email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de compensare intre doua societati romane

compensaresocietatecontabilitate

Multumim Consilierului Contabilitate

 

  Procedura de compensare intre doua societati romane

  Obiectul compensarii succesive il constituie stingerea datoriilor cu creantele reflectate in contabilitatea persoanelor juridice, pe baza ordinelor de compensare. Data efectuarii stingerii datoriilor si a creantelor este cea a ordinului de compensare.

  Potrivit Legii 211/2001, toate persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania.

Conform H.G. 685/1999, in cazul in care aveti datorii si/sau creante mai vechi de 30 de zile si cu o valoare mai mare de 10.000 lei, va trebui sa le raportati catre Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, dar numai cele cu valoare mai mare de 10.000 lei sunt supuse compensarii realizate de catre Serviciul de Compensare din cadrul Institutului.

Serviciul de compensare, prin compartimente specializate si pe baza informatiilor ce trebuie transmise de persoanele juridice, analizeaza, identifica si prezinta circuitele de compensare, organizeaza sedintele de compensare, emite ordinele de compensare, tine evidenta lor si solutioneaza litigiile. Dupa introducerea in sistem a datelor, veti avea obligatia sa le actualizati permanent, la intervale de cel mult 30 de zile, operand modificarile survenite.

In cazul in care nu inregistrati datorii sau creante mai vechi de 30 de zile, dar acestea au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunteti obligat sa transmiteti aceste informatii, insa daca doriti sa intrati in sistemul de compensare puteti transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei/factura. Pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare.

Pentru sume reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv, puteti efectua compensarea reciproca si in afara cadrului institutional reprezentat de Institutul de Management si Informatica, dar pe baza acelorasi formulare, respectiv a ordinele de compensare.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensaresocietatecontabilitate


Data aparitiei: 30 Octombrie 2008

Votati articolul "Procedura de compensare intre doua societati romane":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X