email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O firma prestatoare de lucrari de proiectare

Intrebare:

Firma noastra, avand cod de inregistrare in scopuri de TVA, presteaza pentru o firma Germana lucrari de proiectare in program CATIA. Ce trebuie sa cuprinda factura, daca se inscrie TVA, si ce documente obligatorii trebuiesc incheiate (comanda sau contract)?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

In primul rand, mentionam faptul ca nu cunoastem programul de proiectare CATIA despre utilizarea caruia am fi avut nevoie de cateva detalii cu privire la modalitatea de lucru astfel incat aplicarea acestuia sa nu influenteze modul de interpretare al locului de desfasurare a serviciului prestat de firma dvs. Fiind vorba de o prestare de servicii, ca regula generala, impozitarea T.V.A. a operatiunii economice se efectueaza la locul unde este stabilit prestatorul conform prevederilor art. 133, alin. (1) din Legea nr. 571/2003.

Deci, daca firma dvs. este situata in Romania si efectueaza lucrari de proiectare, exclusiv pentru bunuri imobile, indiferent de locul unde este situat beneficiarul, locul prestarii se considera in Romania si operatiunea se impoziteaza T.V.A. prin factura emisa de prestatorul roman cu T.V.A. 19%.

Desi nici in legislatia valabila pana la data de 31.12.2006 si nici in legislatia valabila incepand cu data de 01.01.2007 nu exista reglementari exprese legate de serviciile de proiectare, din punctul nostru de vedere, in situatia serviciilor de proiectare legate de un bun imobil, locul prestarii serviciului se considera, in conformitate cu exceptiile reglementate la art. 133, alin. (2), lit. a) “locul prestarii este considerat a fi: locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile”. Punctul de vedere formulat are la baza si prevederile din H.G. nr. 1861/2006 privind normele de aplicare ale Codului fiscal, pct. 13, alin. (4), serviciile legate de bunurile imobile cuprind operatiuni precum:

  • lit. a) “ lucrarile de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, intretinere, curatare si demolare efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa, precum si orice operatiune ce se efectueaza in legatura cu livrarea de bunuri mobile si incorporarea acestora intr-un bun imobil astfel incat bunurile mobile devin bunuri imobile prin natura lor”;
  • lit. b) “ studiile si activitatile de supervizare, care fac parte in mod obisnuit din ocupatia arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor si care au ca obiectiv pregatirea si coordonarea unei activitati prevazute la lit. a)”.

Deci, in functie de obiectivul supus proiectarii, urmeaza sa stabiliti locul impozitarii cu T.V.A. a operatiunii (in Romania sau in Germania). De precizat este faptul ca stabilirea locului de impozitare al operatiunii de prestari servicii nu este conditionata de comunicarea de catre beneficiar a codului de inregistrare in scopuri de T.V.A.

Astfel, locul impozitarii poate fi:

  • in Romania: obligatia impozitarii T.V.A. revine prestatorului, respectiv firmei dvs. In acest sens firma din Romania emite factura cu cota standard T.V.A. de 19% prin completarea tuturor informatiilor de identificare a operatiunii impuse prin art. 155, alin. 5 din Codul fiscal. Aceste informatii se refera la:
  • : obligatia impozitarii T.V.A. revine prestatorului, respectiv firmei dvs. In acest sens firma din Romania emite factura cu cota standard T.V.A. de 19% prin completarea tuturor informatiilor de identificare a operatiunii impuse prin art. 155, alin. 5 din Codul fiscal. Aceste informatii se refera la:

      • numarul de ordine si data emiterii facturii;
      • denumirea, adresa si codul de inregistrare in scopuri de T.V.A. ale prestatorului;
      • denumirea, adresa si codul de inregistrare scopuri de T.V.A. ale beneficiarului de servicii;
      • denumirea serviciilor prestate;
      • data prestarii serviciilor;
      • baza de impozitare a serviciilor;
      • mentionarea cotei de T.V.A. si a taxei colectate, exprimate in lei;
      • alte facturi sau documente emise anterior, atunci cand se emit mai multe facturi sau documente pentru aceeasi operatiune;
      • orice alta mentiune necesara.

Factura trebuie emisa in limba romana cu optiunea de emitere si intr-o limba straina, caz in care baza de impozitare a T.V.A. se poate inscrie in valuta, dar daca operatiunea nu este scutita de taxa, suma taxei trebuie inscrisa si in lei. Baza de impozitare in valuta se converteste in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru serviciul prestat.

Pentru prestarile de servicii decontate pe baza comenzii/contractului, faptul generator si exigibilitatea taxei intervin la data prestarii serviciilor. Pentru prestarile de servicii decontate pe baza de situatii de lucrari (servicii de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare) faptul generator ia nastere la data emiterii situatiilor de lucrari sau la data la care aceste situatii sunt acceptate de beneficiar. Va recomandam ca in situatia in care serviciile de proiectare sunt complexe si se deconteaza pe baza unor situatii de lucrari, sa precizati prin contract momentul decontarii (la data prestarii, la data acceptarii situatiei de lucrari, etc.).

  • in Germania: obligatia impozitarii T.V.A. revine beneficiarului ca proprietar al bunului imobil asupra caruia se presteaza serviciul. Obligatia este indeplinita de beneficiarul din Germania prin aplicarea taxarii inverse conform legislatiei fiscale din tara sa.
  • : obligatia impozitarii T.V.A. revine beneficiarului ca proprietar al bunului imobil asupra caruia se presteaza serviciul. Obligatia este indeplinita de beneficiarul din Germania prin aplicarea taxarii inverse conform legislatiei fiscale din tara sa.

In aceasta situatie, pentru serviciile prestate, firma dvs. emite factura fara T.V.A., in limba romana sau intr-o limba straina cu informatiile obligatorii mentionate anterior la care se adauga mentiunea “neimpozabila in Romania”. Operatiunea se declara in noul decont de T.V.A. la randul 2.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2007

Votati articolul "O firma prestatoare de lucrari de proiectare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X