email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratie de inregistrare fiscala

Baza legala pentru declaratia cod 010 este O.M.F.P. nr. 262 din 19 februarie 2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor, publicat in M.Of. nr. 175 din 13 martie 2007.

Toate firmele infiintate in baza Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societatile comerciale trebuie sa completeze si sa depuna la organul fiscal teritorial declaratia cod 010 privind vectorul fiscal, in doua situatii:

  • la infiintare, pentru inregistrarea fiscala a firmei „Declaratie de inregistrare fiscala pentru persoane juridice“;
  • ulterior inregistrarii fiscale, pentru notificarea modificarilor de natura fiscala „Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice“.

Important!

Exemplul din formularul cod 010 este prezentat pentru o firma inregistrata fiscal in anul 2005, la data infiintarii, care are obligatia sa depuna o declaratie cod 010 pentru a notifica noile modificari ale vectorului fiscal. Firma SAFIR PROD a figurat ca platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana la data de 31.12.2006 si a devenit  platitoare de impozit pe profit incepand cu data de 01.01.2007 prin depasirea cifrei de afaceri de 100.000 euro in cursul anului fiscal 2006.

La completarea declaratiei cod 010, firma SAFIR PROD trebuie sa bifeze la lit. E, prin marcare cu „X“, urmatoarele date privind vectorul fiscal:

  • caseta de la punctul 2 „Impozit pe profit“;
  • caseta de la punctul 2.1 „Luare in evidenta“, „incepand cu data de“ 01.01.2007;
  • caseta de la punctul 3 „Impozit pe veniturile microintreprinderilor“;
  • caseta de la punctul 3.2 „Scoatere din evidenta“, „incepand cu data de“ 01.01.2007.

Deoarece in luna decembrie 2006 firma SAFIR PROD a depasit si plafonul de scutire de la plata TVA, in luna ianuarie 2007 a avut obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii decembrie 2006. Astfel, devine si plati toare de TVA  , perioada fiscala de declarare a operatiunilor realizate fiind luna calendaristica.

La completarea declaratiei cod 010, firma SAFIR PROD trebuie sa bifeze la lit. E, prin marcare cu „X“, urmatoarele date privind vectorul fiscal:

  • caseta de la punctul 1 „Taxa pe valoarea adaugata“;
  • caseta de la punctul 1.6 „Inregistrare in scopuri de TVA prin atingerea sau depasirea plafonului de scutire de la art. 152 alin. (1) din Codul fiscal“;
  • caseta de la punctul 1.10 „Cifra de afaceri obtinuta in anul precedent din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere“ 482.400 lei;
  • punctul 1.11 „Perioada fiscala“, caseta de la punctul 1.11.1 „Lunara“.

Avand in vedere faptul ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, a fost modificat art. 109 alin. (7) din O.G. nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedura fiscala, firma SAFIR PROD este obligata sa declare si sa achite impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului. De aceea, la completarea declaratiei cod 010, firma SAFIR PROD bifeaza prin marcare cu „X“ fiecare obligatie aferenta salariilor numerotata in formular de la 6 la 12 si perioada fiscala trimestriala, incepand cu data de 01.01.2007.

Obligatia declararii si platii trimestriale a impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din salarii revine tuturor firmelor care se incadreaza in categoria microintreprinderilor definite prin Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii.

Retineti!

Notiunea de microintreprindere este definita diferit, prin doua acte normative distincte, in vigoare:
  • Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul fiscal, titlul IV „Impozitul pe veniturile microintreprinderilor“, art. 103;
  • Legea nr. 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, art. 4.


Privite „in oglinda“, diferentele dintre „clasificarile“ aceleiasi notiuni sunt:

Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003, art. 103 Legea nr. 346 din 14 iulie 2004, art. 4 alin. (1) lit. a)

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele  conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50%din veniturile totale;

b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

 c) a realizat venituri care nu au depasit echivalen-tul in lei a 100.000 euro;

d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.  

Intreprinderile mici si mijlocii se clasifica, in functie de numarul mediu anual de salariati si decifra de afaceri anuala neta sau de activele totale pe care le detin, in urmatoarele categorii:

a) microintreprinderi – au pana la 9 salariati si  realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei;

  Atentie!

Declararea si plata trimestriala a impozitelor si contributiilor aferente salariilor a fost reglementata si prin O.M.F.P. nr. 80 din 16 ianuarie 2007 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat“, cod 14.13.01.01/a. Acesta este inca un motiv in plus ca declaratia cod 010 privind vectorul fiscal sa fie completata corect, in caz contrar declaratia cod 100 pe care o veti completa pentru fiecare perioada fiscala nu va fi acceptata in baza de date a organului fiscal teritorial cu ocazia depunerii acesteia. Datele cuprinse atat in declaratia cod 010 privind vectorul fiscal, cat si in declaratia cod 100 privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat se vor reflecta in fisa sintetica analitica pe platitor, document generat automat prin programul informatic al organului fiscal competent.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 10 Mai 2007

Votati articolul "Declaratie de inregistrare fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X