email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din activitati de infrumusetare: GHID ANAF privind obligatiile declarative si de plata

Venituri din activitati de infrumusetare: GHID ANAF privind obligatiile declarative si de plata
venituri din activitati de infrumusetaredeclaratii fiscaledeclaratia unica 2024contributii sociale infrumusetare

Va informam ca ANAF a publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice din prestarea unor activitati de infrumusetare corporala. Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care obtin sau intentioneaza sa obtina in anul 2024 venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala, in mod individual sau intr-o forma de asociere. Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.

De la inregistrarea in Registrul Comertului si autorizarea functionarii, pana la obligatiile declarative si de plata, acest ghid pus la dispozitie de ANAF isi propune sa ofere un cadru clar pentru gestionarea fiscala a acestor venituri. 

Potrivit ANAF, persoanele fizice care intentioneaza sa obtina venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala isi pot desfasura activitatea in urmatoarele forme de organizare:
a) individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei intreprinderi familiale

Impozitul pe venit - obligatii declarative si de plata

--> Depunere Declaratia unica
 

Ulterior inregistrarii in registrul comertului si autorizarii functionarii, persoanele fizice au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
In cazul in care incep activitatea in cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

In declaratia unica contribuabilul va completa in mod corespunzator Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual:
- fie pe baza normelor de venit;


- fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit! Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

--> Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit si calculul impozitului pe venit


In cazul in care venitul net anual din activitati independente se determina pe baza de norme de venit, la stabilirea acestuia se utilizeaza normele de venit de la locul desfasurarii activitatii. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net care reprezinta norma anuala de venit ajustata, impozitul fiind final.

Normele anuale de venit sunt disponibile pe portalul ANAF, www.anaf.ro, sectiunea „ Asistenta contribuabili ”.
Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta activitatii se reduce proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care s-a desfasurat activitatea respectiva.

In situatia in care o persoana fizica desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente (activitati de productie, comert si prestari de servicii) venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In situatia in care persoana fizica desfasoara o activitate impusa pe baza normelor de venit si in cursul anului fiscal de raportare isi completeaza obiectul de activitate cu o alta activitate care nu este cuprinsa in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, veniturile vor fi impuse in sistem real de la data respectiva, venitul net anual urmand sa fie determinat prin insumarea fractiunii din norma de venit aferenta perioadei de impunere pe baza de norma de venit cu venitul net rezultat din evidenta contabila.
In cazul schimbarii modalitatii de exercitare a unei activitati si/sau transformarii formei de exercitare a acesteia intr-o alta forma, potrivit legislatiei in materie, in timpul anului, venitul net/pierderea se determina separat pentru fiecare perioada in care activitatea independenta a fost desfasurata de contribuabil intr-o forma de organizare prevazuta de lege. Venitul net anual/Pierderea anuala se determina prin insumarea venitului net/pierderii inregistrat/inregistrate in toate perioadele fiscale din anul fiscal in care a avut loc schimbarea si/sau transformarea formei de exercitare a activitatii si se inscrie in declaratie.

Ajustarea normei anuale de venit

Persoana fizica poate ajusta norma anuala de venit prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate. Ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice asupranormelor anuale de venit. Coeficientii de corectie sunt mentionati in cuprinsul normelor anuale de
venit ce sunt publicate pe portalul ANAF.

Contribuabilii care beneficiaza de mai multi coeficienti de corectie, in sensul reducerii/majorarii normelor de venit anuale, iau in calcul coeficientul cel mai mare.

Inceperea activitatii in cursul lunii decembrie

In situatia in care persoana fizica incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, trebuie sa depuna Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere.

Incetarea activitatii/Intreruperea temporara a activitatii

In situatia in care contribuabilul inceteaza activitatea in cursul anului, respectiv activitatea se intrerupe temporar, contribuabilul are obligatia ca, in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, sa depuna la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II - Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate si sa recalculeze impozitul pe venit.

Realizarea unui venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro

In cazul in care venitul net se determina pe baza de norme de venit, dar in anul 2024 inregistreaza un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, respectiv anul 2025, contribuabilul va avea obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.
Cursul de schimb valutar care trebuie utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 25.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal.
In aceasta situatie contribuabilul va completa in mod corespunzator si va depune la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Termenul de plata al impozitului pe venit

Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.

Registrul de evidenta fiscala

In cazul in care contribuabilul opteaza pentru determinarea venitului net pe baza de norme de venit, acesta are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, numai in partea referitoare la venituri si nu are obligatii privind evidenta contabila.

--> Stabilirea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate si calculul impozitului pe venit


In situatia in care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, in sistem real, venitul net anual din activitati independente se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Consulta ghidul complet pentru veniturile din activitati de infrumusetare.►

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din activitati de infrumusetaredeclaratii fiscaledeclaratia unica 2024contributii sociale infrumusetare


Data aparitiei: 19 Aprilie 2024

Votati articolul "Venituri din activitati de infrumusetare: GHID ANAF privind obligatiile declarative si de plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Conturi in afara bilantului: exemple de operatiuni pentru care este necesar sa le folosim

    • Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta. Conturi in afara bilantului: ce trebuie sa stiti In aceasta categorie sunt cuprinse: - angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii; - imobilizari corporale luate cu chirie; - va...» citeste mai departe aici

  • Ordin de deplasare: model, ce este si cand se intocmeste

    • Pentru contabili, ordinul de deplasare este un document esential in procesul de inregistrare si monitorizare a cheltuielilor asociate calatoriilor de serviciu. Prin intermediul acestuia, se poate efectua o urmarire precisa a costurilor legate de transport, cazare si alte cheltuieli aprobate in cadrul acestora. In articolul de fata, ne propunem sa discutam despre importanta ordinului de deplasare si sa evidentiem principalele aspecte importante pentru contabili. ...» citeste mai departe aici

  • Esalonarea la plata a datoriilor: ce conditii trebuie indeplinite

    • Esalonarea la plata reprezinta un aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor aflati in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti. Esalonarea la plata a datoriilor este prevazuta in Codul de procedura fiscala, fiind esalonare clasica si esalonare simplificata. Va prezentam, mai jos, principalele conditii pentru cele 2 mecanisme de esalonare la plata a datoriilor. Esalonare...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X