email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxarea inversa pentru prestari servicii

Intrebare:

Cum se va aplica de acum incolo taxarea inversa pentru prestari servicii amenajari interioare? (daca intra la "lucrari de constructii montaj"?) Va rog sa-mi dati si exemple. Cum se procedeaza cu achizitiile pt prestarea serviciului? Cum se intocmeste factura de prestare a serviciului si cum se inregistreaza in contabilitate?

Bunurile si serviciile pentru livrarea sau prestarea carora se aplica masurile de simplificare sunt: c) lucrarile de constructii-montaj

Masurile de simplificare se aplica numai pentru operatiuni realizate in interiorul tarii astfel cum este definit la art. 1252 din Codul fiscal.

In intelesul art. 160 din Codul fiscal, prin cladire se intelege orice constructie legata nemijlocit de sol, avand una sau mai multe incaperi, si care serveste la adapostirea de oameni, de animale si/sau de bunuri mobile corporale.

(3) Prin lucrari de constructii-montaj, in sensul art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal, se inteleg lucrarile de constructie, reparare, modernizare, transformare si demolare legate de un bun imobil.

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Desi prin Legea privind Codul fiscal sau prin normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 1861/2006 nu se face aceasta precizare, consideram faptul ca masurile de simplificare sunt aplicabile doar pentru lucrarile de constructii-montaj supuse autorizarii in conformitate cu prevederile Legii nr. 50 din 29 iulie 1991, republicata, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Asa cum ati preluat si dvs. din normele de aplicare, in categoria lucrarilor de constructii-montaj sunt incluse doar lucrarile de constructie, reparare, modernizare, transformare si demolare legate de un bun imobil, fara a fi enumerate si lucrarile de amenajare.

Spre deosebire de lucrarile de amenajare, cu exceptia lucrarilor de constructie, celelalte tipuri de lucrari enumerate au un grad mai mare de complexitate care asigura mentinerea aceleiasi functiuni ale unui bun imobil. Acesta ar fi un motiv concret pentru care legiuitorul a permis aplicarea taxarii inverse, considerata o “facilitate”.

Totusi, in situatia in care amenajarile sunt complexe si necesita autorizare pentru transformarea si demolarea bunului imobil, acestea pot fi supuse masurilor de simplificare ca lucrari de constructii-montaj.

Punctul nostru de vedere are la baza prevederile art. 3 din Legea nr. 50/1991 in care se face mentiunea ca “autorizatia de construire se elibereaza pentru:

  1. lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel”

  1. lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel”

si prevederile art. 8, alin:

(1) ,,Demolarea, dezafectarea ori dezmembrarea, partiala sau totala, a constructiilor (…) si a oricaror amenajari se fac numai pe baza autorizatiei de desfiintare”.

Daca amenajarile au la baza doar lucrari de zugravire si vopsitorie interioara fara modificarea elementelor de fatada si culorile cladirilor, lucrari de igienizare, reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara prin pastrarea formei, dimensiunilor golurilor si tamplariei, montarea de aparate individuale de climatizare si contorizare a consumurilor de utilitati, reparatii si inlocuiri la pardoseli, lucrari de inlocuire de instalatii electrice si sanitare si alte lucrari de asemenea natura, va recomandam sa nu aplicati masurile de simplificare si sa aplicati taxarea in regim normal cu cota standard T.V.A. de 19%.

Referitor la inregistrarea in evidenta contabila a materialelor aferente, pentru lucrarile de constructii-montaj, va recomandam sa organizati o evidenta a productiei prin utilizarea contului 332 “Lucrari si servicii in curs de executie” evidentiat lunar prin formula 332 = 711 in baza devizelor de lucrari intocmite si acceptate de beneficiar.

Contul 332 "Lucrari si servicii in curs de executie" este un cont de activ. Inregistrarile contabile care se efectueaza reprezinta:

  • in debit: valoarea la cost de productie a lucrarilor si serviciilor in curs de executie la sfarsitul perioadei prin creditul contului 711;
  • in credit: scaderea din gestiune a valorii lucrarilor in curs de executie la inceputul perioadei urmatoare prin debitul contului 711.

Soldul contului reprezinta valoarea la cost de productie a lucrarilor si serviciilor in curs de executie la sfarsitul perioadei.

Colectarea cheltuielilor aferente acestor lucrari se face prin conturile de materii prime 301 "Materii prime", si materiale 302 "Materiale consumabile" in corespondenta cu contul 601 “Cheltuieli cu materiile prime” si contul 602 “Cheltuieli cu materialele consumabile”.

Pentru serviciile efectuate de terti in completarea lucrarilor de constructie inregistrati facturile furnizorilor pe contul 628. Pentru bunurile si serviciile achizitionate aveti dreptul sa deduceti T.V.A. evidentiata in facturile emise de furnizori.

In situatia in care lucrarile se realizeaza la bunuri imobile de pe teritoriul Romaniei pentru un beneficiar inregistrat in scopuri de T.V.A. si decideti sa aplicati masurile de simplificare (in functie de natura lucrarilor efectuate), la emiterea facturii catre beneficiar, procedati astfel:

  • emiteti factura doar cu valoarea totala a lucrarilor dovedite pe baza de deviz dar fara a inscrie T.V.A. colectata. Valoarea T.V.A. va fi inregistrata in evidenta contabila doar de catre beneficiar prin formula contabila 4426 = 4427.
  • inscrieti pe factura mentiunea "taxare inversa" dar nu utilizati formula contabila 4426 = 4427;
  • inregistrati factura prin formula contabila 411 = 701 sau 411 = 704;
  • inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari pe care il intocmiti avand in vedere recomandarile mentionate in O.M.F.P. nr. 2217 din 22 decembrie 2006 (M.Of. nr. 1041 din 28 decembrie 2006);
  • preluati operatiunea in decontul de T.V.A. Pentru operatiunile economice derulate dupa data de 01.01.07 se va emite un nou model de decont de T.V.A.;
  • declarati si depuneti semestrial la organul fiscal teritorial situatia facturilor emise pentru beneficiari interni, situatie care va cuprinde date referitoare la numarul si data facturii emise, denumirea si codul de inregistrare al fiecarui beneficiar, valoarea tranzactiei facturate.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2007

Votati articolul "Taxarea inversa pentru prestari servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X