email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul de evidenta fiscala in 2021. Evidentierea cheltuielilor deductibile anual

Registrul de evidenta fiscala in 2021. Evidentierea cheltuielilor deductibile anual
registrul de evidenta fiscalapfacheltuieli deductibile

Registrul de Evidenta Fiscala (REF) este documentul in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice privind venitul realizat din Romania. 

Au obligatia de a completa acest registru toate persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent de forma de organizare – PFA, PFI, II, IF, Profesii Liberale.

Citeste si: Care este termenul de completare a Registrului de evidenta fiscala si ce informatii se trec in document
 

Una dintre dilemele cu care se confrunta contribuabilii vizati tine de evidentierea cheltuielilor deductibile anual. 
 

Evidentierea cheltuielilor deductibile anual in Registrul de evidenta fiscala 

Cheltuielile deductibile anual se evidentiaza in Registrul de evidenta fiscala, dupa caz, in  functie de natura acestora, pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit, astfel incat sa  corespunda cu cele inscrise in Declaratia privind venitul realizat din Romania sau in Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale, dupa caz. 

Constituie cheltuieli deductibile cele efectuate in scopul desfasurarii activitatii si care  indeplinesc conditiile generale prevazute la art. 68 alin. (4) din Codul fiscal. 

Constituie cheltuieli deductibile limitat cheltuielile efectuate in conditiile prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal. 

Nota: Prin O.U.G. nr. 18/2018, la art.68, alin. (5), litera l) se abroga, deci nu mai sunt considerate cheltuieli deductibile limitat cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale datorata de contribuabil potrivit prevederilor titlului V - Contributii sociale obligatorii. 


- cheltuielile efectuate in conditiile prevazute la art. 68 alin. (7) din Codul fiscal. 


Cheltuieli deductibile 

Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, conform art. 68 alin. (4) din Codul fiscal, sunt: 

-  sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente; 
-  sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite; 
- sa reprezinte cheltuieli cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit cap. III - Venituri din salarii si asimilate salariilor, cu exceptiile prevazute de prezentul capitol; 
- sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II, dupa caz; 
-  sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor reprezentand investitii in mijloace fixe pentru cabinetele medicale, in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (20); 
-  sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru: 

  •  active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii; 
  •  activele ce servesc ca garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul; 
  •  bunurile utilizate in cadrul unor contracte de inchiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale; 
  •  asigurarea de risc profesional; 


- sa fie efectuate pentru salariati pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, reprezentand indemnizatiile platite acestora, precum si cheltuielile de transport si cazare; 

- sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara si in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, reprezentand cheltuieli de cazare si transport, altele decat cele prevazute la alin. (7) lit. k); 

- sa reprezinte contributii de asigurari sociale platite la sistemele proprii de asigurari sociale si/sau contributii profesionale obligatorii platite, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
 
-  sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare; 

- In cazul activelor neamortizabile prevazute la art. 28 alin. (4), cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz. 

Nota: Sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, in conformitate cu reglementarile legale din domeniul educatiei nationale, cu exceptia cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile potrivit prevederilor art. 68 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal. 

Cheltuieli deductibile limitat 

Pentru a calcula cu usurinta impozitul pe venit, va recomandam sa defalcati cheltuielile deductibile limitat prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal in doua categorii... cititi continuarea la capitolul 7 al lucrarii Registrul de Evidenta Fiscala PFA. >>>
 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
registrul de evidenta fiscalapfacheltuieli deductibile


Data aparitiei: 14 Aprilie 2021

Votati articolul "Registrul de evidenta fiscala in 2021. Evidentierea cheltuielilor deductibile anual":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii