email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode de evidentiere a stocurilor

evidentiere a stocurilormetodecontabilitate



Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea metodei inventarului permanent sau a inventarului intermitent.

1. Metoda inventarului permanent

In conditiile folosirii metodei inventarului permanent, in conturile de stocuri intra toate operatiunile de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a nivelului stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric.

Evidentierea analitica a stocurilor in varianta inventarului permanent o puteti organiza dupa una din urmatoarle metode:

a.metoda operativ contabila sau pe solduri care presupune:

– evidenta cantitativa a bunurilor la locurile de depozitare, iar in cadrul acestora, pe categorii de stocuri, cu ajutorul fiselor de magazie intocmite zilnic de catre magazioner pe baza documetelor de intrare si a celor de iesire.

– preluarea documentelor de intrare - iesire in contabilitate, pe baza borderoului de predare a documentelor. Va recomandam sa efectuati aceasta operatie la cel mult o saptamana dupa inregistrarea lor in fisele de magazie.

– intocmirea registrului stocurilor la sfarsitul perioadei in care veti mentiona:

– cantitatile de stocuri preluate din Fisele de magazie;

– valorile stocurilor calculate prin inmultirea cantitatilor cu preturile de facturare;

– totalurile valorilor pe pagini, pe grupe, subgrupe, magazii, conturi sintetice.

Se observa ca, in cazul acestei metode, registrul stocurilor inlocuieste balanta analitica.

b. metoda cantitativ valorica sau pe fise de cont analitice presupune:

– inregistrarea cantitativa a intrarilor si iesirilor de stocuri in fisele de magazie;

– preluarea documentelor de intrare si iesire de catre contabilitate;

– inregistrarea documentelor in fisele de cont analitice pentru valori materiale;

– verificarea concordantei inregistrarilor din fisele de magazie cu cele din fisele de
cont analitice;

– verificarea concordantei inregistrarilor din fisele de cont analitice cu situatia din fisele de cont sintetice cu ajutorul balantei de verificare analitice.

c. metoda global – valorica consta in tinerea evidentei numai valoric, atat la locul de depozitare, cat si in contabilitate. Cele doua evidente se confrunta periodic sub aspectul concordantei.

Aceasta metoda se aplica indeosebi pentru evidentierea marfurilor si a ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul.

Puteti utiliza insa, si combinatii al metodelor de evidenta operativa si analitica a stocurilor prezentate.

2. Metoda inventarului intermittent

Metoda inventarului intermitent are in vedere inregistrarea in conturile de stocuri a sumelor care reprezinta nivelul stocurilor constatat ca urmare a inventarierii stocurilor la sfarsitul perioadei. Astfel, conturile de stocuri se debiteaza la sfarsitul perioadei cu soldurile determinate la inventariere si se crediteaza la inceputul perioadei urmatoare, cu ocazia includerii in cheltuieli a soldurilor constatate la sfarsitul perioadei precedente.

Intrarile de stocuri din cursul perioadei se inregistreaza direct in conturile de cheltuieli, conform premisei ca aceste stocuri sunt destinate consumului sau vanzarii si nu pastrarii lor in depozit.

Iesirile de stocuri se determina ca diferenta intre valoarea stocului initial plus valoarea intrarilor si valoarea stocului final, determinat pe baza inventarierii.

Iesiri de stocuri = Stoc initial + Intrari – Stoc final

Dezavantajul acestei metode consta in lipsa unor informatii detaliate privind stocurile existente in patrimoniu, la un moment dat.

Potrivit principiului permanentei metodelor, metoda aleasa trebuie sa fie utilizata cu consecventa, de la un exercitiu financiar la altul, pentru elemente similare de natura stocurilor.

Daca, in situatii exceptionale, administratorii decid sa schimbe metoda pentru un anumit element de stocuri, entitatea trebuie sa prezinte in notele explicative urmatoarele informatii:

– motivul schimbarii metodei,
– efectele schimbarii metodei asupra rezultatului.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evidentiere a stocurilormetodecontabilitate


Data aparitiei: 03 Septembrie 2009

Votati articolul "Metode de evidentiere a stocurilor":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X