email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alte modificari la capitolul taxe si impozite de la 1 ianuarie 2008

taxeimpozitecont unic

ALTE MODIFICARI LA CAPITOLUL TAXE SI IMPOZITE DE LA 1 IANUARIE 2008 – PLATA OBLIGATIILOR BUGETARE - partea 2-a

Potrivit prevederilor introduse prin OG nr.47/2007, publicata in M.O.nr.603/31.08.2007, care modifica OG nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, incepand cu data de 1 ianuarie 2008 trebuie sa avem in vedere:

1. PLATILE DE TAXE SI IMPOZITE IN CONTUL UNIC

Debitorii vor efectua plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, prevazute prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intr-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru obligatiile datorate bugetului de stat si a unui ordin de plata pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligatii de plata.

Distribuirea sumelor din contul unic se face de organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu obligatiile datorate.

In cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate, distribuirea, in cadrul fiecarui buget sau fond, pe tip de impozit, contributie sau alta suma reprezentand creanta fiscala se face mai intai pentru impozitele si contributiile cu retinere la sursa si apoi pentru celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile datorate.

Metodologia de distribuire a sumelor platite in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Nota: Obligatiile bugetare privind plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat , ale lunii decembrie 2007, care se achita in ianuarie 2008, intra sub incidenta noilor prevederi!!!!

2. PLATA ALTOR OBLIGATII FISCALE

Plata obligatiilor fiscale, altele decat cele prevazute in ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, se efectueaza de catre debitori, distinct pe fiecare impozit, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat.

3.GHIDUL DE UTILIZARE PENTRU PLATA OBLIGATIILOR BUGETARE IN CONTUL UNIC

Pentru aplicarea prevederilor privind plata obligatiilor bugetare intr-un cont unic au fost emise :

- Ordinul Ministrului Economiei si Finantelor nr.1122/2007 publicat in M.O. nr.628/13.09.2007 prin care se modifica OMFP nr.80/2007 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", cod 14.13.01.01/a

1.obligatiile de plata datorate bugetului de stat pentru care se utilizeaza contul unic sunt prevazute la pozitiile 1-7, 27-43, 62, 64, 67, 69, 70, 77 si 78 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat .

2.obligatiile de plata datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale care se platesc in contul unic sunt prevazute la pozitiile 44-61, 63, 73-76, 79 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat .

3.creantele fiscale pentru care nu se utilizeaza contul unic sunt obligatiile prevazute la pozitiile 8-26, 65, 66, 68, 71, 72, 80 si 81 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul general consolidat

- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1294/2007 publicat in M.O. nr.658/26.09.2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic

1. anexa 1 la ordin cuprinde Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate la bugetul de stat care se platesc in contul unic, obligatiile fiscale cuprinse in anexa 1 se platesc in contul 20.47.01.01 «Venituri ale bugetului de stat – sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire» deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

1. anexa 2 la ordin cuprinde Nomenclatorul obligatiilor fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale , obligatiile fiscale cuprinse in anexa 2 se platesc in contul 55.02 «Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale» deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal la care acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

- Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

nr.1314/2007 publicat in M.O. nr.658/26.09.2007 pentru aprobarea metodologiei de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia

1.sumele platite in contul unic datorate bugetului de stat se distribuie de catre organul fiscal competent pe tipuri de obligatii fiscale datorate, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa, si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

2.sumele reprezentand obligatii fiscale datorate bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale achitate de catre contribuabili in contul unic, se distribuie de catre organul fiscal competent, mai intai pe bugete, proportional cu sumele datorate fiecarui buget si apoi pe tipuri de obligatii fiscale, prioritate avand obligatiile fiscale cu retinere la sursa si apoi celelalte obligatii fiscale, proportional cu obligatiile fiscale datorate.

3.distribuirea se face conform sumelor stabilite in titlurile de creanta emise in conditiile legii.

4.dupa efectuarea distribuirii, organul fiscal competent va efectua stingerea obligatiilor fiscale ale contribuabililor conform prevederilor art.115 din OG nr.92/2003.

5.dupa efectuarea stingerii, organul fiscal competent va instiinta contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale, despre modul in care s-a efectuat stingerea.

Nota: TVA de plata rezultata din Decontul de TVA sau din Decontul special de TVA, dupa caz, NU SE INCADREZA LA ACEASTA CATEGORIE!

Daca doriti detalii suplimentare legate de plata in contul unic:

- vizitati site-ul ANAF http://anaf.mfinante.ro/ (dimineata la ora 6.00 am nu functiona) sau

- telefonati la Centrul de Asistenta a Contribuabilor - telefon 031.40.39.160 (Sper sa aveti bafta!).

PS: In materialul de maine vom continua calatoria prin modificarile care intra in vigoare la 01 ianuarie 2008 pe parte de taxe si impozite!

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxeimpozitecont unic


Data aparitiei: 09 Ianuarie 2008

Votati articolul "Alte modificari la capitolul taxe si impozite de la 1 ianuarie 2008":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X