email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alternativa pentru operatiunea de leasing financiar

leasingcontabilitateinregistrari

Multumim Revistei de TVA

economist Andrei Gheorghiu

Alternativa pentru operatiunea de leasing financiar

Operatiunea de leasing financiar se deruleaza in baza unui contract incheiat intre locator, care are calitatea de proprietar al bunului si locatar, utilizator al bunului care face obiectul contractului. Clauzele principale ale unui contract de leasing sunt:

  • partile contractante;
  • precizarea si descrierea bunului care face obiectul contractului;
  • valoarea totala a contractului;
  • valoarea ratelor de leasing;
  • termenul de plata al ratelor de leasing;
  • perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului.

Se considera contract de leasing financiar contractul de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

  • riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului in momentul in care contractul de leasing produce efecte;
  • contractul prevede in mod expres posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra bunului catre utilizator, la momentul expirarii contractului;
  • utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului la o valoare reziduala exprimata in procente. Aceasta valoarea poate fi mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima a bunului si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima (exprimata in procente);
  • perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului;
  • valoarea totala a ratelor de leasing diminuata cu cheltuielile accesorii este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului.

Pe parcursul derularii contractului, in functie de momentul transferului dreptului de proprietate a bunului pus la dispozitia utilizatorului, exista mai multe posibilitati de incadrare a operatiunii economice de leasing financiar. Incadrarea corecta a operatiunii la prestare de servicii sau la livrare de bunuri il ajuta pe locator sa colecteze TVA la data faptului generator.

De aceea, ne intrebam:

Cand este o prestare de servicii?

Operatiunea de leasing are drept scop utilizarea bunurilor mobile sau imobile puse la dispozitia utilizatorului de catre proprietarul acestora. Acesta este motivul pentru care operatiunile economice care se deruleaza in baza unui contract de leasing financiar se incadreaza la prestari de servicii.

Natura contractului de leasing financiar, respectiv aceea de contract de prestari de servicii. rezulta si din O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, art. 1 alin. (1), prin care este definit obiectul contractului de leasing: transmiterea pentru o perioada determinata a dreptul de folosinta asupra unui bun contra unei plati periodice, denumita „rata de leasing”.

In acest context, asa cum este definita prin art. 129 alin. (1) din Codul fiscal, prestarea de servicii reprezinta orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri.

Pe parcursul derularii unui contract de leasing financiar pot interveni fie modificari legate de cesiunea contractului intre utilizatori cu acceptul finantatorului, fie modificari legate de schimbarea finantatorului.

Existenta unor astfel de modificari nu schimba natura operatiunii economice din prestare de servicii asa cum este incadrata la art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal in livrare de bunuri: „Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt: a) inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing;”

Chiar si dupa modificarile mentionate, intervenite pe parcurs, derularea contractului de leasing este considerata in continuare o prestare de servicii fara a fi incadrata la livrare de bunuri, deoarece nu intervine nicio modificare legata de drepturile si obligatiile noului utilizator sau noului finantator.

De ce?

D.p.d.v. al TVA, persoana care preia contractul de leasing preia implicit toate drepturile si obligatiile pe care le-a avut utilizatorul sau finantatorul initial care a cesionat contractul.

Predarea de catre locator si preluarea de catre utilizator a contractului de leasing se face la aceiasi valoare a ratei de leasing.

Rata de leasing reprezinta cota-parte din valoarea de intrare a bunului si dobanda de leasing stabilita pe baza ratei dobanzii convenite prin acordul partilor contractante.

De exemplu , lunar, conform graficului anexa la contract:

- daca finantatorul este o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, pentru colectarea TVA aferenta ratei de leasing si dobanzii, emite lunar o factura pe care o transmite locatarului. Pentru serviciul prestat, factura emisa se inregistreaza in evidenta contabila a locatorului astfel:

               4111            =                   %
            „Clienti”                       2675 creanta reprezentand rata de leasing financiar
                                      „Creante imobilizate”
                                            (analitic „Imprumuturi acordate pe termen lung”)
                                          766 dobanda cuvenita pentru rata de leasing financiar
                                      „Venituri din dobanzi”
                                              4427
                                         „TVA colectata”
 
- daca utilizatorul este o firma stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta ratei de leasing si dobanzii facturate de finantator, efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

                                       %              =                404 
                                                         „Furnizori de imobilizari”
                                    167
                    „Alte imprumuturi si
                       datorii asimilate”
                                   666
               „Cheltuieli privind dobanzile”
                                  4426
                       „TVA deductibila”

Cand este o livrare de bunuri?

Ca regula generala, operatiunea de leasing financiar nu se incadreaza in categoria livrarilor de bunuri, deoarece nu are loc un transfer al dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul contractului de leasing financiar.

Totusi, prin lege se prevede si o exceptie legata de schimbarea naturii operatiunii stipulata in contractul incheiat intre locator si locatar din prestare de servicii in livrare de bunuri.

a) Cand pot avea loc astfel de schimbari?

Natura operatiunii se schimba doar in situatia in care utilizatorul formuleaza optiunea de cumparare a bunului mai devreme de 12 luni consecutive de la data inceperii derularii contractului de leasing. Astfel, natura operatiunii economice care are loc intre locator si locatar se schimba din prestare de servicii in livrare de bunuri, locatorul dobandind calitatea de vanzator si locatarul pe cea de cumparator. In acest caz, data livrarii bunului se considera data punerii la dispozitia cumparatorului a bunului in cauza.

Prin lege se face precizarea ca data inceperii derularii contractului de leasing se considera a fi data punerii bunului la dispozitia utilizatorului.

b) Cand are loc o livrare de bunuri?

Pana la sfarsitul perioadei de leasing financiar, utilizatorul poate oricand sa opteze pentru cumpararea bunului transmis spre folosinta sa. Sfarsitul perioadei de leasing poate fi:

- data ultimei rate de leasing stipulata in graficul anexa la contract;

- data optiunii de cumparare formulata de catre utilizator, dupa implinirea a 12 luni de la data derularii contractului.

Daca utilizatorul nu opteaza mai devreme de 12 luni consecutive de la data inceperii derularii contractului de leasing pentru cumpararea bunului, operatiunea de leasing financiar capata natura unei livrari de bunuri doar pentru valoarea reziduala a bunului la care se face transferul dreptului de proprietate de la locator la locatar, pe baza optiunii acestuia de cumparare a bunului formulata la sfarsitul perioadei de leasing.

O astfel de interpretare are la baza prevederile pct. 7 alin. (2) din Normele de aplicare a Codului fiscal date pentru punerea in practica a prevederilor art. 129 alin. (3).

Valoarea reziduala reprezinta valoarea stabilita de partile contractante pentru efectuarea transferului de proprietate asupra bunului de la locator la locatar, dupa achitarea de catre utilizator atat a ratelor de leasing prevazute in contract, cat si a celorlalte sume datorate conform contractului.

Pentru transferul dreptului de proprietate la valoarea reziduala se efectueaza urmatoarele inregistrari contabile:

  • la locator:
              4111          =                       %
           „Clienti”                   2675 creanta reprezentand valoarea reziduala
                                          „Creante imobilizate”
                                      (analitic „Imprumuturi acordate pe termen lung”)
                                                     4427
                                           „TVA colectata”
  • la locatar:
                 %                  =                   404
                                          „Furnizori de imobilizari”
               167
„Alte imprumuturi si
   datorii asimilate”
            4426
 „TVA deductibila”

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
leasingcontabilitateinregistrari


Data aparitiei: 27 August 2008

Votati articolul "Alternativa pentru operatiunea de leasing financiar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X