email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Marfa lipsa la inventar: inregistrari contabile si implicatii fiscale privind TVA

Marfa lipsa la inventar: inregistrari contabile si implicatii fiscale privind TVA
marfa lipsa la inventarinventariere

In urma efectuarii inventarierii la data de 31 decembrie 2023, o companie a constatat un minus in gesiune de 8.620.000 lei fara TVA, neimputabili. In continuare vom vedea care sunt inregistarile contabile si implicatiile fiscale privind TVA in conditiile in care marfa este asigurata.

Marfa lipsa la inventar: raspunsul specialistului

Cu ocazia inventarierii patrimoniului societatii, la gestiunea de marfuri au fost stabilite lipsuri in gestiune, care nu pot fi imputate unor persoane responsabile de producerea lor.

Potrivit prevederilor pct. 39 din OMFP 2861/2009, pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor. Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

In cazul constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, administratorii ar trebui sa impute persoanelor vinovate bunurile lipsa la valoarea lor de inlocuire.

Din perspectiva contabila, fiind vorba de marfuri lipsa la inventar, trebuie avute in vedere, prevederile OMFP nr.1802/2014, privind functiunea conturilor, astfel:
Contul 371 "Marfuri"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii stocurilor de marfuri.
Contul 371 "Marfuri" este un cont de activ.

In debitul contului 371 "Marfuri" se inregistreaza:
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor achizitionate (401, 408, 446, 327, 542);
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor achizitionate de la entitati afiliate sau de la entitati asociate si entitati controlate in comun (451, 453);
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor primite de la unitate sau subunitati (481, 482);


- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor reprezentand aportul in natura al actionarilor/asociatilor (456);
- valoarea marfurilor aduse de la terti (357, 401);
- valoarea la pret de inregistrare a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, activelor biologice de natura stocurilor si ambalajelor, vandute ca atare (301, 302, 303, 361, 381);
- valoarea la pret de inregistrare a produselor finite transferate magazinelor proprii (345);
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate plus la inventar si a celor primite cu titlu gratuit (607, 758);
- valoarea adaosului comercial si taxa pe valoarea adaugata neexigibila, in situatia in care evidenta marfurilor se tine la pret cu amanuntul (378, 4428);
- valoarea terenurilor folosite pentru construirea de ansambluri de locuinte destinate vanzarii, reclasificate ca marfuri (211).

In creditul contului 371 "Marfuri" se inregistreaza:
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor iesite din gestiune prin vanzare si lipsurile la inventar (607);
- valoarea adaosului comercial si a taxei pe valoarea adaugata neexigibile aferente marfurilor iesite din gestiune (378, 4428);
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor livrate unitatii sau subunitatilor (481, 482);
- valoarea la pret de inregistrare a marfurilor trimise la terti (357);
- valoarea donatiilor si pierderilor din calamitati (658);
- valoarea marfurilor care fac obiectul participarii in natura, potrivit legii, la capitalul social al altor entitati, in schimbul dobandirii de participatii in capitalul acestora (261, 262, 263, 265).

Soldul contului reprezinta valoarea la pret de inregistrare a marfurilor existente in stoc la sfarsitul perioadei.

In ceea ce priveste implicatiile fiscale, trebuie avute in vedere prevederile art.304 din Codul fiscal privind ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiei de bunuri, altele decat bunurile de capital si prevederile punctului 78 din Normele metodologice date in aplicarea art.304 din Codul Fiscal.

ART. 304 - Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital
(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:
a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;
b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 287;
c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate.

(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. In cazul bunurilor furate, persoana impozabila demonstreaza furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare;
b) situatiilor prevazute la art. 270 alin. (8) si la art. 271 alin. (5).

Pct.78.din Norme:

6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei;
( )

In concluzie:

In baza Procesului verbal de valorificare a rezultatelor inventarierii, intocmit de comisia de inventariere si aprobat de administratorul actual al societatii, se va proceda la inregistrarea in evidenta contabila a lipsurilor constatate, tinand seama si de faptul ca aceste lipsuri nu au fost imputate unor persoane:

607 = 371 cu valoarea marfurilor constatate lipsa, la pret de inregistrare

Avand in vedere ca aceste marfuri lipsa nu sunt imputabile, se va proceda la ajustarea taxei pe valoare adaugata dedusa la achizitia lor.

Inregistrarea taxei ajustate se va face prin formula:
635 = 4426

Dpdv al impozitului pe profit, cheltuielile cu bunurile constatate lipsa in gestiune precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta sunt cheltuieli nedeductibile la calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil conform art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal. Nu este aplicabila vreuna din situatiile de exceptie de la pct. 1-7 ale art. 25 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal (marfa asigurata, marfa cu termenul de valabilitate depasit etc.).

O asigurare nu poate fi incheiata pentru o lipsa de inventar ci numai pentru situatii extraordinare si calamitati naturale, deci in interpretarea fiscala a operatiunii nu puteti sa invocati faptul ca marfa a fost asigurata.

 

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
marfa lipsa la inventarinventariere


Data aparitiei: 27 Martie 2024

Votati articolul "Marfa lipsa la inventar: inregistrari contabile si implicatii fiscale privind TVA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X