email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Persoana cu mai multe contracte de munca part-time. Plateste contributiile pentru fiecare in parte?

Persoana cu mai multe contracte de munca part-time. Plateste contributiile pentru fiecare in parte?
contracte part timeOG 16/2022cod fiscal

De la 1 august contributiile sociale aferente salariatilor cu contracte part time se vor achita la nivelul salariului minim pe economie cu exceptiile prevazute de Codul fiscal. 

Un contribuabil detine un contract de munca cu 8 ore (norma intreaga) dupa care achita contributiile aferente. Pe langa acest contract, persoana respectiva mai are inca 3 cu part time (2 cu 2 ore si unul cu 8 ore/luna). Pentru contractul de 8 ore de la 1 iunie s-au acordat anumite facilitati privind plata CASS si impozitului, fiind firma cu cod CAEN in industria alimentara.

Pentru contractul cu norma intreaga cu salariul mai mare decat minimul pe economie nu achita CASS si impozit? Pentru cele part time cum trebuie sa procedeze? CAS achiat 25% la contractul cu norma intreaga. Toate contractele cumulate depasesc cu mult salariul minim pe economie.

Citeste GHIDUL Impozitarea contractelor de munca part-time. Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii. 

Persoana cu mai multe contracte de munca part-time: raspunsul specialistului

Conform prevederilor pct. 68 din OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale:

68.La articolul 146, dupa alineatul (55) se introduc patru noi alineate, alin. (56)-(59), cu urmatorul cuprins:

"(56) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 1381 alin. (1) si (2), art. 1382 alin. (1) sau art. 1383 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

(57) Prevederile alin. (56) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:


a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

(58) In aplicarea prevederilor alin. (57), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (57) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazut e la alin. (57) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.

Astfel, cum puteti observa la lit. e) de mai sus, daca salariatul realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara, nu se platesc contributiile sociale la salariul minim pe fiecare contract.

Baza lunara a contrubutiilor sociale o reprezinta venitul brut nu venitul net. Baza lunara de calcul al contributiilor sociale cumulata pe cele patru contracte individuale de munca trebuie sa fie de cel putin 2550 lei. Astfel dumneavoastra veti calcula contributii doar pentru timpul lucrat efectiv, nu pentru salariul minim pe economie. Nu au nicio relevanta facilitatile primite la contractul cu norma intreaga din industria alimentara.

Astfel, dumneavoastra veti beneficia in continuare de facilitati pentru contractul full time. Pentru celelalte contracte part time veti plati contributii la salariul aferent timpului lucrat.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia, expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part timeOG 16/2022cod fiscal


Data aparitiei: 08 August 2022

Votati articolul "Persoana cu mai multe contracte de munca part-time. Plateste contributiile pentru fiecare in parte?":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X