email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordonanta de Urgenta nr. 76 din 28 iunie 2007


privind procedura speciala de inregistrare fiscala si de plata a contributiilor sociale

EMITENT: GUVERNUL;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 444 din 29 iunie 2007;


Tinand cont de faptul ca, in calitatea sa de stat membru cu drepturi depline, Romaniei ii revine sarcina de a asigura cadrul administrativ necesar punerii in practica a prevederilor Regulamentului Consiliului nr. 1.408/71/CEE privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L nr. 149 din 5 iulie 1971, cu modificarile si completarile ulterioare,

in vederea stabilirii procedurii de inregistrare fiscala si de plata a contributiilor sociale datorate in baza regulamentelor comunitare de contribuabilii nerezidenti, ca urmare a angajarii de lucratori romani,

pentru a crea cadrul juridic necesar asigurarii din punct de vedere social a lucratorilor sezonieri romani care lucreaza in strainatate, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile ce rezulta din calitatea lor de salariati,

tinand cont ca aceasta categorie de salariati reprezinta un segment important de lucratori migranti,

intrucat aceste elemente vizeaza interesul public si reprezinta situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

ART. 1

In intelesul prezentului act normativ, contribuabil nerezident inseamna persoana fizica sau juridica ce nu are un sediu sau domiciliu in Romania si care, conform regulamentelor comunitare, datoreaza in Romania contributiile catre bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv pentru accidente de munca si boli profesionale, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare contributii sociale, pentru salariatii lor care sunt supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania.

ART. 2

Contribuabilul nerezident se poate inregistra direct la organul fiscal competent, potrivit reglementarilor legale in domeniu.

ART. 3

(1) Contribuabilul nerezident, in calitate de angajator, va calcula, retine si plati intr-un cont unic contributiile sociale datorate in baza regulamentelor comunitare pentru salariatii sai lucratori sezonieri supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania, in termenele prevazute de reglementarile legale in materie.

(2) Sumele platite de contribuabilul nerezident in contul unic vor fi distribuite si virate bugetelor si fondurilor prevazute la art. 1, proportional cotelor de contributii datorate, potrivit legii, fiecarui buget sau fond.

(3) Virarea sumelor din contul prevazut la alin. (2) in conturile corespunzatoare ale bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se efectueaza in 3 zile lucratoare de la incasarea acestora.

(4) In termen de 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului economiei si finantelor, se vor aproba normele metodologice pentru aplicarea prevederilor alin. (3).

ART. 4

(1) Contribuabilul nerezident care are salariati lucratori sezonieri supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania transmite, la termenele prevazute de legile speciale, organului fiscal competent "Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", iar institutiei responsabile din subordinea Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, o declaratie speciala care cuprinde evidenta nominala a asiguratilor.

(2) Modelul declaratiei speciale se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice, cu consultarea presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

ART. 5

Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor desemna, fiecare, cate o institutie din subordine responsabila, la nivel national, pentru evidenta persoanelor care fac obiectul prezentei ordonante de urgenta. Desemnarea acestor institutii va fi facuta publica, in conditiile legii.

ART. 6

(1) Sumele datorate cu titlu de contributii sociale in conditiile prezentei ordonante de urgenta se declara si se platesc in lei, plata efectuandu-se in contul unic deschis la Trezoreria Statului.

(2) In cazul in care salariile au fost platite in alte monede decat lei se va folosi rata de schimb a Bancii Centrale Europene in vigoare in ultima zi a perioadei de raportare.

ART. 7

Prin derogare de la prevederile art. 110 alin. (2) si alin. (3) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, momentul platii creantelor fiscale reprezentand contributii sociale datorate de contribuabilii nerezidenti este data creditarii contului general al Trezoreriei Statului.

ART. 8

(1) Contribuabilul nerezident care are salariati lucratori sezonieri supusi legislatiei de asigurari sociale din Romania este obligat sa tina o evidenta detaliata a obligatiilor de plata a contributiilor sociale, pentru a permite organului fiscal competent sau organelor fiscale din statele membre de domiciliu sa constate corectitudinea declaratiilor prevazute la art. 4.

(2) Aceste evidente se pun la dispozitie la solicitarea organului fiscal competent, precum si a organelor fiscale din statele membre de domiciliu.

(3) Contribuabilul nerezident va pastra aceste evidente pe o perioada de 50 de ani de la incheierea anului in care s-au datorat si platit contributiile.

ART. 9(INTRAT IN VIGOARE OTU. 76/2007)

Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

PRIM-MINISTRU

CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza:

Ministrul muncii,

familiei si egalitatii de sanse,

Paul Pacuraru

Ministrul sanatatii publice,

Gheorghe Eugen Nicolaescu

Ministrul economiei si finantelor,

Varujan Vosganian

Bucuresti, 28 iunie 2007.

Nr. 76.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 16 Iulie 2007

Votati articolul "Ordonanta de Urgenta nr. 76 din 28 iunie 2007":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X