email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 2022, formularul 230 pentru donarea pana la 3,5% din impozitul pe venit poate fi depus direct la ONG-uri sau biserici

Din 2022, formularul 230 pentru donarea pana la 3,5% din impozitul pe venit poate fi depus direct la ONG-uri sau biserici
formularul 230OG 8/2021ong-uri

Formularul 230 pentru redirectionarea pana la 3,5% din impozitul anual datorat poate fi depus, incepand din acest an, direct la ONG-uri sau biserici de catre persoanele fizice, dupa cum s-a stabilit prin OG 8/2021. ANAF a publicat in Monitor Ordinul 80/2022 prin care se pun in aplicare noile reguli ale Declaratiei 230 pentru 2022. 

ONG-urile sau bisericile vor avea “obligatia de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, la organul fiscal competent un formular prin care centralizeaza cererile primite de la contribuabili, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii”. Conform legislatiei actuale, formularul 230 se poate depune pana la termenul limita de 25 mai.

Prin OG  nr.8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse unele modificari si completari dispozitiilor prevazute la art.1231 din Codul fiscal privind acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii. 

Astfel, contribuabilii pot opta pentru depunerea cererii privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat (formularul 230) la entitatea nonprofit/unitatea de cult, beneficiara a sumei. 

Entitatii nonprofit/unitatii de cult ii revine obligatia transmiterii prin mijloace electronice de transmitere la distanta, la organul fiscal competent, a unui formular prin care centralizeaza cererile primite de la contribuabili, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, sub sanctiunea decaderii. 

Prin urmare, este necesara modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.15/2021 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Modificarile vizeaza, in principal:

- actualizarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii; 

- aprobarea modelului si continutului formularului ”Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230”; 
- modificarea formularelor “Notificare privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult” si “Referat de stabilire a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/ unitatilor de cult”. 

Ordinul ANAF mai cuprinde si trei anexe: 

- Notificare privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult;

- Referat de stabilire a sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult;

- Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in Formularul 230.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 230OG 8/2021ong-uri


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2022
Ultima actualizare: 05 Mai 2022

Votati articolul "Din 2022, formularul 230 pentru donarea pana la 3,5% din impozitul pe venit poate fi depus direct la ONG-uri sau biserici":
Rating:

Nota: 3.98 din 5 din 22 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X