email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea operatiunilor din turismul intern

contabilitateturism intern

drd. Monica Julean

Contabilitatea operatiunilor din turismul intern

Ca ramura de activitate, turismul reprezinta un domeniu complex ce reuneste un ansamblu de servicii si bunuri, proprii mai multor sectoare, asigurand legatura intre prestatori si turisti prin vanzarea serviciilor solicitate de acestia.

Activitatea unitatilor de turism este una foarte diversificata, constand in principal in prestari de servicii, ce pot fi grupate astfel:

1. activitatea de turism intern, organizata prin intermediul agentiilor de turism din cadrul societatilor comerciale de turism, cuprinzand:

  • actiunea turistica de trimitere la odihna si tratament, prin vanzarea biletelor de odihna si tratament de catre alte societati decat cele detinatoare de baza materiala si organizatoare de actiune turistica, precum si valorificarea locurilor pentru odihna si tratament din statiuni si a spatiilor de cazare la cetateni, omologate prin turism;
  • actiunea turistica privind excursiile interne.

2. activitatea de cazare turistica, care cuprinde:

  • cazarea propriu-zisa (activitatea hoteliera) prin hoteluri, moteluri, hanuri, vile turistice, cabane;
  • activitatea de prestari servicii complementare pentru turisti: servicii de posta, servicii personale (frizerie, coafura, spalatorie, curatatorie, inchirieri de obiecte), servicii de tratament, servicii de agrement.

3. activitatea de transport turistic de personal cu mijloace proprii de transport;

4. activitatea de desfacere a marfurilor, care cuprinde alimentatia publica si desfacerea marfurilor cu amanuntul prin alte unitati comerciale;

5. activitatea de productie, care cuprinde:

  • productia laboratoarelor de cofetarie-patiserie;
  • productia alimentara (de exemplu, panificatie, carmangerie).

6. alte prestari de servicii.

Trasaturile specifice ale activitatii de turism influenteaza intre altele si modul de organizare a contabilitatii, astfel:

  1. Toate serviciile prestate turistului (cazare, masa, transport, tratament, vizite) formeaza produsul turistic, care, din punct de vedere contabil, prezinta importanta in evidentierea veniturilor si cheltuielilor pe activitati, pe tipuri si feluri de prestatii turistice, oferind posibilitatea determinarii si analizei acestora.
  2. Serviciile prestate turistului formeaza actiunea turistica care este incredintata unui agent de turism si pentru care poarta raspunderea realizarii ei in conditii de eficienta. in aceste conditii, agentul de turism manuieste diverse valori, cum ar fi bani, bilete de calatorie, cecuri, pentru care devine debitor pana in momentul justificarii valorilor primite, moment care coincide cu incheierea actiunii turistice.

NOTA

Deoarece agentul de turism retine asupra sa documentele justificative, pe parcursul calatoriei, inregistrarea cheltuielilor in contabilitate are loc dupa incheierea actiunii turistice.

Din punct de vedere practic, datorita numarului mare de astfel de actiuni turistice, se impune urmarirea cheltuielilor fiecarei actiuni cu ajutorul evidentelor tehnico-operative. Utilizarea echipamentelor electronice au ca rezultat depasirea dificultatilor care apar in realizarea acestor operatiuni.

Elemente specifice activitatilor de turism

Ca urmare a faptului ca actiunile turistice au o durata relativ scurta, este lansata intr-o luna si se incheie in aceeasi luna, cheltuielile si veniturile sunt aferente aceleiasi perioada de gestiune, deci exista posibilitatea stabilirii cu usurinta a rezultatului si a eficientei economice a fiecarei actiuni turistice.

Daca actiunile turistice sunt in curs de executie la sfarsitul periodelor de calcul (de exemplu, o luna), ele nu se inregistreaza pe cheltuieli deoarece documentele se afla la agentul de turism, iar daca s-au efectuat deja anumite plati, acestea se vor inregistra sub forma cheltuielilor constatate in avans.

Pentru utilizarea integrala a capacitatilor tehnico-materiale se practica masuri asiguratorii stipulate in contractele incheiate cu partenerii, precum si incasarea anticipata a prestatiilor turistice, deoarece orice neutilizare a capacitatii bazei tehnice are efecte negative asupra eficientei economice. Astfel valoarea efectiva a prestatiilor poate sa difere de cea incasata anticipat sau actiunea turistica sa nu aiba loc si reflectarea in contabilitate a incasarilor si veniturilor are loc dupa incheierea actiunii turistice.

Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe http://www.monografiicontabile.monografii.ro?cs=138307  va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitateturism intern


Data aparitiei: 13 Mai 2009

Votati articolul "Contabilitatea operatiunilor din turismul intern":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Infiintare microintreprindere: ce facilitati au studentii care vor sa isi deschida propria firma

    • Un student poate infiinta un SRL microintreprindere potrivit OUG nr. 6/2011. Conform prevederilor din OUG nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (A.I.P.P.I.M.M.), s-a lans...» citeste mai departe aici

  • Corectie facturi cu numere eronate: cum remediem situatia?

    • Emiterea, transmiterea, verificarea si corectarea facturilor electronice in sistemul RO e-Factura implica respectarea stricta a standardelor tehnice si procedurilor stabilite de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Procedura de corectare a facturilor emise de cate o societate este prevazuta la art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.  Corectie facturi cu numere e...» citeste mai departe aici

  • RO e-Transport 2024: GHID ANAF privind transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat

    • Ministerul Finantelor (MF) si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au lansat un Ghid pentru contribuabilii care au obligatia de a utiliza Sistemul National privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport. Materialul informativ cuprinde o serie de informatii generale privind utilizatorii sistemului national RO e-Transport, modalitatile de utilizare a sistemului, contraventii si sanctiuni. RO e-Transport: categoriile ...» citeste mai departe aici

  • ANAF actualizeaza Decontul privind accizele [D120]: Cum arata noul formular

    • ANAF a publicat un proiect de ordin care propune aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare a formularului 120 "Decont privind accizele".  Prin Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung au fost aduse modificari si completari Titlului VIII “Accize si alte taxe speciale” din Legea  nr.227/2015 privind Codul fiscal, in sensul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X