email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recunoasterea si inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor de constituire si a celor de dezvoltare

cheltuieli de constituirecheltuieli de dezvoltare

Multumim Revistei de Monografii Contabile

lect. univ. dr. Diana Tagaduan

Recunoasterea si inregistrarea in contabilitate
a cheltuielilor de constituire si a celor de dezvoltare

In cazul imobilizarilor necorporale, datorita caracterului lor intangibil problema de recunoastere este mai delicata decat in cazul imobilizarilor corporale. Pentru a le inregistra in contabilitate, aceste imobilizari trebuie identificate si evaluate, ceea ce in practica, de multe ori, este dificil. Din aceasta cauza multi practicieni neglijeaza aceste active, considerate, pe nedrept, active fictive, desi valoarea lor reprezinta un plus in activul patrimonial al entitatilor, o utilitate pentru care s-a alocat o resursa.

In continuare vom identifica aceste active.

Cheltuielile de constituire

Conform O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, modificat si completat cu O.M.F.P. nr. 2.374/2007, cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

In opinia autorului Niculae Feleaga, la definirea termenului mai sus mentionat, normalizatorii romani au lasat sa treaca neobservate cateva erori:

  • Mai intai, ei numesc cheltuielile de constituire asa-numitele cheltuieli de stabiliment (in franceza, „frais d’etablissement”) sau cheltuieli de organizare (in engleza, „organisation costs”). Cheltuielile de constituire nu reprezinta decat o componenta a cheltuielilor de stabiliment (sau de organizare), care cuprinde: taxele si alte cheltuieli de inscriere si de inmatriculare la infiintarea societatii, cheltuieli de prospectare a pietii si de publicitate. Celelalte cheltuieli legate de cresterea de capital si de operatii diverse, precum fuziunile, divizarile, transformarile, nu fac parte din cheltuielile de constituire, ci din categoria mai larga a cheltuielilor de stabiliment (organizare), avand mai degraba natura de cheltuieli de dezvoltare.
  • In al doilea rand, nu se face precizarea in legatura cu conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca astfel de cheltuieli pentru a fi inscrise in activul bilantului, adica: depasirea unui anumit prag valoric si neafectarea lor unei productii viitoare de bunuri si servicii.
  • In al treilea rand, precizandu-se ca aceste imobilizari necorporale sunt destinate (si) dezvoltarii societatii comerciale, fara precizari suplimentare, se creeaza terenul unor confuzii, cu elementele reprezentand „cheltuielile de dezvoltare”.

Activitatea de dezvoltare a unei intreprinderi conduce totdeauna la crearea de noi structuri de exploatare (de exemplu, ateliere, uzine, filiale) sau modernizari. Plecand de la acest sens dat dezvoltarii, trebuie aratat ca nu in toate cazurile operatiile referitoare la capital (cresteri sau micsorari) genereaza o dezvoltare a unitatii patrimoniale.

Se considera ca atribuirea cheltuielilor de constituire a operatiilor legate de dezvoltarea unitatii patrimoniale este inadecvata, dezvoltarea referindu-se, in fapt, la un context mai larg.

In concluzie, sunt inscrise in cheltuielile de constituire ca element de activ numai marimi semnificative ale spetelor de cheltuieli prezentate anterior. Pentru ele, intreprinderea trebuie sa fixeze un plan de amortizare irevocabil, pentru o durata de maximum 5 ani.

In analizele financiare, cheltuielile de constituire sunt considerate componente ale activului fix.

ATENTIE!

Sumele inregistrate la „Cheltuieli de constituire” trebuie explicate in note. De asemenea, in situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Cheltuielile de dezvoltare

Imobilizarile de natura cheltuielilor de dezvoltare sunt generate de aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte, in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii.

Exemple de activitati de dezvoltare sunt:

  • proiectarea, constructia si testarea productiei intermediare sau folosirea intermediara a prototipurilor si modelelor;
  • proiectarea uneltelor si matritelor care implica tehnologie noua;
  • proiectarea, constructia si operarea unei uzine-pilot care nu este fezabila din punct de vedere economic pentru productia pe scara larga;
  • proiectarea, constructia si testarea unei alternative alese pentru aparatele, produsele, procesele, sistemele sau serviciile noi sau imbunatatite.

Cheltuielile de dezvoltare se amortizeaza pe perioada contractului sau pe durata de utilizare. In cazul in care aceasta durata depaseste 5 ani, aceasta trebuie prezentata in notele explicative, impreuna cu motivele care au determinat-o.

Cheltuielile de dezvoltare sunt capitalizabile (activabile) numai in conditiile in care este vorba de proiecte individualizabile in mod clar, pentru care se poate calcula un cost distinct recuperabil (prin amortizare) in timp si care sa aiba sanse mari de reusita tehnica si de rentabilitate comerciala.

Cand aceste conditii nu sunt indeplinite, cheltuielile de dezvoltare fac obiectul activitatii curente, respectandu-se astfel principiul prudentei impus de caracterul aleatoriu a activitatii de dezvoltare.

Trebuie sa se inteleaga prin cheltuieli de dezvoltare numai acele cheltuieli care corespund efortului realizat de intreprindere in acest domeniu pentru nevoi proprii, fiind excluse in consecinta cheltuielile care intra in costul comenzilor efectuate de terti, cheltuieli care sunt urmarite, in mod normal, prin structurile contului de profit si pierdere.

ATENTIE!

Si in cazul cheltuielilor de dezvoltare, raman valabile precizarile referitoare la prezentarea lor in notele explicative si repartizarea de dividende mentionate la cheltuielile de constituire .

EXEMPLU

Cheltuieli de constituire

Se colecteaza cheltuielile de infiintare ale unei societati comerciale, in functie de modalitatea de plata sau de decontare a acestor cheltuieli, astfel:

  • Se primeste factura pentru cheltuieli de constituire in suma de 800 lei, T.V.A. 19%:
800
%
201
„Cheltuieli de constituire
=
404
„Furnizori de imobilizari”
952
152
4426
„T.V.A. deductibila”
  • Se achita, in numerar, conform chitantei, onorarii notariale in suma de 150 lei:
150
201
„Cheltuieli de constituire
=
5311
„Casa in lei”
150
  • Se achita, prin virament bancar, conform ordinului de plata, cheltuieli de infiintare in suma de 50 lei:
50
201
„Cheltuieli de constituire”
=
5121
„Conturi la banci in lei”
50

 

ATENTIE!

Conform legislatiei actuale, nu se prevede o durata minima de amortizare a acestor cheltuieli, doar durata maxima de 5 ani.

In urma acestor inregistrari rezulta cheltuieli de constituire in suma de 1.000 lei, conform soldului debitor al contului 201 „Cheltuieli de constituire”.

  Se hotaraste amortizarea acestor cheltuieli in primii 2 ani (24 de luni), dupa metoda amortizarii liniare. Acest lucru presupune trecerea pe cheltuieli, lunar, a 41,66 lei, conform urmatoarei inregistrari contabile:

200
6811
„Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor”
=
2801
„Amortizarea cheltuielilor de constituire”
41,66

La sfarsitul celor 2 ani, cheltuielile de constituire vor fi amortizate total. Acest lucru se va oglindi prin egalitatea dintre soldul debitor al contului 201 „Cheltuieli de constituire” (care reflecta valoarea cheltuielilor colectate) si soldul creditor al contului 2801 „Amortizarea cheltuielilor de constituire” (care reflecta valoarea amortizata a acestor cheltuieli), amandoua avand valoarea 1.000 lei.

In acest moment cheltuielile de constituire pot fi scoase din evidenta prin inregistrarea:

1.000
2801
„Amortizarea cheltuielilor de constituire”
=
201
„Cheltuieli de constituire”

1.000

EXEMPLU

Cheltuieli de dezvoltare

Printre cele mai frecvente cheltuieli de dezvoltare ce pot fi recunoscute ca active imobilizate, putem enumera lucrarile si proiectele de dezvoltare. Acestea pot fi efectuate pe cont propriu sau achizitionate de la terti.

 

Sa consideram efectuarea, in cadrul unei societati comerciale, a unor lucrari pentru proiectarea si confectionarea unor matrite care implica tehnologie noua. Costul acestor lucrari, conform calculatiei din cadrul contabilitatii de gestiune, este de 3.000 lei.

ATENTIE!

Cheltuielile de dezvoltare sunt imobilizate numai in conditiile in care este vorba de proiecte individualizabile in mod clar, si care sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa se poata calcula un cost distinct recuperabil (prin amortizare) in timp, sa aiba sanse mari de reusita tehnica si de rentabilitate comerciala.

Daca la sfarsitul exercitiului financiar doar o parte a proiectului este gata, aceasta va fi recunoscuta ca si imobilizare necorporala in curs de executie. Sa presupune ca la sfarsitul exercitiului financiar, lucrarea este gata in proportie de 20%.

In acest caz inregistrarea contabila va fi de genul:

600
233
„Imobilizari necorporale in curs de executie”
=
721
„Venituri din productia de imobilizari necorporale”
600

In cursul exercitiului viitor se incheie lucrarea. Se inregistreaza pe venituri partea care inca nu a fost recunoscuta ca si imobilizare necorporala:

2.400
203
„Cheltuieli de dezvoltare”
=
721
„Venituri din productia de imobilizari necorporale”
2.400

si se recunoaste ca si imobilizare necorporala finalizata cea in curs de executie:

600
203
„Cheltuieli de dezvoltare”
=
233
„Imobilizari necorporale in curs de executie”
600

In urma acestor inregistrari, soldul debitor al contului 203 „Cheltuieli de constituire” va reflecta valoarea proiectului de dezvoltare in suma de 3.000 lei.

ATENTIE!

In functie de natura proiectului, poate fi necesara, odata cu recunoasterea imobilizarii necorporale, inregistrarea T.V.A. deductibila dupa formula:

4426
„T.V.A. deductibila”
=
4427
„T.V.A. colectata”

Pentru stabilirea cheltuielilor cu amortizarea de repartizat pe exercitii se stabileste durata de viata a proiectului si se alege metoda de amortizare.

NOTA

In cazul imobilizarilor necorporale se impune mai mult decat in cazul imobilizarilor corporale utilizarea rationamentului profesional in stabilirea tabloului de amortizare. Stabilirea duratei, in cazul in care nu exista un contract care sa stabileasca perioada, si alegerea metodei depind de natura imobilizarii, dar si de politicile contabile utilizate de firma. Astfel in cazul unor lucrari cu inalt grad tehnic, datorita uzurii morale rapide, poate fi justificata utilizarea metodei degresive de amortizare sau chiar accelerate.

La amortizarea integrala se poate scoate din evidenta valoarea cheltuielilor de dezvoltare:

3.000
2803
„Amortizarea cheltuielilor de dezvoltare”
=
203
„Cheltuieli de dezvoltare”
3.000

NOTA

In functie de caile de intrare a lucrarilor si proiectelor care fac obiectul cheltuielilor de dezvoltare, odata cu debitarea contului 203 „Cheltuieli de dezvoltare” se pot credita conturile:

- 451 „Decontari intre entitatile afiliate” sau 453 „Decontari privind interesele de participare” pentru lucrarile si proiectele de dezvoltare achizitionate de la entitatile afiliate sau entitati legate prin interese de participare;

- 133 „Donatii pentru investitii” pentru lucrarile si proiectele de dezvoltare primite cu titlu gratuit ;

- 134 „Plusuri de inventar de natura imobilizarilor” pentru elementelor de natura cheltuielilor de dezvoltare descoperite ca plus de inventar.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 e caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro"si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli de constituirecheltuieli de dezvoltare


Data aparitiei: 15 Ianuarie 2009

Votati articolul "Recunoasterea si inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor de constituire si a celor de dezvoltare":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X