email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea dosarului preturilor de transfer. Care este termenul?

Intocmirea dosarului preturilor de transfer. Care este termenul?
dosarul preturilor de transfertranzactiidobanzi

Analizam cazul unei societati care se incadreaza in categoria contribuabili mijlocii si are obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer doar la cererea organului fiscal, in conformitate cu OPANAF 442/2016. 

Cu cat timp in urma poate sa ceara organul fiscal dosarul preturilor de transfer, ne lamureste in continuare expertul nostru in domeniu. 
 

Intocmirea dosarului preturilor de transfer - termen: raspunsul specialistului

Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 442/2016 stabileste ca, in cazul societatilor care nu sunt mari contribuabili sau au aceasta calitate dar nu ating niciunul din pragurile de semnificatie prevazute la alin. (2) al art. 2 din ordin, se va urmari indeplinirea unuia dintre pragurile de semnificatie stabilite la alin. (4) calculate la nivel anual pentru toate operatiunile cu persoane afiliate si anume:
 
- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare;

- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate;

- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.
 
Cursul  de schimb utilizat este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

In acest caz, intocmirea dosarului urmeaza a se realiza, potrivit art. 4 alin. (2) din OPANAF nr. 442/2016, in termenul stabilit de organul fiscal in cadrul unui interval cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice,cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabilului in cauza, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.


 
In situatia in care niciunul dintre praguri nu este indeplinit societatea nu va putea fi obligata sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer, justificarea respectarii principiului valorii de piata in cazul operatiunilor dintre persoane afiliate urmand a fi efectuata prin alte mijloace pe baza regulilor generale ale legislatiei financiar-contabile.
 

Organul fiscal poate cere dosarul preturilor de transfer in cadrul derularii unei inspectii fiscale


Cu cat timp in urma, organul fiscal poate sa ceara dosarul preturilor de transfer?

 

Raspunsul specialistului 

Organul fiscal poate cere dosarul preturilor de transfer in cadrul derularii unei inspectii fiscale, pentru toata perioada aflata in interiorul termenului de prescriptie a dreptului de stabilire a creantelor fiscale.

Exista un termen de 5 ani anteriori datei controlului dupa care se prescrie dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale.

Deci dosarul preturilor de transfer poate fi solicitat pe 5 ani anteriori de la data comunicarii avizului de inspectie fiscala ,pe 5 ani in urma de la data la care se anunta controlul.

Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea obligatiilor fiscale de catre contribuabil/platitor, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale principale.

Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.

Perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior.

Art. 110. - Obiectul, termenul si momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a creantelor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescriptie a dreptului prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.

(3) Dreptul de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 10 ani in cazul in care acestea rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala.

(4) Termenul prevazut la alin. (3) curge de la data savarsirii faptei ce constituie infractiune sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
In contextul celor mentionate anterior este oportuna pregatirea din timp a dosarului preturilor de transfer.

Pregatirea unui singur dosar pe mai multi ani este recomandata in acele cazuri in care contribuabilul a desfasurat aceleasi tipuri de tranzactii intra-grup pe perioada deschisa controlului, iar profilul functional si de risc al persoanei afiliate auditate, precum si metodologia de stabilire a preturilor de transfer au ramas neschimbate.

De asemenea, este recomandata cand contribuabilul nu are deja pregatit un dosar al preturilor de transfer pentru un anumit an fiscal.

In caz contrar, cand nu exista stabilitate de la an la an sau contribuabilul are deja un dosar pentru un anumit an, se vor intocmi dosare separate pe fiecare an.

Termenul stabilit de organul fiscal pentru intocmirea dosarului este in cadrul unui interval cuprins intre 30 si 60 de zile calendaristice,cu posibilitatea prelungirii o singura data, la solicitarea scrisa a contribuabilului in cauza, cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dosarul preturilor de transfertranzactiidobanzi


Data aparitiei: 30 Octombrie 2020
Ultima actualizare: 01 Decembrie 2020

Votati articolul "Intocmirea dosarului preturilor de transfer. Care este termenul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X