email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la zvon la realitate: plata TVA de catre persoanele fizice

persoana fizicaTVAimpozit

Multumim Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual


De la zvon la realitate: plata TVA de catre persoanele fizice

Problema fiscala
Sunteti persoana fizica autorizata si ati depasit plafonul de scutire de TVA de 35.000 euro. Cum procedati in acest caz? Aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA?

1. Cum stabiliti plafonul

Daca in cursul unui an calendaristic atingeti sau depasiti o cifra de afaceri anuala superioara plafonului de 35.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care ati atins sau depasit acest plafon, trebuie sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent.
Echivalentul in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Cifra de afaceri care serveste drept referinta este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile, daca nu ar fi fost desfasurate de o mica intreprindere, efectuate in cursul unui an calendaristic. Sunt incluse si operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor: 

     - livrarile de active fixe corporale sau necorporale; 
     - livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.


Inregistrarea in scopuri de TVA se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care ati solicitat inregistrarea.

2. Obligatia de inregistrare dupa depasirea plafonului se aplica si persoanei fizice autorizate (PFA)?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura activitatilor producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.
De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Asadar, persoanele fizice autorizate sunt persoane impozabile care au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in momentul in care ating sau depasesc plafonul de scutire.


3. Ce trebuie sa faceti

Persoanele impozabile trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice.
Pentru a cunoaste momentul depasirii plafonului de scutire aveti obligatia de a intocmi jurnale pentru vanzari pentru activitatea economica desfasurata, care sa permita stabilirea in orice moment a valorii totale, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate.
De asemenea, aveti obligatia de a intocmi jurnale pentru cumparari care sa cuprinda valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala.
Momentul depasirii plafonului de scutire este necesar si pentru ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate in momentul trecerii la regimul normal de taxare, precum si a bunurilor de capital aflate inca in folosinta, in scopul desfasurarii activitatii economice, in momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu conditia ca perioada de ajustare a deducerii sa nu fi expirat.
Persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva. Totusi, aceste persoane sunt obligate sa intocmeasca jurnale pentru vanzari si pentru cumparari.

Concluzie

Persoanele fizice autorizate au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA daca realizeaza operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere in cazul in care depasesc o cifra de afaceri superioara plafonului de scutire, respectiv de 35.000 euro, calculata la cursul B.N.R. din data aderarii. Pentru aceasta, sunt obligate sa intocmeasca jurnale pentru vanzari si cumparari.

Acte normative aplicabile:

Art. 49 alin. (8), art. 127 alin. (1) si (2), art. 152 alin. (1)-(2), art. 153 alin. (1) litera b), art. 156 alin. (1) din Codul fiscal
Punctul 61 alin. (4), punctul 62 alin. (1) si punctul 66 alin. (1) litera c) la Titlul VI, Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoana fizicaTVAimpozit


Data aparitiei: 24 Septembrie 2008

Votati articolul "De la zvon la realitate: plata TVA de catre persoanele fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X