email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

APAPR: Angajatorii trebuie sa isi informeze noii salariati sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private

APAPR: Angajatorii trebuie sa isi informeze noii salariati sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private
pilonul IIpensie privataOrdinul 585/2021

Incepand cu data de 19 iulie 2021, toti angajatorii din Romania sunt obligati sa isi informeze noii salariati cu varsta pana in 45 de ani in legatura cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), informeaza APAPR (Asociatia pentru pensiile administrate privat din Romania).

Modificarea legislativa vizeaza in principal constientizarea salariatilor aflati la primul loc de munca, respectiv cei care au obligatia legala de a-si alege fondul de pensii de Pilon II in primele 4 luni de la intrarea in piata muncii. Tinerii care nu isi aleg fondul de pensii la care sa contribuie sunt repartizati aleatoriu de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele 7 fonduri de Pilon II.

"Salariatii care nu se afla la primul loc de munca nu trebuie sa isi aleaga fondul de pensii, ei fiind deja integrati in Pilonul II. In prezent, 7,7 milioane de romani contribuie deja la un fond de pensii private obligatorii. Cei care nu cunosc la ce fond contribuie pot completa acest formular ASF si vor fi contactati in cel mai scurt timp de administratorul fondului de pensii private la care au contul personal.", informeaza APAPR. 

Noua obligatie pentru angajatori este data de Ordinul nr. 585/2021 privind modificarea si completarea modelului-cadru al contractului individual de munca, prevazut in anexa la Ordinul ministrului muncii si al solidaritatii sociale nr. 64/2003 (M. O. 712 din 19 iulie 2021). Astfel, la litera M punctul 4, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c¹), cu urmatorul cuprins:

„c¹) sa informeze angajatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat;”.

Obligatia angajatorilor vizeaza informarea tuturor salariatilor prevazuti la Art. 30 din Legea 411/2004 care guverneaza Pilonul II de pensii private: atat pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cat si pe cei intre 35-45 de ani (aderare optionala). Desi sunt obligati sa faca aceasta informare tuturor noilor salariati cu varsta sub 45 de ani, angajatorii nu cunosc nici istoricul de munca, nici starea de apartenenta (sau nu) la Pilonul II a noilor salariati.

Pentru a veni in sprijinul angajatorilor si a usura aceasta noua sarcina administrativa, APAPR a pregatit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descarca si printa sau trimite tuturor salariatilor: scrisoarea poate fi descarcata de AICI. Aceasta indeplineste obligatia din noul Ordin 585 / 2021, tine cont de toate situatiile posibile si in acelasi timp indruma salariatii catre site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru o informare deplina si corecta privind Pilonul II.

APAPR saluta aceasta modificare legislativa promovata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), despre care considera ca este extrem de utila si ca va spori semnificativ gradul de informare.

Am avut un dialog institutional foarte eficient cu conducerea Ministerului Muncii, in urma caruia a rezultat acest Ordin 585 / 2021. Implicarea angajatorilor in procesul de informare a salariatilor cu privire la Pilonul II va creste gradul de cunoastere si interes, cu beneficii certe pentru toti salariatii din Romania. Acest demers reusit al APAPR vine in continuarea eforturilor noastre din ultimii 4 ani, in care am desfasurat numeroase campanii nationale de informare referitoare la drepturile si beneficiile romanilor din Pilonul II de pensii private obligatorii”, a declarat Radu Craciun, Presedintele APAPR.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pilonul IIpensie privataOrdinul 585/2021


Data aparitiei: 30 Iulie 2021

Votati articolul "APAPR: Angajatorii trebuie sa isi informeze noii salariati sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii private":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X