email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Standarde Internationale de Contabilitate privind Imobilizarile Necorporale

active necorporaleimobilizaribilantlegea contabilitatii

Firmele trebuie sa prezinte distinct imobilizarile necorporale generate intern de celelalte imobilizari necorporale.

In legislatia nationala, in categoria activelor necorporale aferente imobilizarilor necorporale ( art. 7 , 12 si 13 din Legea nr. 15/24.03.1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale ) sunt incluse:

  • cheltuielile de constituire – cont 201 ( taxe si cheltuieli de inscriere, de inmatriculare, cheltuieli cu emiterea si vanzarea de actiuni );
  • cheltuieli de dezvoltare – cont 203 ( proiectarea si executarea prototipului, proiectarea matritelor si uneltelor necesare noii tehnologii ); cheltuielile de cercetare nu intra in categoria imobilizarilor necorporale, fiind recunoscuta ca si cheltuiala cand este angajata;
  • concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare – cont 205; se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre firma care le detine.
  • fondul comercial (in masura in care acesta a fost achizitionat cu titlu oneros ) pozitiv ( goodwill ) – cont 2071 sau fond comercial negativ ( – cont 2075 ); fondul comercial generat intern nu poate fi evaluat fiabil, fapt care determina inregistrarea lui direct pe cheltuieli.
  • alte imobilizari corporale - cont 208 ( programe informatice: se amortizeaza in functie cu durata estimate de utilizare, dar nu poate depasi 5 ani; imobilizari de natura concesiunii, superficiei si a uzufructului: se amortizeaza pe perioada contractului, brevete si alte drepturi asimilate

 
Contabilizarea si e valuarea initiala a imobilizarilor necorporale

Contabilizarea in categoria imobilizarilor necorporale se face doar daca activul luat in discutie intra in definitia unei imobilizari necorporale, asigura beneficii economice viitoare si marimea acestuia poate fi evaluata in mod fiabil.

Initial, o imobilizare necorporala este evaluata la costul sau, care poate fi costul de achizitie sau costul de productie.

Costul de achizitie se compune din pretul de cumparare, la care se adauga taxele vamale, alte taxe nerecuperabile si toate cheltuielile atribuibile direct, cum ar fi onorariile pentru serviciile juridice pentru imobilizarea necorporala.

Contabilizarea cheltueililor ulterioare privind imobilizarilor necorporale

Imobilizarile necorporale pot ocaziona cheltuieli ulterioare achizitei sau productiei. Ce este important de stiut este faptul ca aceste cheltuieli pot fi adaugate la valoarea imobilizarilor respective. Ele pot fi adaugate doar daca firma va beneficia de beneficii viitoare mai mari decat nivelul de performanta prevazut la darea in folosinta, cum ar fi cheltuielile care contribuie la cresterea duratei de viata utila , ameliorarea semnificativa a calitatii produselor/serviciilor sau reducerea substantiala a cheltuielilor de exploatare prevazute initial.

Reevaluarea inseamna inlocuirea valorii nete contabile a imobilizarii necorporale cu valoarea justa. Valoarea justa este valoarea de piata.

La data bilantului

Conform punctului 84. din OMEF 1752/ 17.11.2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, activele necorporale se prezinta in bilant la valoarea de intrare , mai putin ajustarile cumulate de valoare.

Activele necorporale se scot din evidenta la cedare sau atunci cand nu mai este asteptat nici un beneficiu economic viitor din utilizarea sa ulterioara.

Avand la baza prevederile punctul 86 din OMEF 1752/ 17.11.2005, castigurile sau pierderile care apar o data cu incetarea utilizarii sau iesirea unui activ necorporal se determina ca diferenta intre veniturile generate de iesirea activului si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de cedarea acestuia. Aceste diferente trebuie prezentate ca venit sau cheltuiala in contul de profit si pierdere.

Exemplu:

Cheltuieli de constituire

O firma a efectuat cheltuieli ocazionate de infiintarea sa in valoare de 80.000 lei, estimate a se recupera liniar intr-o perioada de 3 ani:

         201       =          404, 462, 512, 531                80.000 lei

Amortizarea anuala calculata:

Primul an

       6811        =        2801                                   26.667 lei

( 6811 = Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor )

2801 = Amortizarea cheltuielilor de constituire )

Al doilea an

      6811        =         2801                                    26.667 lei

Al treilea an

      6811       =          2801                                     26.666 lei

Dupa amortizarea integrala a cheltuielilor de constituire, firma procedeaza la scoaterea din evidenta a cheltuielilor de constituire:

      2801      =           201                                      80.000 lei

 

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
active necorporaleimobilizaribilantlegea contabilitatii


Data aparitiei: 08 Iulie 2008

Votati articolul "Standarde Internationale de Contabilitate privind Imobilizarile Necorporale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X