email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividende

impozit pe dividendetermen limitacontabilitate

Protejeaza-ti afacerea! Asigura-te ca nu dai la stat mai multi bani decat este cazul!


Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividende

Nu ati acordat dividendele asociatilor sau actionarilor anul acesta? Nu-i nimic, insa impozitul trebuie platit. Care este termenul-limita pentru plata acestui impozit?

Pentru persoana fizica romana Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut.

Pentru persoana fizica straina

Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut. Daca respectiva persoana fizica este rezidenta a unei tari cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitul pe dividende, cota de impozit care se aplica dividendelor brute obtinute din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie.

In situatia in care cota de impozitare din legislatia interna este mai favorabila decat cea din conventia de evitare a dublei impuneri se aplica cota de impozitare mai favorabila.

Pentru persoana juridica romana

Cota de impozit pe dividende este de 10% aplicata asupra dividendului brut. Nu se plateste impozitul pe dividende daca persoana juridica romana beneficiara a dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii dividendelor. Conditia privitoare la perioada de detinere a participatiei minime are in vedere o perioada de 2 ani consecutivi, impliniti la data platii dividendelor.

Consilierul Contabilitate te tine la curent cu toate modificarile aparute in legislatie! Garantie 30 de zile!

Pentru persoana juridica straina

Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut. Sunt scutite de impozit dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt
stat membru, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului.

Cand platim impozitul?

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul
pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv. 

 
Operatiunile de asigurare efectuate de societatile de asigurare sunt operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere. Unitatile beneficiare ale unor astfel de servicii de asigurare ce primesc despagubiri de la societatile de asigurare nu trebuie sa colecteze TVA intrucat sunt practic beneficiare ale unor operatiuni scutite de taxa.

In cazul in care primim despagubiri de la societatile de asigurare, putem avea mai multe situatii, in functie de intelegerea cu societatea de asigurare: Incepand cu 1 ianuarie 2009, cota de impunere a dividendelor pentru persoanele juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene se reduce de la 16% la 10%, asigurandu-se astfel egalizarea tratamentului fiscal intre persoanele juridice romane si cele din Uniunea Europeana. Din pacate insa nu mai putem reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului. Asadar, chiar daca ne razgandim cu privire la repartizarea profitului nu mai putem beneficia de impozitul de 10% valabil de la 1 ianuarie 2009 odata ce a fost intocmita hotararea de distribuire a dividendelor.

Monografiile Contabile „croite” special pentru cazuri limita va ajuta acum sa evitati profesionist capcanele intinse de Fisc!

Atentie !

Nu va grabiti cu privire la repartizarea profitului la dividende. Odata ce ati hotarat sa le distribuiti nu mai exista cale de intoarcere din punct de vedere fiscal. Impozitul trebuie sa-l platiti chiar daca nu acordati dividendele.

Acte normative aplicabile:

Art. 36 alin. (2)-(4), art. 67 alin. (1), art. 116 alin. (2) lit. c) si alin. (5), art. 117 lit. h) si art. 118 alin. (1) din Codul fiscal Pct. 1002 la Titlul II Impozitul pe profit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal Art. I pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal Pct. 222 alin. (4) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finant elor publice nr. 1.752/2005).

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va! 

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe dividendetermen limitacontabilitate


Data aparitiei: 05 Martie 2009

Votati articolul "Termenul-limita pentru plata impozitului pe dividende":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X