email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse de birotica si papetarie utile pentru departamentul de contabilitate

Produse de birotica si papetarie utile pentru departamentul de contabilitate
bon de consumdecont de cheltuieliregistru

Aprovizionarea departamentului de contabilitate cu produse de birotica si papetarie nu se numara deloc printre cele mai simple sarcini ale unei firme.

De la cele mai importante formulare tipizate pana la obiectele simple de arhivare, fiecare piesa are rolul ei esential, exact ca intr-un puzzle. Cu siguranta nu exista alt birou in firma care sa foloseasca la fel de multe tipuri de documente cum se intampla in departamentul financiar-contabil. Ca sa nu mai mentionam despre responsabilitatea pe care o au angajatii din acest domeniu de activitate. Doar o organizare ca la carte te va ajuta sa ai mereu pe stoc registru de intrari-iesiri, facturier, bon de consum, decont de cheltuieli si alte formulare tipizate importante. 

Iata care sunt cele mai utile produse de birotica si papetarie intr-un birou de contabilitate si cat timp trebuie pastrate potrivit legislatiei in vigoare! Drept bonus, impartasim cu tine cateva idei de organizare care te vor ajuta sa fii mai productiv. 


Formularele tipizate – produsele de papetarie sfinte pentru orice contabil

Cele mai utilizate documente contabile justificative sunt facturile, bonurile fiscale, chitantele si extrasele de cont. La aceste se mai adauga si deconturile de cheltuieli, notele de intrare-receptie, procesele verbale, foile de parcurs, dispozitiile de incasare si de plata. Toate aceste documente contabile si multe altele trebuie organizate cu sfintenie, avand in vedere ca legea prevede ca trebuie pastrate cinci, zece sau chiar 50 de ani, in functie de tipul acestora. 

Spre exemplu, termenul de păstrare a statelor de salarii este de 50 de ani, iar termenul de păstrare a registrelor şi a celorlalte documente financiar-contabile este de 10 ani, potrivit OMFP nr. 2.634/2015. 

Iata documentele financiar-contabile care trebuie pastrate timp de 5 ani:

- nota de receptie si constatare de diferente;
- bon de predare, transfer, restituire;
- bon de consum;
- bon de consum (colectiv);
- lista zilnica de alimente;
- dispozitie de livrare;
- fisa de magazie;
- lista de inventariere;
- lista de inventariere (pentru gestiuni global-valorice);
- chitanta;
- chitanta pentru operatiuni in valuta;
- dispozitie de plata/incasare catre casierie;
- borderou de achizitie;
- borderou de achizitie (de la producatori individuali);
- decont pentru operatiuni in participatie;
- ordin de deplasare (delegatie);
- ordin de deplasare (delegatie) in strainatate (transporturi internationale);
- decont de cheltuieli (pentru deplasari externe);
- decont de cheltuieli valutare (transporturi internationale);
- nota de debitare/creditare;
- fisa de cont pentru operatiuni diverse;
- fisa de cont pentru operatiuni diverse (in valuta si lei);
 - decizie de imputare;
 - angajament de plata.

Pastrarea documentelor justificative, a registrelor de contabilitate si a celorlalte documente financiar-contabile se face, dupa caz, la domiciliul fiscal, la sediul social sau la sediile secundare, pe hartie sau pe suport electronic.

In cazul in care evidenta contabila este tinuta cu ajutorul programelor informatice, documentele se pot pastra pe suporturi tehnice, pe durata termenelor prevazute de legislatia in vigoare, cu conditia sa poata fi listate in orice moment, in functie de necesitatile entitatii sau la cererea organelor de control. 

Actele care atesta provenienta unor bunuri cu durata de viata mai mare de 5 ani se pastreaza pe perioada corespunzatoare duratei de viata utila a acestora. 
 

Sfaturi pentru arhivarea actelor contabile

Arhivarea documentelor financiar-contabile in format hartie se face in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

Documentele se grupeaza in dosare, numerotate si snuruite. Gruparea acestora in dosare se face cronologic si sistematic. Dosarele astfel arhivate se pastreaza in spatii amenajate in acest scop, asigurate impotriva degradarii, distrugerii sau sustragerii, dotate cu mijloace de prevenire a incendiilor. 

Pentru organizare si pastrare, se vor dovedi extrem de utile bibliorafturile, cutiile de arhivare, alonjele, indexurile si intercalatoarele. Gasesti toate produsele de care ai nevoie in sectiunea de arhivare de pe papetarie.ro, unde ai la dispozitie o gama bogata de produse de birotica. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bon de consumdecont de cheltuieliregistru


Data aparitiei: 22 Octombrie 2020

Votati articolul "Produse de birotica si papetarie utile pentru departamentul de contabilitate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici