email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DETERMINAREA IMPOZITULUI PE SALARII

1. DETERMINAREA IMPOZITULUI LA FUNCTIA DE BAZA

In calitate de platitori de salarii, aveti obligatia sa calculati, sa retineti si sa virati lunar impozitul pe salariile platite angajatilor dumneavoastra. Impozitul lunar pe salarii reprezinta un impozit final datorat de angajati, insa legea va obliga pe dumneavoastra sa efectuati operatiunile de calcul, retinere si plata.

DEFINIREA FUNCTIEI DE BAZA

Veti delimita persoanele fizice care au functia de baza la unitatea dumneavoastra de acele persoane fizice care realizeaza venituri din salarii altele decat cele de la functia de baza, pentru determinarea venitului din salarii supus impozitarii si a reflecta in fisele fiscale corespunzatoare rezultatele.

Prin locul unde se afla functia de baza, se intelege:

  • ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documente specifice, pentru persoanele fizice angajate cu contract de munca, la un singur loc de munca;
  • locul declarat de persoanele fizice drept functie de baza de catre persoanele care cumuleaza mai multe functii.

Potrivit art. 35 alin. (3) din Codul muncii (Legea nr. 53/2003), salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Important:

Functia de baza poate fi declarata de angajat in conditiile legii si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial.

Exemplu:

Un salariat cumuleaza 2 contracte individuale de munca incheiate cu doua societati comerciale diferite: 1 contract individual de munca cu norma intreaga de 8 ore incheiat cu societatea X si 1 contract de munca cu timp partial de 2 ore incheiat cu societatea Y; salariatul va fi obligat sa declare fiecarui angajator (X si Y) functia pe care o considera de baza, care in exemplul nostru poate fi socie-tatea X, aici avand o vechime in munca si un salariu important; Societatea X va aplica metodologia prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, iar societatea Y va aplica metodologia prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal. Precizam ca, potrivit art. 111 din Codul muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana.

Un salariat cumuleaza 2 contracte individuale de munca incheiate cu doua societati comerciale diferite: 1 contract de munca cu timp partial de 6 ore incheiat cu societatea A si 1 contract de munca cu timp partial de 2 ore incheiat cu societatea B. Salariatul va fi obligat sa declare fiecarui angajator (A si B) functia pe care o considera de baza, care in exemplul nostru poate fi societatea B; Societatea B va aplica metodologia prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, completand Fisa fiscala, iar societatea A va aplica metodologia prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Un salariat cumuleaza salariul cu pensia, dar numai in sensul incasarii atat a pensiei, cat si a salariului, nu si in sensul unei impuneri cumulate a celor doua venituri. Pensia este un venit care se supune unui impozit final prin aplicarea cotei de 16% asupra partii din pensie care depaseste suma de 900 lei lunar. Domnul Marin, pensionar, are incheiat cu societatea N un contract partial de munca de 2 ore pe zi. Societatea N va considera functia domnului Marin functie de baza, chiar daca acesta este pensionar, iar contractul sau individual de munca nu este decat de 2 ore. Societatea N va aplica metodologia prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.

Important: alin. (1) din Codul muncii. Durata normala a timpului de munca la acelasi angajator poate fi completata cu un numar de cel mult 8 ore saptamanal, reprezentand munca suplimentara, potrivit art. 117 din Codul muncii (munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara). In ceea ce priveste programul de lucru corespunzator unei fractiuni de norma, durata saptamanala de lucru a unui salariat angajat cu contract individual de munca cu timp partial este inferioara celei a unui salariat cu norma intreaga, fara a putea fi mai mic de 10 ore saptamanal.

Sumele obtinute in valuta reprezentand venituri din salarii realizate in Romania se transforma in lei astfel:

  • pentru veniturile din salarii din Romania

-la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii pentru care se face plata acestor drepturi;

-la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ziua precedenta celei in care se face plata, in situatia in care veniturile din salarii sunt platite in cursul lunii sau in cazul incetarii raporturilor de munca;

  • pentru veniturile din salarii din strainatate

-la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei din anul de realizare a venitului.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 18 Aprilie 2007

Votati articolul "DETERMINAREA IMPOZITULUI PE SALARII":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X