email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acciza aferenta alcoolului etilic

Intrebare:
 
Firma noastra cumpara alcool etilic pentru fabricarea deodorantelor ( este firma de prductie).

Acciza aferenta alcoolului etilic apare pe factura de achizitie; Cum se inregistreaza corect factura de materie prima pentru mine, ca firma?.... Aceasta acciza se poate deduce de la stat? Daca da, care sunt procedurile ?

% = 401                                                % = 401

300                       SAU                      300

4426                                                  4426

635 = 446 – Acciza

Raspuns (dat in octombrie 2006):

Conform situatiei mentionate de dvs, alcoolul etilic devine pentru activitatea ce se desfasoara de catre societatea cumparatoare materie prima pentru obtinerea deodorantelor (cosmetice). Conform art 200 din Titlul VII, Cod fiscal, beneficiem de scutire de accize pentru alcoolul etilic atunci cand este utilizat in industria cosmetica. Conform Normelor de aplicare a Codului fiscal, Titlul VII, partea 226.1, al (4), scutirea de la plata accizelor pentru alcoolul etilic in acest caz se acorda indirect, prin compensare si/sau restituire pe baza decontului de scutire de accize. In acest context, acciza nu mai este parte componenta a pretului de achizitie; se plateste contravaloarea accizei catre furnizorul de alcool etilic dar se va recupera contravaloarea ei de la stat. Ca urmare, in opinia noastra corecta inregistrare contabila a achizitiei de alcool etilic este:

%          = 401“Furnizori”

300“Materii prime” 

446“Acciza”

4426“TVA deductibil”

Scutirea de accize pentru alcoolul etilic (reglementarile sunt mentionate in HG 84/2005) se acorda pe baza decontului de scutire de accize, insotit de:

a) autorizatia de utilizator final;

b) copia facturii fiscale de achizitie a alcoolului etilic, in care acciza sa fie evidentiata distinct;

c) dovada platii accizelor catre furnizor, constand in documentul de plata confirmat de banca la care utilizatorul are contul deschis;

d) dovada cantitatii utilizate in scopul pentru care se acorda scutirea, constand intr-o situatie centralizatoare a documentelor aferente cantitatilor efectiv utilizate.

Modelul decontului de scutire de accize este aprobat prin OMFP 559/2005.

Autorizatia de utilizator final se emite de catre autoritatea fiscala teritoriala. Autorizatia se emite in trei exemplare cu urmatoarele destinatii:

a) primul exemplar se pastreaza de catre utilizatorul final;

b) al doilea exemplar este utilizat ca document administrativ de insotire;

c) al treilea exemplar se transmite de catre utilizatorul final furnizorului si se pastreaza de catre acesta.

Autorizatia de utilizator final se elibereaza la cererea scrisa a beneficiarului, la care se va anexa actul de constituire din care sa rezulte ca societatea desfasoara o activitate care necesita consumul de alcool etilic si de alte produse alcoolice, precum si fundamentarea cantitatii ce urmeaza a fi achizitionata in regim de scutire de plata a accizelor. Autoritatea fiscala poate sa solicite orice informatie si documente pe care le considera necesare pentru eliberarea autorizatiei.

In cazul in care beneficiarul se aprovizioneaza de la mai multi furnizori, autorizatia de utilizator final se emite pentru fiecare antrepozit fiscal furnizor.

La momentul efectuarii primei operatiuni, beneficiarul transmite exemplarele 2 si 3 ale autorizatiei de utilizator final catre furnizor, care pastreaza exemplarul 3, urmand ca exemplarul 2 sa fie utilizat ca document administrativ de insotire pentru toate operatiunile ce se vor derula.

De fiecare data la sosirea produsului accizabil, beneficiarul solicita autoritatii fiscale teritoriale emitente a autorizatiei ca, in termen de maximum 24 de ore, sa certifice pe exemplarul utilizat ca document administrativ de insotire cantitatea primita de beneficiar. Pentru aceasta, autoritatea fiscala teritoriala emitenta poate desemna un reprezentant al administratiei finantelor publice in a carei raza este primit produsul.

Dupa certificarea fiecarei operatiuni in autorizatia de utilizator final, beneficiarul transmite o copie a acesteia in termen de 6 zile catre furnizor.

Daca in termen de 30 de zile de la expedierea produsului furnizorul nu primeste copia documentului certificat, acea operatiune se considera eliberare pentru consum si din acel moment acciza devine exigibila.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2006

Votati articolul "Acciza aferenta alcoolului etilic":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X