email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul microintreprinderilor incepand cu 2023. Noile conditii pentru aplicare

Regimul microintreprinderilor incepand cu 2023. Noile conditii pentru aplicare
microintreprindereimpozit pe profitOG 16/2022

Conform noilor modificari aduse Codului fiscal prin OG 16/2022, incepand cu 2023, regimul microintreprinderilor nu va mai fi asa cum il stim. 

Daca o societate care, pana in prezent, avea servicii de consultanta facturate pe perioada ianuarie-iulie 2022 isi schimba codul CAEN si factureaza altfel de servicii de la 1 august si la 1 decembrie 2022 are un angajat cu norma intreaga si CA mult sub plafonul de 500.000lei , dar procentul veniturilor din consultanta va depasi 20 % din CA, va intra la plata impozitului pe profit obligatoriu? Exista o posibilitate sa ramana la impozit pe microintreprindere?

OG nr. 16/2022 a adus peste 60 de schimbari radicale ale Codului fiscal! Click AICI pentru explicatii profesioniste, recomandari si studii de caz!

Regimul microintreprinderilor incepand cu 2023: raspunsul specialistului

Potrivit pct. 15 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, Articolul 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Articolul 52
Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului


(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.

Asadar, printre regulile de iesire din sistemul de impunere pe veniturile micorintreprinderilor se numara si limitarea tipurilor de venituri obtinute, respectiv firma trebuie sa obtina venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.

Adica, odata depasita ponderea de 20% a veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale, se face trecerea la impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a fost inregistrata depasirea.

Aceste prevederi intra in vigoare la 1 ianuarie 2023, nu se aplica in anul 2022.

Pentru ca societate sa ramana platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa indeplineasca conditiile de aplicare a acestui impozit, respectiv:

- firma trebuie sa obtina venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- microintreprinderea are cel putin un salariat; cele nou-infiintate au la dispozitie 30 de zile de la inregistrarea la registrul comertului pentru a incheia contractul de munca;
- plafonul de venituri - 500.000 euro;
- limitari privind asociatii/actionarii: acestia detin peste 25% din valoarea/ numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impozitare micro, incluzand persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de art. 47 din Codul fiscal privind regimul micro.

Daca oricare din aceste conditii nu mai este indeplinita, se face trecerea la impozit pe profit.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena, consultant fiscal. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindereimpozit pe profitOG 16/2022


Data aparitiei: 11 August 2022

Votati articolul "Regimul microintreprinderilor incepand cu 2023. Noile conditii pentru aplicare":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X