email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri concomitente din salarii si din contracte de comision

Cum putem cumula veniturile din salarii cu veniturile din activitati de comision?

In cadrul multor societati care au ca obiect de activitate comercializarea de produse in alt mod decat prin magazine plata personalului din cadrul compartimentelor de van-zari ridica probleme. Astfel, de regula in cadrul serviciului de vanzari sunt angajati agenti de vanzari, salarizarea acestora fiind compusa dintr-un salariu fix si o parte va-riabila reprezentata de comisionul de vanzare. Pentru reducerea costurilor cu salariile multe societati intentioneaza ca pentru partea variabila sa semnez cu agentii de vanzare cate un contract de comision in ideea impozitarii acestui venit cu 10%. Asadar se pune problema posibilitatii ca un salariat sa poata detine concomitent un contract individual de munca si un contract de comision pentru activitatea pe care o desfasoara in cadrul societatii.

I. Tratamentul fiscal al veniturilor realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision

Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision de catre agentii de vanzare reprezinta, privite in mod distinct, venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comert de catre persoane fizice, din prestari de servicii, altele decat cele realizate din profesii libere, precum si cele obtinute din practicarea unei meserii.

Printre activitati care constituie fapte de comert sunt enumerate in Normele de aplicare a Codului fiscal si activitatile al caror scop este facilitarea incheierii de tranzactii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare si alte asemenea contracte incheiate in conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost incheiat contractul.

Platitorii de venituri au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze un impozit in cota de 10% aplicat la venitul brut platit de acesta, sa completeze formularul Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat, sa completeze si sa depuna pana la 30 iunie a anului urmator pentru veniturile platite in anul in curs un formular de declaratie informativa potrivit art. 93 din Codul fiscal. Impozitul calculat, retinut si virat de platitorul de venituri reprezinta plata anticipata datorata de persoana fizica in contul impozitului pe venit. In acest sens, aceasta nu mai are obligatia depunerii unei declaratii estimative de venit si platii celor patru plati anticipate trimestriale.

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate in baza unui contract de comision sunt obligate sa depuna, in termen de 15 zile de la data obtinerii primului venit, a formularului Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (020) cod 14.13.01.10/2, insotit de copii de pe buletinul sau cartea de identitate si de pe contractul in baza caruia isi desfasoara activitatea. Copiile de pe documente vor fi certificate pe fiecare pagina de organul fiscal teritorial, pentru conformitate cu originalul. La inregistrarea acestor persoane nu se elibereaza certificat de inregistrare fiscala, inregistrarea in evidentele fiscale facandu-se in scopul administrarii impozitului pe venit.

Aceste persoane fizice se supun reglementarilor privind determinarea venitului net anual din activitati independente, prevazute la art. 48 din Codul fiscal, avand obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla, completarii si depunerii declaratiilor de venit.

II. Cumularea de catre aceeasi persoana si in legatura cu aceeasi persoana juridica a dublei calitati de salariat si comisionar

In ceea ce priveste cumularea de catre aceeasi persoana si in legatura cu aceeasi persoana juridica a dublei calitati de salariat si comisionar sunt incidente doua reglementari menite sa cenzureze operatiunile destinate sa evite obligatiile fiscale si drepturile ce decurg din raporturile de munca. Astfel, operatiunea propusa realizeaza o distinctie intre activitatea desfasurata de salariat si cea care decurge din contractul de comision. In fapt, insa, in lipsa unor distinctii majore intre activitatile efective desfasurate de salariati operatiunea va fi reconsiderata de catre organele fiscale si cele ale inspectora-tului teritorial de munca in temeiul prevederilor cuprinse in Codul muncii , ale Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala.

Astfel, in scopul protejarii intereselor salariatilor din perspectiva drepturilor de asi-gurari sociale, organele ITM vor putea considera ca activitatea salariatilor imbraca forma unei relatii dependente de natura raporturilor de munca cumuland veniturile din contractul de comision cu cele ce decurg din contractul de munca. In acelasi timp, in mod independent, organele fiscale in scopul supunerii veniturilor realizate de persoa-nele fizice contributiilor sociale evitate prin incheierea concomitenta a celor doua con-tracte, in baza prevederilor cuprinse la art. 6 raportat la art. 14 din Codul de procedura fiscala, vor ajusta baza impozabila a impozitului pe salarii.

Sunt de subliniat si dispozitiile Codului fiscal menit sa impiedice utilizarea unui alt mijloc de optimizare fiscala constand in plata drepturilor de proprietate intelectuala. Masura antiabuz cuprinsa in acest text desi poate fi evitata este susceptibila de rectificare si implica riscuri importante de aparitie a unei dispute cu organele mentionate mai sus.

In ceea ce priveste dreptul organului fiscal de a impozita in categoria veniturilor din salarii un venit care din punctul de vedere al naturii contractului privit in mod distinct este o activitate independenta, mentionam:

in materia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuale, potrivit pct. 24 din Normele metodologice de aplicare a art. 46 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III Venituri din salarii al Titlului III din Codul fiscal;

potrivit pct. 25 din Normele metodologice de aplicare a art. 46 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, persoanele fizice angajate, precum si cele care incheie contracte, altele decat cele prin care sunt reglementate relatiile de angajare, si care desfasoara activitati utilizand baza materiala a angajatorului sau a celeilalte parti contractante, in vederea realizarii de inventii, realizari tehnice sau procedee tehnice, opere stiintifice, literare, artistice etc., obtin venituri de natura salariala;

potrivit pct. 68 lit. k) din Normele metodologice de aplicare a art. 55 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sumele platite sportivilor ca urmare a participarii in competitii sportive, precum si sumele platite sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti in domeniu pentru rezultatele obtinute la competitiile sportive, de catre structurile sportive cu care acestia au relatii contractuale de munca, indiferent de forma sub care se platesc, inclusiv prima de joc, sunt venituri de natura salariala.

Avand in vedere cele de mai sus, activitatea ca salariat, dar si de comisionar, poate fi cumulata numai in mod exceptional pentru personalul care nu desfasoara activitati si-milare in calitate de salariat, or care in alte imprejurari decat cele normale poate aduce contracte suplimentare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 19 Decembrie 2006

Votati articolul "Venituri concomitente din salarii si din contracte de comision":
Rating:

Nota: 4.94 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X