email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ultima ora: Hotarare de Guvern: Doar microintreprinderile care si-au suspendat activitatea sunt scutite de la plata taxei radio, nu si de la taxa TV!

taxa radiotaxa tv

Microintreprinderile care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio, in baza unei hotarari aprobate de Guvern, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in luna aprilie, ca firmele suspendate nu trebuie sa mai plateasca taxa pentru serviciul public de radiodifuziune.

Actul normativ a fost aprobat in sedinta din 9 septembrie, dar a intrat in vigoare abia joi, 15 octombrie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial.

Conform actului normativ aprobat de Executiv, persoanele juridice cu sediul in Romania, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, au obligatia sa plateasca pentru sediul social o taxa lunara pentru serviciul public de radiodifuziune, cu exceptia celor care si-au suspendat activitatea.

Pentru a fi exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, aceste firme au obligatia de a depune la sediul Societatii Romane de Radiodifuziune o cerere insotita de certificatul constatator emis de Oficiul National al Registrului Comertului din care rezulta suspendarea activitatii.

Firmele deja exceptate au obligatia de a depune o noua cerere insotita de actele doveditoare, cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii perioadei de exceptare de la plata taxei, pentru a putea beneficia in continuare de aceasta facilitate. In situatia in care termenul este depatit, firmele in cauza sunt obligate la plata taxei radio incepand cu luna urmatoare celei in care expira exceptarea, cu exceptia cazului in care, dupa aceasta perioada, intervine dizolvarea.

Hotararea pune in acord legislatia care reglementeaza in prezent incasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, din luna aprilie. In mod concret, doua firme din Cluj au obtinut in instanta, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anularea obligativitatii achitarii taxei radio. Astfel, firmele care si-au suspendat activitatea nu vor mai plati taxa radio.

Intr-un document semnat de ministrul Justitiei si obtinut de MEDIAFAX, Guvernul este insa atentionat ca instanta a anulat obligatia platii atat pentru taxa radio, cat si pentru serviciul public de televiziune si se recomanda extinderea exceptiei si pentru taxa TV.

"Pentru respectarea intocmai a hotararii instantei de contencios administrativ si pentru asigurarea unei coerente legislative in materia incasarii taxei pentru serviciul public de radiodifuziune, respectiv de televiziune, propunem ca proiectul sa vizeze si modificarea corespunzatoare a articolului 3 din HG 978/2003" (privind taxa pentru televiziunea publica-n.r.), se arata in documentul semnat de ministrul Justitiei si anexat hotararii de guvern.

Ministrul a atentionat totodata Guvernul ca solutia exceptarii de la taxa radio se propune a fi aplicabila doar pentru persoanele juridice cu sediul in Romania care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, desi posibilitatea suspendarii temporare a activitatii este recunoscuta tuturor societatilor comerciale si nu numai celor care se incadreaza in categoria microintreprinderilor.

In prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microintreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numarul de subunitati) si de 30 lei pentru firmele cu sediul in Romania, altele decat microintreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum si pentru sucursalele, agentiile si reprezentantele companiilor straine.

Taxa radio este incasata prin intermediul companiei Electrica.

In vara acestui an, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a angajat o firma de recuperare a creantelor restante din taxa radio, dupa ce in 2008 a demarat un program de identificare si impunere la plata a persoanelor juridice care nu achitau aceasta taxa.

SRR are inregistrati 5 milioane de platitori de taxa radio, din care peste 4,94 milioane de persoane fizice si circa 300.000 de persoane juridice, potrivit unui interviu acordat MEDIAFAX de presedintele-director general al SRR, Maria Toghina, in februarie 2009.

Societatea Romana de Radiodifuziune a incheiat anul trecut cu un profit de 258.065 de lei, cu venituri totale de 367,2 milioane de lei si cheltuieli de 366,5 milioane de lei. Din totalul veniturilor, 53% au fost colectate din taxa radio, ceea ce inseamna o suma de circa 194,1 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al institutiei pe anul 2008.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa radiotaxa tv


Data aparitiei: 16 Octombrie 2009

Votati articolul "Ultima ora: Hotarare de Guvern: Doar microintreprinderile care si-au suspendat activitatea sunt scutite de la plata taxei radio, nu si de la taxa TV!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X