email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe si impozite 2023: TOT ce a aparut NOU in codurile fiscale, interpretat de specialistii RS

Taxe si impozite 2023: TOT ce a aparut NOU in codurile fiscale, interpretat de specialistii RS
cod fiscallegea 295/2020codul de procedura fiscala

Inceputul de an a adus o avalansa de modificari fiscale cu care contabilii si antreprenorii nu s-au mai confruntat pana acum. Guvernantii au introdus noutati semnificative atat in Codul fiscal, cat si in Codul de procedura fiscala. 

Iti prezentam in continuare o lista cu principalele noutati care au intrat in vigoare de la inceputul anului 2023, dar si solutiile pe care le ai la indemana pentru a avea rezultate profesionale bune. 

Noutati fiscale la inceput de an 2023

  • Salarizare 

Avem un nou salariu minim brut pe tara - 3000 lei, un nou salariu minim brut in constructii - 4000 lei, un nou mod de stabilire a deducerilor la calculul impozitului pe veniturile din salarii, un nou plafon pana la care 7 beneficii se pot acorda fara a fi taxabile. 

  • PFA 

Plafonul pentru norma de venit se reduce la 25.000 euro, avem noi moduri de a stabili CAS si CASS pentru PFA, un nou model al Declaratiei Unice 2023, norme de venit 2023.

Citeste si: 3 noutati importante privind taxarea PFA-urilor in anul 2023

  • Microintreprinderi 

Din 2023 regimul microintreprinderii devine optional. Singura cota de impozitare pe microintreprindere este de 1% (se elimina 3%). Noul plafon 2023 este 500.000 euro, firmele nou infiintate trebuie sa indeplineasca noi conditii.

  • Persoane fizice

Impozitul pe dividende devine 8% din 2023. In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in 2022, cota de impozit pe dividende este de 5%. Se modifica plafoanele prin a caror depasire se datoreaza CASS. Contractele de inchiriere ale persoanelor fizice se vor declara din nou la ANAF. 

  • SAF-T

Lista contribuabililor mijlocii a fost actualizata de ANAF. S-a actualizat calendarul de raportare SAF-T si s-au introdus reguli de raportare pentru cei care au intrat sau iesit de pe lista contribuabililor mijlocii, ca urmare a actualizarii.

  • TVA

Din 2023 avem cota de 19% (in loc de 9%) la anumite bauturi. O cota de 9% TVA (in loc de 5%) pentru cazare, servicii restaurant, catering. Cota de 9% si pentru ingrasamintele si pesticidele chimice. Orice persoana fizica poate achizitiona in 2023 o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%. 

  • HoReCa

Se abroga impozitul specific. S-a introdus impozitarea bacsisului, pentru cei din restaurante si baruri, aceste sume sunt calificate ca venituri din alte surse. Impozitul de 10% se retine la sursa de catre angajator. Nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

  • Codul de procedura fiscala

Reguli noi privind actiunile de control si verificare documentara. Se introduce dosarul administrativ al actiunii de control fiscal - totalitatea documentelor si informatiilor ce stau la baza constatarilor inspectorilor fiscali. 

  • E-Transport

Procedura de utilizare si functionare a RO e-Transport a fost actualizata prin Ordinul 2545. Din 2023 autoritatile pot sa amendeze firmele si persoanele care nu fac raportari in sistem.

In plus, o multime de alte noutati fiscale sunt asteptate!

Cu atat de multe modificari (si atat de dese) este vital sa aveti INTOTDEAUNA la indemana textul actualizat al Codului Fiscal si al Codului de Procedura Fiscala, impreuna cu Normele metodologice de aplicare!

Doar asa veti sti pe loc cum trebuie sa procedati intr-o situatie sau alta. Iar “intotdeauna” inseamna 24 de ore din 24, indiferent daca sunteti la birou, acasa sau intr-o deplasare! 

CLICK pentru Consilierul dublu Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala (si normele metodologice de aplicare) Actualizate la zi. 

Ce va aduce pachetul Consilierul dublu Codul fiscal si Codul de procedura fiscala

  • Textul integral al Codului Fiscal + textul integral al Codului de Procedura fiscala 

- ambele texte contin si normele metodologice de aplicare
- ambele texte sunt actualizate permanent pe durata abonamentului

  •  Informatie legislativa grupata intr-un singur loc

Concret, dupa fiecare articol de lege sunt inserate IMEDIAT normele de aplicare aferente. In consecinta, intelegerea prevederilor si a modului cum trebuie puse in pracica devin mult mai facile.

  •  Consultanta personalizata GRATUITA

- in scris (12 intrebari/an + 2 BONUS) prin e-mail pe adresa consilier@rs.ro si
- telefonic (intrebari nelimitate) in fiecare miercuri in intervalul 17:15 – 19:15

O intreaga echipa de consultanti fiscali va ofera solutii concrete la orice problema fiscal-contabila.

Vezi AICI cum poti accesa simplu si rapid consilierul dublu. ►

10 beneficii de care te bucuri ca abonat

1. Accesarea continutului de oriunde, in orice moment al zilei

Fiind exclusiv in format online, Consilierul Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala poate fi accesat oricand, in orice moment din zi sau din noapte, oriunde v-ati afla, de pe orice dispozitiv: computer, telefon, laptop, tableta.

2. Logare facila

Accesul in cadrul platformei www.rsonline.ro se face foarte simplu, pe baza de user (cod client) si parola (cui-ul societatii). Accesul e posibil imediat dupa achitarea abonamentului.

3. Utilizare super-comoda si foarte rapida 

Puteti da click pe capitolul pe care vreti sa-l consultati sau puteti cauta in tot textul de lege dupa cuvinte-cheie, de exemplu: "TVA la incasare". Gasiti imediat informatia de care aveti nevoie.

4. Timp economisit pentru dvs.

Fata de utilizarea variantei tiparite, acum dispuneti de un motor de cautare ultra-performant, care va ajuta sa obtineti in doar cateva secunde solutia cautata. Prin comparatie, consultarea unui biblioraft de peste 1.000 pagini cere ceva timp si presupune un anumit efort.

5.  Text usor de citit

Afisarea textului nu este sub forma de PDF, ci intr-o forma web usor de citit. Textul poate fi marit sau micsorat in functie de preferinte.

6. Actualizarea lucrarii are loc instantaneu

S-a schimbat ceva? A aparut o OUG sau un OMFP? Continutul Consilierului Codul fiscal si Codul de procedura fiscala este adus la zi cu promptitudine, astfel inca sa dispuneti permanent de informatii pe care sa va puteti baza.

7. Puteti tipari oricate pagini doriti

Daca va intereseaza sa aveti informatia si in format tiparit, trebuie doar sa apasati butonul "print".
Daca aveti nevoie de informatii din Consilier in alte documente cu care lucrati, trebuie doar sa luati cu copy-paste pasajul care va intereseaza.

8. TAX ALERT

Primiti GRATUIT in fiecare zi newsletterul Tax Alert (luni-vineri) cu noutati in domeniu, dar si cu studii de caz care vizeaza probleme de actualitate. Acesta contine solutii oferite de experti in fiscalitate la probleme adresate de colegii dvs. de breasla.

9. INFOLEX

Beneficiati GRATUIT de Serviciul Infolex, care presupune acces la orice lege, Hotarare de Guvern sau alte acte normativ din sfera fiscal-contabila (ni le solicitati si noi vi le trimitem in maximum 2 h pe email). De asemenea, ne puteti solicita si jurisprudenta in domeniu.

10. Va formati o imagine de ansamblu, foarte utila, asupra fiscalitatii din Romania

Veti afla detalii despre chestiuni foarte interesante, cum ar fi:
    • competenta generala a organului fiscal
    • dreptul organului fiscal de a solicita prezenta contribuabilului la sediul sau
    • obligatia institutiilor de credit de a furniza informatii
    • forta probanta a documentelor justificative si evidentelor contabile
    • selectarea contribuabililor pentru inspectia fiscala
    • reguli privind controlul operativ si inopinat

Completeaza acum formularul de comanda si bucura-te si tu de aceste avantaje importante. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscallegea 295/2020codul de procedura fiscala


Data aparitiei: 20 Ianuarie 2021
Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2023

Votati articolul "Taxe si impozite 2023: TOT ce a aparut NOU in codurile fiscale, interpretat de specialistii RS":
Rating:

Nota: 4.56 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii