email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale

Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale
lipsa in gestiunelipsa la inventardecizie de imputare

Lipsa la inventar poate fi neimputabila (caz in care, daca nu se incadreaza ca fiind perisabilitate sau alte cazuri strict reglementate la art.25 alin (4). lit.c) din Codul Fiscal, este considerata ca fiind cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal), sau imputabila, si in acest caz cheltuiala este deductibila deoarece inregistrati si un venit aferent suportat de persoanele vinovate de producerea acesteia.

Ce facem in situatia in care avem lipsa in gestiune - studiu de caz

Intrebare: "In urma unui control fiscal pe partea de comert se constata o lipsa in gestiune in valoare de 10.000 lei. Pentru a nu afecta rezultatul exercitiului financiar cheltuiala (658) rezultata se acopera din fondurile proprii in urma unei hotarari AGA.

Si in acest caz, la calculul impozitului pe profit, suma din contul 658 ramane nedeductibila fiscal, chiar daca pentru aceeasi suma s-a creat un venit impozabil?"

Raspuns: In cazul in care lipsa la inventar a fost imputata administratorului sau altor persoane vinovate conform OMFP 2861/2009, cheltuiala va fi considerata deductibila dpdv fiscal, fiind aferenta desfasurarii activitatii firmei.
Se va intocmi decizie de imputare si nu hotarare aga iar banii aferenti vor trebui platiti efectiv de persoana carea i se imputa lipsa respectiva.
Imputarea pagubelor produse angajatorului este reglementata la art.254 din codul muncii.

Art. 254. [raspunderea salariatului]
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Potrivit art. 24 din Legea nr. 22 din 18 noiembrie 1969 actualizata[4], privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, angajatii raspund material, potrivit Codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.

Potrivit art. 25 din aceasta lege speciala, gestionarul raspunde integral pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.

In conformitate cu punctul 40 alin. (2) din Normele din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin Ordinul 2861/2009:
"In cazul constatarii unor lipsuri imputabile in gestiune, administratorii trebuie sa imputa persoanelor vinovate bunurile lipsa la valoarea lor de inlocuire.

Prin valoare de inlocuire, in sensul prezentelor norme, se intelege costul de achizitie al unui bun cu caracteristici si grad de uzura similare celui lipsa in gestiune la data constatarii pagubei, care cuprinde pretul de cumparare practicat pe piata, la care se adauga taxele nerecuperabile, inclusiv TVA, cheltuielile de transport, aprovizionare si alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau pentru intrarea in gestiune a bunului respectiv. In cazul bunurilor constatate lipsa, ce urmeaza a fi imputate, care nu pot fi cumparate de pe piata, valoarea de imputare se stabileste de catre o comisie formata din specialisti in domeniul respectiv."

Procesul verbal trebuie aprobat de catre conducatorul unitatii.
Asadar veti intocmi o nota de constatare a pagubei care nu are un format standard .

Din punct de vedere al TVA, in conformitate cu art. 271 alin. (4) lit. b) sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata, serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu sau al personalului acesteia ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice.
 
Potivit art. 286 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din suma cheltuielilor efectuate de persoana impozabila pentru realizarea prestarii de servicii, pentru operatiunile prevazute la art. 271 alin. (4) din Codul fiscal.
 
Astfel, pentru bunurile constatate se va emite autofactura in scopuri fiscale si se va inregistra:
635=4427
 
Pentru recuperarea sumelor de la salariat, angajatorul intocmeste o nota de constatare si evalueaza paguba (inclusiv cu TVA) si daca salariatul recunoaste paguba se va intocmi un angajament de plata (cod 14-8-2/a), al carui model se regaseste in OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile
 
Imputarea sumei, in baza Deciziei de imputare/Angajamentului de plata se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila:

461 "Debitori diversi" = 7581 "Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati" , bunurile lipsa continand si TVA.

 

Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie: NOILE prevederi privind e-Transport intra in vigoare de la 1 iulie 2024!


Sunteti la curent cu toate prevederile privind E-Transport care intra in vigoare de la 1 iulie 2024?

Va invitam la WEBINARUL E-Transport - Solutii practice
Sesiune de intrebari si raspunsuri


Data: 11 iunie 2024
Locul desfasurarii: Din fata calculatorului, pe platforma webinar.rs.ro

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
lipsa in gestiunelipsa la inventardecizie de imputare


Data aparitiei: 10 Mai 2024

Votati articolul "Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa de magazie. Cand se intocmeste si cum se completeaza

    • Fisa de magazie este un document esential in gestionarea stocurilor dintr-o companie. Aceasta ofera o evidenta detaliata a intrarilor si iesirilor de marfa, contribuind la controlul eficient al stocurilor. Prin monitorizarea stocurilor, optimizarea aprovizionarii si reducerea pierderilor, fisa de magazie joaca un rol crucial in gestionarea eficienta a resurselor unei organizatii. De asemenea, este important sa se acorde atentie adecvata pastrarii si arhivarii fiselor de magazie pentru...» citeste mai departe aici

  • Contul 456: cand se utilizeaza si exemplu practic

    • Cu ajutorul contului 456 se tine evidenta decontarilor cu actionarii/asociatii privind capitalul. Contul 456 „Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” este un cont bifunctional. Ce se inregistreaza in debitul contului 456 In debitul contului 456 "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul" se inregistreaza: - capitalul subscris de actionari/asociati, in natura si/sau numerar, capitalul s...» citeste mai departe aici

  • Procedura de inventariere in SAGA

    • Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar. Procedura de inv...» citeste mai departe aici

  • Doua GHIDURI pe care orice contabil trebuie sa le aiba pe birou

    • Intr-un mediu economic in continua schimbare, contabilii trebuie sa fie la curent cu ultimele noutati si sa se adapteze rapid pentru a-si desfasura activitatea in mod eficient. In continuare, va prezentam doua ghiduri indispensabile pentru contabili in indeplinirea sarcinilor lor zilnice si in navigarea prin complexitatea reglementarilor fiscale si contabile. Doua lucrari de specialitate se disting prin capacitatea lor de a oferi claritate si orientare intr-un mediu...» citeste mai departe aici

X