email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autorizarea importului de bunuri in regim de scutire de la plata TVA

tvascutiriimport

AUTORIZAREA IMPORTULUI DE BUNURI IN REGIM DE SCUTIRE DE LA PLATA TVA

Procedura de autorizare pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata TVA a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 825 din 04.12.2007.Acest act normativ implemeteaza aspecte cu privire la scutirea de la plata TVA pentru bunurile importate in scopuri generale, pentru bunurile importate in beneficiul victimelor dezastrelor, precum si pentru cadourile primite in contextul relatiilor internationale.


1. Scutirea de la plata TVA pentru bunuri le importate in scopuri generale

Bunurile scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import, in sensul art.48 din OMFP 2220/2006 sunt:

a) bunurile de stricta necesitate obtinute gratuit, importate de organizatiile de stat sau de alte organizatii cu caracter caritabil sau filantropic, autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, cu scopul de a fi distribuite gratuit persoanelor nevoiase;

b) bunurile de orice natura trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizatie stabilita intr-o tara terta si fara scop comercial din partea expeditorului, catre organizatii de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, in vederea strangerii de fonduri in cadrul manifestarilor caritabile ocazionale, organizate in beneficiul persoanelor nevoiase;

c) echipamentele si materialele de birou trimise cu titlu gratuit de o persoana sau de o organizatie stabilita intr-o tara terta si fara scop comercial din partea expeditorului, catre organizatii cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire, in vederea utilizarii exclusiv in scopul functionarii acestora sau pentru indeplinirea obiectivelor caritabile sau filantropice pe care le urmaresc.

Prin, "bunuri de stricta necesitate" inseamna acele bunuri necesare pentru indeplinirea nevoilor imediate ale fiintelor umane, de exemplu hrana, medicamente, imbracaminte si lenjerie de pat.


In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, organizatiile de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil ori filantropic, care pot beneficia de scutire de la plata taxei, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea.

Cererea prevazuta semnata de reprezentantul legal al organismului care solicita autorizarea va fi insotita de urmatoarele documente:
a) copia actului de infiintare sau a statutului, dupa caz;
b) copia certificatului de inregistrare fiscala;
c) certificat de atestare fiscala, in original sau copie legalizata, din care sa rezulte ca nu au obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata.

Comisia va analiza documentele depuse si va decide asupra aprobarii sau respingerii cererii de autorizare . In acest sens, va emite " Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA".

Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA:

- se acorda doar organizatiilor care depun la organul fiscal competent, odata cu cererea de autorizare, si un angajament din care sa reiasa ca evidentele contabile ale acestei organizatii permit autoritatilor competente sa le supravegheze operatiunile.

- se prezinta in original la autoritatea vamala, care va mentiona pe verso numarul si data declaratiei vamale de punere in libera circulatie si va retine o copie. Scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata se acorda dupa verificarea indeplinirii celorlalte conditii prevazute de legislatia in vigoare.


Organele fiscale teritoriale cu atributii de efectuare a inspectiei fiscale vor efectua verificari la entitatile care au beneficiat de aprobare, cel putin o data pe an, asupra modului in care sunt respectate prevederile legale.


2. Scutirea de la plata TVA pentru bunuri importate in beneficiul victimelor dezastrelor

In sensul art.56 din OMFP 2220/2006, bunurile importate de institutii de stat sau de organizatii caritabile sau filantropice autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale, sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata, daca sunt destinate:

a) distribuirii gratuit catre victimele dezastrelor care afecteaza teritoriul Romaniei;

b) distribuirii gratuite catre victimele dezastrelor, ramanand in acelasi timp proprietatea organizatiilor in cauza.


In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, institutiile de stat sau alte organizatii cu caracter caritabil ori filantropic, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, dupa caz, in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea.

Cererea intocmita va fi insotita de documentele solicitate ( copia actului de infiintare sau a statutului, dupa caz; copia certificatului de inregistrare fiscala; certificat de atestare fiscala, in original sau copie legalizata) precum si de o declaratie pe propria raspundere prin care solicitantul se obliga sa plateasca taxa pe valoarea adaugata aferenta importurilor de bunuri efectuate, in situatia in care nu obtine aprobarea pentru a importa bunuri in regim de scutire.


Directia de legislatie in domeniul TVA ia masurile necesare supunerii solicitarilor . Pana la data solutionarii cererii solicitantului se suspenda plata taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor importate de catre solicitant, cu conditia ca acesta sa-si asume raspunderea privind plata taxei in cazul in care scutirea nu va fi acordata.

Suspendarea provizorie a platii taxei pe valoarea adaugata se face de catre autoritatile competente, prin emiterea " Deciziei privind suspendarea provizorie a platii TVA", .

Decizia privind suspendarea provizorie a platii TVA este semnata de presedintele comisiei si este valabila pana la data comunicarii Deciziei privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA. In situatia in care prin decizia se respinge autorizarea, persoanele care au beneficiat de suspendarea platii TVA au obligatia de a plati TVA aferenta importurilor de bunuri realizate si de a prezenta, in original, decizia privind aprobarea suspendarii provizorii, autoritatii fiscale emitente, in vederea anularii acesteia si anuntarii organelor vamale.


3.Scutirea de la plata TVA pentru cadourile primite in contextul relatiilor internationale

In conformitate cu art.64 din OMFP 2220/2006, se acorda scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata pentru:

a) importate in Romania de catre persoanele care au efectuat o vizita oficiala intr-o tara terta, ca urmare a primirii unor astfel de bunuri sub forma de cadouri de la autoritatile gazda in cadrul vizitei oficiale;

b) importate de catre persoane care efectueaza o vizita oficiala in Romania si care intentioneaza sa ofere aceste bunuri, cu respectiva ocazie, autoritatilor gazda sub forma de cadouri;

c) trimise sub forma de cadouri, in semn de prietenie sau amabilitate, de catre organisme oficiale, autoritati publice sau grupuri care desfasoara activitati de interes public aflate intr-o tara terta, unui organism oficial, unei autoritati publice sau unui grup care desfasoara activitati de interes public, aflate in Romania si autorizate de Ministerul Finantelor Publice prin unitatile sale teritoriale sa beneficieze de o astfel de scutire.

Pentru produse alcoolice, tutun sau produse din tutun nu se acorda scutire.

Scutirea se acorda articolelor avand destinatia de cadouri numai daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt oferite ocazional;

b) natura, valoarea sau cantitatea acestora nu reflecta niciun interes comercial;

c) nu sunt folosite in scopuri comerciale.


In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata, organismele oficiale, autoritatile publice sau grupurile care desfasoara activitati de interes public, aflate in Romania, si care pot beneficia de scutire de la plata taxei, depun o cerere in acest sens la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Prin organisme oficiale sau grupuri care desfasoara activitati de interes public se va intelege orice entitate stabilita in Romania care, prin actul de infiintare, desfasoara activitati de interes public. In cazul organismelor oficiale stabilite intr-un stat tert se va intelege organizatiile internationale si intraguvernamentale acreditate in Romania.

Cererea va fi intocmita insotita de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului, din care sa reiasa ca bunurile a caror scutire de taxa pe valoarea adaugata la import se solicita sunt transmise sub forma de cadouri de catre organisme oficiale, autoritati publice sau grupuri care desfasoara activitati de interes public aflate intr-o tara terta, precum si contextul in care sunt oferite aceste cadouri.

Comisia va analiza documentele depuse si va decide asupra aprobarii sau respingerii cererii de autorizare . In acest sens, va emite " Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata TVA”.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvascutiriimport


Data aparitiei: 14 Decembrie 2007

Votati articolul "Autorizarea importului de bunuri in regim de scutire de la plata TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X