email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rambursarea sumelor negative de TVA in baza unui control documentar

Rambursarea sumelor negative de TVA in baza unui control documentar

Daca decontul cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se incadreaza in categoria de risc fiscal mediu, organul fiscal va proceda la efectuarea analizei documentare.

Pentru efectuarea analizei documentare, se va comunica in scris persoanei impozabile documentele care trebuie prezentate, data, ora si locul intalnirii, precum si numele si prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupa de analiza. Neprezentarea, in termenul stabilit de organul fiscal, a documentelor solicitate pentru efectuarea analizei documentare atrage incadrarea in gradul de risc fiscal mare si solutionarea cu inspectie fiscala anticipata.

Termenul legal de solutionare se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data emiterii instiintarii pentru prezentarea documentelor si data prezentarii documentelor la organul fiscal, potrivit art. 70 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala.

In cazuri temeinic justificate, persoana impozabila poate solicita organului fiscal amanarea termenului de prezentare a documentelor.

In cazul aprobarii amanarii, termenul legal de solutionare se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data emiterii instiintarii pentru prezentarea documentelor si data prezentarii documentelor solicitate pentru efectuarea analizei, potrivit art. 70 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.

In urma efectuarii analizei documentare, deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare pentru care au putut fi justificate sumele solicitate la rambursare se aproba si se emite proiectul deciziei de rambursare a TVA.

Daca sumele solicitate la rambursare nu au putut fi justificate cu ocazia analizei documentare, decontul respectiv se incadreaza la gradul de risc fiscal mare si se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata.

Etape

1. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicita persoanei impozabile prezentarea de documente suplimentare, care sa justifice diferenta in plus de suma solicitata la rambursare.

2. Solicitarea documentatiei se face in scris, mentionandu-se documentele care trebuie prezentate, data si locul intalnirii, precum si numele si prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupa de analiza.

3. Pentru efectuarea analizei documentare, persoana impozabila are obligatia de a prezenta:

– jurnalele de vanzari si de cumparari;

– balantele de verificare;

– contracte comerciale, facturi si documente vamale care sa ateste exportul efectuat;

– documente care sa ateste efectuarea unei investitii, precum si alte documente

din care sa rezulte suma solicitata la rambursare;

– orice alte documente pe care organul fiscal le considera necesare pentru justificarea

rambursarii.

Documentele vor fi prezentate in original si in copie si trebuie sa se refere la perioada din care provine suma negativa de taxa pe valoarea adaugata.

Jurnalele de vanzari si de cumparari trebuie sa respecte cerintele Ordinului nr. 2.217 din 22/12/2006 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041 din 28/12/2006 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 alin. (1)-(3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare.

Balantele de verificare sa fie intocmite, semnate si stampilate in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991 si O.M.F.P. nr. 1752/2005.

Contractele comerciale incheiate cu persoanele nerezidente trebuie sa fie traduse si legalizate in conformitate cu Ordinului 1.415/2007 privind procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoanele juridice romane si persoanele juridice straine nerezidente. De asemenea, ele trebuie sa aiba numar de inregistrare obtinut de la organul fiscal in termen de 15 zile de la data incheierii contractului. Un alt aspect important il constituie elementele obligatorii ale unui contract comercial. Astfel, in conformitate cu Legea nr. 469/2002, un contract este valid daca indeplineste in mod obligatoriu urmatoarele conditii:

– obligatiile ce revin partilor din derularea contractelor;

– conditiile de livrare si de calitate a bunurilor/serviciilor;

– termenele, modalitatile de plata si de garantare a pretului platit;

– instrumentele de plata;

– modul de solutionare a eventualelor litigii.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 11 Martie 2008

Votati articolul "Rambursarea sumelor negative de TVA in baza unui control documentar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X