email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preturile de transfer

preturi de transfer

Preturile de transfer

In conditiile actuale de globalizare, cei mai importanti actori in economia mondiala au devenit companiile multinationale, comertul intre persoanele afiliate a ajuns sa reprezinte circa 60% din comertul mondial. De aceea si tratarea de transfer este deosebit de importanta.

La nivelul Europei Centrale si de Sud-Est, prima tara care a adoptat legislatia privind preturile de transfer a fost Polonia (1997), apoi Ungaria, Cehia, Lituania, Slovenia, Letonia, Rusia si, in cele din urma si Romania.

Preturile de transfer sunt acele preturi practicate in tranzactiile dintre firmele membre ale aceluiasi grup sau cu actionari comuni numite companii afiliate. Se considera ca doua companii sunt afiliate daca una din ele detine la cealalta minim 25% din titlurile de participare sau drepturile de vot sau chiar controlul acesteia.

Aceste preturi sunt reglementate legal pentru ca aceste tipuri de companii sa nu incerce sa transfere profiturile in tarile cu fiscalitate mai scazuta, pentru a diminua valoarea impozitului pe profit.

Inspectorii fiscali pot reevalua prin diverse metode preturile de transfer in cazul in care acestea nu au aceeasi valoare ca si pretul format pe piata libera, conform liniilor directoare OECD privind preturile de transfer :

- Metoda compararii preturilor
- Metoda cost-plus
- Metoda pretului de revanzare
- Metoda impartirii profitului
- Metoda marjei nete

Desi Romania nu este inca membra a OCDE, normele prevad ca pentru aplicarea regulilor preturilor de transfer, inspectorii fiscali vor lua in considerare Ghidul OCDE privind preturile de transfer. Companiile multinationale care operau in Romania isi stabileau preturile la care se faceau tranzactiile in cadrul grupului fara a avea obligatia verificarii implicatiilor fiscale.

Acum, cand preturile de transfer sunt reglementate legal, aceste companii pot avea probleme cu ajustarea rezultatului fiscal ca urmare a verificarii preturilor de transfer.

De aceea acum este necesara nu numai revizuirea si fundamentarea politicilor companiilor privind preturile de transfer la nivel de grup, ci si pregatirea dosarului cu documentatii specifice pentru preturile de transfer.

In Codul de procedura fiscala este precizat faptul ca acele firme care desfasoara tranzactii cu parti afiliate pot sa se adreseze autoritatilor fiscale pentru a obtine un acord de preturi in avans.

Acordul de preturi in avans (APA) reprezinta un acord pentru un anumit numar de ani prin care sunt stabilite metodele de determinare a preturilor de transfer pentru viitoarele tranzactii dintre societatile afiliate. Tariful perceput de ANAF este intre 10.000 euro si 20.000 euro, iar pentru modificari la acord intre 6.000 euro si 15.000 euro.

Preturile de transfer se stabilesc la valoarea de piata, care reprezinta pretul platit in tranzactiile efectuate intre firme independente pentru acelasi produs sau acelasi serviciu.

Problema este ca inca nu s-au precizat care sunt documentele solicitate de inspectorii fiscali pentru justificarea preturilor de transfer.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preturi de transfer


Data aparitiei: 14 Iulie 2008

Votati articolul "Preturile de transfer":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X