca prin inregistrarea respectiva s-a corectat omiterea de la inregistrare in perioada precedenta a unui element de venit. In aceste conditii, precizam faptul ca, potrivit pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin. In cazul in care se constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost inregistrat eronat, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca in urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere conform legislatiei in vigoare.

Astfel, de exemplu, daca prin inregistrarea efectuata in anul 2005 prin creditul contului 1174 s-a corectat omiterea de la inregistrare a unui element de venit aferent anului 2004, din punct de vedere fiscal, veti ajusta (recalcula) profitul impozabil al anului 2004 si veti depune rectificativa la Declaratia privind impozitul pe profit pe anul 2004 (Declaratia “101”). In cazul in care in urma corectiei rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma datorati dobanzi si penalitati de intarziere conform legislatiei in vigoare.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, precum si faptul ca, soldul creditor al contului 1174 reprezinta de fapt un profit omis de la inregistrare in anii precedenti, asupra acestuia aplicandu-se cota de impozit pe profit si implicit impunerea acestuia prin rectificarea Declaratiei 101, potrivit reglementarilor contabile, respectiv O.M.F.P. nr. 1088/2004, in cazul in care in anii precedenti nu aveti pierdere, acesta poate fi repartizat, in cazul dvs., potrivit destinatiilor prevazute de O.G. nr.64/2001, cu modificarile ulterioare, cu aprobarea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor ori a consiliului de administratie, dupa caz.

In cazul in care nu va incadrati in situatia prezentata mai sus, va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare in acest sens.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 26 Octombrie 2006

Votati articolul "Contul 117- sold creditor":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X