email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Solutii in probleme de contabilitate si fiscalitate in saptamana 23 - 27 februarie

contabilitatefiscalitate

Asistenta reciproca in recuperarea creantelor intracomunitare

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007, a generat un important val de modificari in ceea ce priveste reglementarea cadrului fiscal general din tara noastra.

Acest fapt este demonstrat si de introducerea unei noi sectiuni, Capitolul XIII referitor la Aspecte internationale in cadrul Codului de procedura fiscala. Aceasta completare a Codului de procedura fiscala reglementeaza in mod riguros raporturile dintre administratia fiscala romana si autoritatile fiscale din statele membre ale Uniunii Europene.

Inainte de aderarea Romaniei la UE, singurele relatii cu administratiile fiscale straine erau consemnate in conventiile de evitare a dublei impuneri si accidental in cadrul unor proceduri de schimburi de informatii. In numai cateva conventii internationale privind evitarea dublei impozitari au fost strecurate prevederi privind asistenta in domeniul colectarii creantelor fiscale, lipsind cu desavarsire conventii speciale in acest domeniu. Insa alinierea Romaniei la normele europene a atras obligativitatea reglementarii si implementarii normelor de asistenta reciproca in domeniul colectarii.

Astfel, Codul preia integral substanta a doua Directive comunitare care privesc cooperarea si asistenta reciproca, respectiv Directiva Consiliului nr. 76/308/CEE si Directiva Comisiei nr. 2002/94/CE. Asistenta reciproca in domeniul colectarii vizeaza atat schimbul de informatii si notificarea actelor procedurale referitoare la colectare, cat si masurile efective de recuperare a creantelor...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Raportul juridic fiscal. Platitorul de impozit

In notiunea de asezare a impunerii se includ toate operatiunile necesare pentru stabilirea sumei de plata cu titlu de venit public, adica pentru determinarea in concret a obligatiei fiscale.

Asezarea impunerii implica identificarea subiectului impunerii, determinarea obiectului venitului public si a bazei impozabile, a cotei legale de impunere, a inlesnirilor legale si, cand este vorba de impozite, constituirea titlului de creanta fiscala al statului.

2. Elemente pentru stabilirea impunerii

Vom examina urmatoarele elemente pentru stabilirea impunerii: raportul juridic fiscal; obiectul veniturilor publice; cota de impunere si inlesnirile...

Pentru mai multe detalii apasati aici

Consilierul Contabilitate te tine la curent cu toate modificarile aparute in legislatie! Garantie 30 de zile!

TVA asupra vanzarilor de constructii noi realizate de catre persoanele fizice

Un subiect mult discutat in ultimii ani si mai ales din 2008 se refera la necesitatea impozitarii cu TVA a operatiunilor de vanzare de imobile (de regula, blocuri) construite de catre persoane fizice fara a se sti cu certitudine daca acele persoane au facut din aceasta activitate una obisnuita, exercitata cu oarecare repetitivitate.

Orientarea autoritatii noastre fiscale este de a incerca impozitarea cu TVA a acestor operatiuni utilizand actualele texte ale Codului fiscal printr-o noua interpretare. Aceasta noua interpretare are ca baza textul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, asa cum se arata in raspunsul adresat Camerei Notarilor Publici de catre M.E.F.P., si din care citam urmatoarele:

In intelesul art. 127 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice. Potrivit alin. (2) al art. 127 sus-mentionat, este considerata activitate economica si exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Referitor la notiunile de persoana impozabila si activitate economica, la punctul 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se precizeaza ca obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala sau a altor bunuri care sunt folosite de catre acestea pentru scopuri personale nu va fi considerata activitate economica, cu exceptia situatiilor in care se constata ca activitatea respectiva este desfasurata in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate in sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal.

Pentru mai multe detalii apasati aici

Ce ne costa sa facem facturi electronice?

Legiuitorul a emis recent o reglementare care stabileste conditiile in care putem recurge la facturarea electronica. Din pacate, aceasta modalitate moderna de facturare nu reprezinta o optiune la indemana oricarui agent economic.

Obligatia de omologare

In cazul in care dorim sa emitem facturi in forma electronica avem obligatia sa folosim un sistem informatic omologat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii. In acest sens, vom inainta Autoritatii Nationale pentru Comunicatii o cerere scrisa prin care vom solicita inceperea procedurii de omologare a sistemului informatic.

Pentru a omologa sistemul informatic trebuie sa transmitem Autoritatii Nationale pentru Comunicatii urmatoarele documente:

  • cererea;
  • raportul de audit...

Pentru mai multe detalii apasati aici


Monografiile Contabile croite special pentru cazuri limita va ajuta   acum sa evitati profesionist capcanele intinse de Fisc!

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatefiscalitate


Data aparitiei: 27 Februarie 2009

Votati articolul "Solutii in probleme de contabilitate si fiscalitate in saptamana 23 - 27 februarie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X