email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Normele privind restituirea TVA cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana

tvarestituire tva

NORMELE PRIVIND RESTITUIREA TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA CUMPARATORILOR, PERSOANE FIZICE, CARE NU SUNT STABILITI IN COMUNITATEA EUROPEANA

Ordinul pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 740 din 1.11.2007 si reglementeaza aspectele referitoare la taxa pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana.
Acest act normativ abordeaza aspective sub perspectiva livrarilor de bunuri care sunt transportate in bagajaul persoonal al calatorilor care nu sunt stabiliti in comunitatea europeana, dreptul de restituire a taxei pe valoarea adaugata, procedura prin care se realizeaza restiutuirea precum si modul prin care magazinele pot obtine autorizatia speciala.

1.Prevederi generale
Livrarea de bunuri care sunt transportate in bagajul personal al calatorilor care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana este scutita de taxa pe valoarea adaugata conform prevederilor art. 143 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a) calatorul nu este stabilit in Comunitatea Europeana, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este in interiorul Comunitatii Europene. Adresa sau domiciliul permanent inseamna locul specificat astfel in pasaport, carte de identitate sau in alt document recunoscut ca document de identitate de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative;

b) bunurile sunt transportate in afara Comunitatii Europene inainte de sfarsitul celei de-a treia luni care urmeaza lunii in care are loc livrarea;

c) valoarea totala a livrarii, plus taxa pe valoarea adaugata, este mai mare decat echivalentul in lei a 175 de euro, stabilita anual prin aplicarea cursului de schimb obtinut in prima zi


lucratoare din luna octombrie si valabil de la data de 1 ianuarie a anului urmator;

d) bunurile sunt cumparate de la magazinele din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana dreptul de a solicita restituirea taxei pe valoarea adaugata;

e) dovada exportului se va face prin factura purtand viza biroului vamal de iesire din Comunitatea Europeana.

2.Conditii de restituire
Bunurile trebuie sa fie cumparate de la magazinele din reteaua de vanzare cu amanuntul autorizate sa efectueze vanzari de bunuri care confera cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana dreptul de a solicita restituirea taxei pe valoarea adaugata.

Dreptul de restituire a taxei pe valoarea adaugata este limitat pentru bunurile achizitionate de la acelasi magazin a caror valoare globala, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, conform facturii, este superioara plafonului stabilit. Cumparatorul strain poate solicita restituirea taxei pe valoarea adaugata aferente mai multor facturi daca suma bunurilor/serviciilor din fiecare factura este superioara plafonului stabilit.

Pentru livrarile de bunuri catre cumparatorii nestabiliti in Comunitatea Europeana care indeplinesc conditiile impuse, magazinul autorizat are obligatia:
a) sa emita o factura, conform art. 155 din Codul fiscal;
b) sa emita si sa completeze in doua exemplare formularul „Document de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana”, al carui model este prezentat in anexa nr. 1. Originalul documentului de restituire a taxei pe valoarea adaugata impreuna cu originalul facturii vor fi inmanate cumparatorului nestabilit in Comunitatea Europeana, iar cel de-al doilea exemplar va ramane la magazinul autorizat.

Magazinul autorizat poate fi o unitate comerciala de sine statatoare ori un punct de lucru al unei unitati comerciale.
Cumparatorul nestabilit in Comunitatea Europeana trebuie sa prezinte biroului vamal de iesire din Comunitatea Europeana bunurile cumparate, insotite de originalul facturii, al documentului care atesta achitarea contravalorii bunurilor si al documentului de restituire a taxei pe valoarea adaugata.

In vederea vizarii documentelor prevazute mai sus, cumparatorul nestabilit in Comunitatea Europeana trebuie sa se prezinte la:
a) biroul vamal de iesire din Romania, daca are ca destinatie directa o tara terta;
b) biroul vamal de iesire din ultimul stat membru, daca are ca destinatie o tara terta via alt stat membru. In cazul in care cumparatorul paraseste teritoriul comunitar pe cale aeriana, cu
escala in alt stat membru, pentru bagajele de mana se va prezenta la biroul vamal de iesire din acel stat membru, iar pentru bagajele predate la cala, la biroul vamal de iesire din Romania.

Organele vamale verifica:
a) concordanta dintre datele prevazute in documentul de restituire referitoare la cumparator si datele din pasaport, carte de identitate sau alt document recunoscut ca document de identitate;
b) concordanta dintre datele prevazute in documentul de restituire si factura;
c) concordanta dintre datele inscrise in factura si bunurile prezentate;
d) incadrarea in termenul legal;

Certificarea iesirii bunurilor din Comunitatea Europeana poate fi refuzata de organele vamale daca:
a) bunurile nu sunt prezentate la cererea organului vamal sau nu corespund cu bunurile mentionate in factura;
b) valoarea bunurilor din factura emisa de vanzator nu depaseste plafonul stabilit;

Dupa verificare, organele vamale vizeaza, prin stampilare, documentul de restituire a taxei pe valoarea adaugata si factura, pe care le returneaza cumparatorului nestabilit in Comunitatea Europeana.

3.Procedura de restituire
Restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana se efectueaza de catre magazinele autorizate care au efectuat vanzarea bunurilor, direct catre cumparatori sau prin intermediul unor unitati specializate in restituirea taxei pe valoarea adaugata, stabilite in Romania sau in alt stat membru, denumite in continuare unitati specializate. Magazinele nu pot efectua restituirea taxei pe valoarea adaugata decat pentru bunurile vandute in propria unitate.

Restituirea directa catre cumparatorii nestabiliti in Comunitatea Europeana se efectueaza de catre magazinele autorizate pe baza documentului de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Comunitatea Europeana si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal. Taxa pe valoarea adaugata se restituie integral, fara a se retine un comision. Restituirea se poate efectua atat catre cumparatorul nestabilit in Comunitatea Europeana, cat si catre orice alta persoana imputernicita de acesta care prezinta documentele prevazute mai sus. Taxa pe valoarea adaugata efectiv restituita cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana se recupereaza de catre magazinul autorizat de la bugetul de stat, prin inscrierea in randul 22 din decontul de TVA, fiind justificata cu documentul de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Comunitatea Europeana si copia de pe factura vizata de acelasi birou vamal.

Unitatile specializate ramburseaza taxa pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana care au cumparat bunuri din magazine autorizate din Romania, direct sau prin intermediari agreati. Unitatile specializate vor retine din taxa pe valoarea adaugata de restituit un comision pentru activitatea desfasurata. Comisionul retinut este scutit de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 3 si art. 145 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal. Restituirea taxei pe valoarea adaugata de catre unitatile specializate se realizeaza pe baza documentului de restituire in original vizat de biroul vamal de iesire din Comunitatea Europeana si a unei copii de pe factura vizata de acelasi birou vamal. Unitatea specializata va transmite aceste documente, precum si dovada restituirii taxei, exclusiv comisionul retinut, fiecarui magazin autorizat care a efectuat vanzarea bunurilor.
Unitatea specializata va retine copii de pe documentul de restituire vizat de biroul vamal de iesire din Comunitatea Europeana si de pe factura vizata de acelasi birou vamal. Magazinul, dupa primirea documentelor justificative, va achita integral unitații specializate suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor, inscrisa in documentul de restituire. Suma achitata unitatii specializate va fi recuperata de magazine de la bugetul statului, prin includerea la randul 22 din decontul de TVA.

Magazinele autorizate si unitatile specializate pot restitui taxa pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana in numerar, prin mandat postal sau prin transfer bancar intr-un cont indicat de cumparator. Orice comisioane bancare sau postale legate de transferul banilor se vor suporta de catre cumparator.

4.Procedura de autorizare a magazinelor care efectueaza vanzarea si restituirea taxei pe valoarea adaugata

A
utorizarea magazinelor care efectueaza vanzarea de bunuri cumparatorilor nestabiliti in Comunitatea Europeana si restituirea taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor vandute in propria unitate se realizeaza de catre directiile generale ale finantelor publice judetene in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal contribuabilii sau, dupa caz, de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti. Autorizatiile emise sunt valabile 5 ani calendaristici, incepand cu data obtinerii autorizarii. Dupa expirarea acestui termen, unitatile care doresc sa fie autorizate trebuie sa solicite o alta autorizatie.


Dupa obtinerea autorizatiei, magazinul va afisa la loc vizibil sigla „TAX FREE”. Sigla va avea dimensiunea de minimum 20 x 20 cm. In mijlocul siglei se inscriu cuvintele „TAX FREE” cu majuscule, avand inaltimea de minimum 5 cm.

5. Dispozitii tranzitorii si finale

Autorizatiile emise in baza Ordinului ministrului finantelor publice nr. 528/2004 pentru aprobarea Normelor privind restituirea taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Romania, prin care s-au autorizat magazinele care efectueaza vanzarea si restituirea taxei pe valoarea adaugata, isi pastreaza valabilitatea pana la expirarea termenului prevazut in acestea.

Pentru bunurile achizitionate inainte de data aderarii care nu au fost transportate in afara teritoriului Romaniei pana la aderare, precum si pentru bunurile achizitionate dupa data aderarii, din magazinele autorizate in baza Ordinului ministrului finantelor publice nr. 528/2004, cumparatorii nestabiliti in Comunitatea Europeana pot beneficia de restituirea taxei pe valoarea adaugata daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) detin documentul de restituire prevazut in normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 528/2004, in original, vizat de biroul vamal de iesire din Comunitatea Europeana, si copie de pe factura vizata de acelasi birou vamal;
b) valoarea globala a bunurilor achizitionate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, depaseste 250 de lei.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarestituire tva


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2007

Votati articolul "Normele privind restituirea TVA cumparatorilor, persoane fizice, care nu sunt stabiliti in Comunitatea Europeana":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X