email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul minim european mai urca o treapta. Consiliul UE este de acord cu inceperea negocierilor

Salariul minim european mai urca o treapta. Consiliul UE este de acord cu inceperea negocierilor
salariu minimconsiliul europeanvenit minim

Consiliul Uniunii Europene convine asupra mandatului de negociere pentru stabilirea unui cadru al UE pentru salarii minime adecvate.

Salariile echitabile, care asigura un nivel de trai decent, reprezinta unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a imbunatati conditiile de munca si de trai, prezentul proiect de act legislativ stabileste un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor si pentru imbunatatirea accesului efectiv la protectia salariului minim pentru lucratorii care au dreptul la un salariu minim, potrivit unei informarii a Consiliului UE.

"Munca ar trebui sa aduca roade. Este inacceptabil pentru noi ca persoanele care dau tot ce pot la locul de munca continua sa traiasca in saracie si nu au acces la un nivel de trai decent. Acest act legislativ va reprezenta un important pas inainte catre atingerea acestui obiectiv.", a precizat Janez Cigler Kralj, ministrul muncii, familiei, afacerilor sociale si egalitatii de sanse din Slovenia.

Promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor

Tarile cu o acoperire mare a negocierilor colective tind sa aiba un procent mai redus al lucratorilor cu salarii mici si salarii minime mai ridicate decat tarile cu o acoperire scazuta a negocierilor colective. Din acest motiv, ministrii au convenit ca tarile ar trebui sa promoveze consolidarea capacitatii partenerilor sociali de a se angaja in negocieri colective. In cazul in care acoperirea negocierilor colective este sub 70 %, tarile ar trebui, de asemenea, sa stabileasca un plan de actiune pentru promovarea negocierilor colective.

Un grad de adecvare corespunzator al salariilor minime legale

Pentru a promova un grad de adecvare corespunzator al salariilor minime legale si, astfel, pentru a se ajunge la conditii de munca si de trai decente, statele membre cu salarii minime legale au sarcina de a institui un cadru procedural pentru a stabili si a actualiza aceste salarii minime in conformitate cu un set de criterii stabile si clare. Salariile minime legale vor fi actualizate in mod regulat si prompt. In plus, cuantumul acestora poate fi ajustat prin mecanisme de indexare automata.

Acces efectiv

Ministrii au mai convenit asupra unui set de masuri prin care sa sporeasca accesul efectiv la protectia salariului minim pentru lucratorii care au dreptul la un salariu minim: controale si inspectii adecvate, informatii usor accesibile privind protectia salariului minim, o reamintire a normelor existente privind achizitiile publice, dreptul la reparatii si sanctiuni pentru angajatorii care nu respecta normele.

Colectarea si raportarea datelor

Textul convenit prevede, de asemenea, ca statele membre ar trebui sa monitorizeze acoperirea si gradul de adecvare corespunzator ale salariilor minime. In plus, acestora li se va solicita sa prezinte Comisiei, o data la doi ani, un raport privind nivelul de acoperire al negocierilor colective, nivelul salariilor minime legale si procentul lucratorilor care beneficiaza de acestea. Statele membre care recurg exclusiv la conventii colective raporteaza cu privire la cele mai scazute salarii stabilite prin conventiile colective, precum si cu privire la salariile persoanelor care nu fac obiectul conventiilor colective. Comisia va analiza aceste date si va prezenta rapoarte Consiliului si Parlamentului European.

Propunerea Comisiei Europene a fost prezentata celor doi colegiuitori la 28 octombrie 2020.

Directiva UE prevede ca  salariul minim sa nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut la nivelul economiei, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru veniturile minime ale romanilor.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimconsiliul europeanvenit minim


Data aparitiei: 07 Decembrie 2021

Votati articolul "Salariul minim european mai urca o treapta. Consiliul UE este de acord cu inceperea negocierilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X