email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reflectarea in contabilitate a lucrarilor de constructie in regie proprie

constructiicontabilitateregie proprie

Reflectarea in contabilitate a lucrarilor de constructie in regie proprie

Construirea in regie proprie a unor obiective de investitii se realizeaza pentru obiective care nu prezinta un grad complex de executie, iar valorile sunt reduse in comparatie cu cele realizate in amtrepriza. Pentru executarea lucrarilor de constructie societatea se confrunta cu toate peoblemele privind aprovizionarea cu materialele necesare, recrutarea fortei de munca, inchitrierea de utilaje etc. Imobilizarile care intra in gestiunea societatii prin productie proprie se evalueaza la cost de productie. Costul de productie se calculeaza pe baza urmatorei formule:

  • Costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumate, delimitate in mod direct pe obiectul de investitie;
  • Costurile de prelucrare directa(manopera directa)
  • Costurile indirecte de productie (costurile privind regia de fabricatie), imputate in mod rational;
  • Costurile indatorarii in cazul optiunii pentru tratamentul alternativ al acestora;
  • Rebuturile in cadrul limitelor normal admise;
  • Alte costuri delimitate in mod direct.

Atentie! In costul unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse si dobanzile platite la creditele bancare contractate pentru achizitia, constructia sau productia acestuia, direct atribuibile activului, pana la finalizarea sa aferente aceleiasi perioade.

Recunoasterea in contabilitate a valorilor cheltuielilor generate de productia proprie se face dupa natura elementelor de cheltuieli prin utilizarea conturilor din Clasa 6 Cheltuieli.

La sfarsitul lunii consumurile inregistrate pentru realizarea obiectivului de investitii in regie proprie se recunosc diferit din punct de vedere contabil, in functie de finalizarea sau nu a imobilizarii ce se realizeaza, astfel:

- daca obiectivul de investitii nu a fost terminat in luna in care s-au desfasurat lucrarile de constructii se considera o imobilizare corporala in curs si pe baza situatiilor de lucrari se recunosc imobilizari corporale in curs. In luna in care se termina obiectivul de investitii valoarea activului corporal va cuprinde toate cheltuielile inregistrate inm periaodele precedente si imobilizarea in curs trece in categoria de imobilizari corporale, inregistrandu-se in contabilitate conform procesului verbal de receptie.

Exemplu

Societatea comerciala Alfa realizeaza in luna mai, anul N, o constructie speciala in regie proprie. Executarea cosntructiei genereaza urmatoarele cheltuieli: materii prime 50.000 lei; salarii 50.000 lei, din care aferente muncitorilor direct productivi 20.000 lei si personalului administrativ 30.000 lei; amortizari 40.000 lei, din care aferente imobilizarilor direct productive 30.000 lei si imobilizarilor utilizate in sectorul administrativ 10.000 lei. La sfarsitul lunii iunie lucrarea a fost terminata si constructia speciala a fost data in folosinta la un cost total de 140.000 lei. Se cere determinarea costului de productie pentru luna mai, inregistrarea operatiilor privind constructia in regie proprie in luna mai si punerea ei in functiune in luna iunie.

a) Evaluarea costului de productie in luna mai:

Costul de productie = cheltuieli directe + cheltuieli indirecte repartizate rational in functie de capacitatea normala de productie= 50.000 + 20.000 + 30.000 = 100.000 lei.

De stiut! Cheltuielile generate de administratie si cheltuielile de desfacere nu se includ in costul de productie.

b) Inregistrarea operatiilor ocazionate de obtinerea cosntructiei in regie proprie pentru luna mai N:

1. Consum de materii prime:  

601 Cheltuieli cu materiile prime = 301 Materii prime                              50.000

2. Inregistrarea salariilor :

641 Cheltuieli cu salariile personalului = 421 Personal- salarii datorate       50.000

3. Inregistrarea amortizarii imobilizarilor:  

6811 Cheltuieli de exploatare     =   281 Amortizari privind                        40.000
privind amortizarea imobilizarilor          imobilizarile corporale

4. Inregistrarea constructiei realizate in regie proprie, dar neterminata la sfarsitul lunii mai N, la valoarea costului de productie calculat pentru luna mai:

231 Imobilizari corporale in curs =       722 Venituri din                            100.000
                                                   productia de imobilizari corporale

5. Inregistrarea punerii in functiune a costructiei realizate in regie proprie in luna iunie N. La valoarea totala de 150.000 lei , din care 100.000 lei afost recunoscuta in costul imobilizarii in luna mai . Pentru luna iunie se considera ca au mai fost efectuate cheltuieli in suma de 40.000 lei:

212 Constructii = 722 Venituri din productia de                                       40.000
                                  imobilizari corporale

212 Constructii = 231 Imobilizari corporale in curs                                 110.000

Atentie! Daca obiectivul de investitii se termina in aceeasi luna in care au demarat lucrarile de construire nu se mai opereaza cu categoria imobilizarilor in curs inregistrandu-se direct ca imobilizare obiectivul receptionat , pe baza procesului verbal de receptie.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
constructiicontabilitateregie proprie


Data aparitiei: 21 August 2008

Votati articolul "Reflectarea in contabilitate a lucrarilor de constructie in regie proprie":
Rating:

Nota: 3.43 din 5 din 15 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X