email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna

Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna
contracte part timecod fiscalsalariu brut

Angajatii care au contracte part-time au obligatia de a depune lunar la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Ministerul Finantelor a publicat in Monitor Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin.(5^7) lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, referitoare la impozitarea contractelor part-time la fel ca pentru munca cu norma intreaga.

Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, potrivit art. 146 alin. (5^6) si art. 168 alin. (6^1) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pentru salariatii care realizeaza, in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, venituri din salarii si asimilate salariilor sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se stabilesc la nivelul contributiilor aferente salariului minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, in acest caz, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul venitului realizat, iar in situatia in care cuantumul contributiilor datorate de acesta este mai mic decat cele datorate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, diferenta se suporta de angajator/platitor de venit sau persoanele asimilate acestora.

Citeste GHIDUL Impozitarea contractelor de munca part-time. Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii. 


 Pentru salariatii ale caror castiguri lunare brute, cumulate, realizate din doua sau mai multe contracte individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, sunt cel putin egale cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, potrivit prevederilor art. 146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal, persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajatori/platitori de venit sau sunt asimilate acestora, calculeaza, retin si platesc contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.

 

Supraimpozitarea contractelor part-time - procedura: Ordinul 1855/2022

Iata care sunt principalele prevederi ale Ordinului 1855/2022:


• obligatia salariatului, care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna pentru care au fost realizate, de a depune, la fiecare angajator, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

 Declaratia pe propria raspundere nu se depune la angajatorul unde salariatul realizeaza un venit brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara garantat in plata corespunzator numarului de zile lucrate in luna;

• termenul de depunere a declaratiei pe propria raspundere la fiecare angajator, este lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, pe perioada in care care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal;

• obligatia angajatorului de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art.146 alin. (5^7) lit. e) si art. 168 alin. (6^1) din Codul fiscal;

• situatiile in care angajatorul stabileste si retine contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de salariat, la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

• exemplificarea unor situatii posibile;

• modelul tip al declaratiei pe propria raspundere a salariatului. 
 

Supraimpozitarea contractelor part-time: exemple de calcul

Ministerul Finantelor a prezentat in proiectul de ordin si cateva exemple de calcul pentru aplicarea prevederilor privind supraimpozitarea contractelor part-time.

Exemplul 1

 O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B. Contractele sunt active toata luna.

 Pentru activitatea desfasurata la angajatorul A, persoana fizica realizeaza un venit brut lunar de 2.550 lei, iar la angajatorul B, un venit brut lunar de 400 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.950 lei (2.550 lei + 400 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.950 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei, rezulta ca baza lunara de calcul cumulata din cele doua contracte individuale de munca este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata.

In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, intrucat la angajatorul A baza lunara de calcul a contributiilor datorate de acesta este egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei).

 La fiecare angajator, salariatul datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la angajatorul A la 2.550 lei, iar la angajatorul B la 400 lei.

Exemplul 2

 O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 septembrie 2022 trei contracte individuale de munca cu timp partial, cu societatile A, B si C, contractele fiind active intreaga luna.

 Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza urmatorul venit brut in luna:

 - de la angajatorul A, suma de 800 lei;
 - de la angajatorul B, suma de 900 lei;
 - de la angajatorul C, suma de 1.000 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii este de 2.700 lei (800 lei + 900 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata este de 2.550 lei.

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.700 lei, cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata de 2.550 lei rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

 In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.

Astfel, salariatul datoreaza, la fiecare angajator, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii.

 Exemplul 3

 O persoana fizica incheie un contract individual de munca cu norma intreaga cu societatea A si un contract cu timp partial cu societatea B.

 In cursul lunii septembrie 2022, persoana fizica lucreaza 10 zile, restul de 12 zile lucratoare din luna, contractele individuale de munca sunt suspendate, potrivit legii.

 Salariatul primeste, pentru cele 10 zile lucrate, de la angajatorul A un venit brut de 1.250 lei, iar de la angajatorul B un venit brut de 1.000 lei.

 Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferenta zilelor lucrate este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei), iar nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate).

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.250 lei, cu nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate rezulta ca baza lunara de calcul cumulata este mai mare decat nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active (1.159 lei).

In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B.

Astfel, ambii angajatori stabilesc si retin contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei, in cazul angajatorului A, si la 1.000 lei, in cazul angajatorului B.

Exemplul 4

O persoana fizica incheie incepand cu data de 1 august 2022 un contract individual de munca cu timp partial (4 ore/zi) cu societatea A si un alt contract individual de munca cu timp partial (4 orez/zi) cu o societatea B care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. Ambele contracte sunt active intreaga luna.

 Pentru activitatea desfasurata, salariatul realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, astfel:

 - de la angajatorul A, suma de 1.100 lei;
 - de la angajatorul B, suma de 1.500 lei;

 Prin compararea bazei lunare de calcul cumulata, in valoare de 2.600 lei (1.100 lei + 1.500 lei), cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei) rezulta baza lunara de calcul cumulata este peste nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 

In acest caz, salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere.

 Astfel, fiecare angajator retine si plateste, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art.156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.

Supraimpozitarea contractelor part-time: modelul declaratiei

Declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator/platitor de venituri, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate in conformitate cu prevederile art. 146 alin. (5) si art.168 alin. (5) din Codul fiscal, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Angajatorul/platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Declaratia pe propria raspundere cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal.

Termenul de depunere a declaratiei pe propria raspundere la fiecare angajator, este lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale. 

 

ANEXA



DECLARATIE

 Sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, subsemnatul/subsemnata, .............................................................................., domiciliat(a) in .........................................., str. .......................................................... nr. ........., bl. ........, sc. ....., ap. ......., judetul/sectorul ............................, legitimat(a) cu B.I./C.I. seria ........... nr. ......................, CNP
...................................................., 

 declar pe propria raspundere urmatoarele:
 In cursul lunii ....................................................... am realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.


 Data                                                                             Semnatura
 .........................                                                     ............................

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part timecod fiscalsalariu brut


Data aparitiei: 12 August 2022
Ultima actualizare: 17 August 2022

Votati articolul "Supraimpozitarea contractelor part-time. Angajatii vor trebui sa depuna declaratii in fiecare luna":
Rating:

Nota: 3.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X