email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte: Fiscalitatea romaneasca, Radiografia unei reforme incomplete!

fiscalitateadeloittetvacota unica

Cota unica de impozitare (16%) si cota standard de TVA (19%) reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc in context regional, insa frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrativ actioneaza ca factori de instabilitate in dezvoltarea robusta a mediului de afaceri romanesc.

Concluziile se regasesc in „Fiscalitatea romaneasca – Radiografia unei reforme incomplete”, prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte Tax, directia de consultanta fiscala din cadrul Deloitte Romania.

„Din foarte multe puncte de vedere, gradul de sofisticare fiscala dintr-o tara este direct proportional cu nivelul de maturitate al economiei respective”, spune Rodica Segarceanu, Partener Deloitte Tax si coordonator al echipei International & Corporate Tax. „in Romania, fiscalitatea a traversat numeroase etape de dezvoltare, incercand sa raspunda cerintelor mediului de afaceri. Companiile cu care am vorbit au recunoscut progresele inregistrate si au punctat foarte clar o serie de avantaje fiscale. in continuare, insa, exista motive de ingrijorare cu privire la interpretarea, stabilitatea, aplicabilitatea si transparenta procedurilor si reglementarilor”.

Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax si coordonatorul echipei de TVA, nuanteaza o serie de aspecte, in baza experientei sale de 22 ani la nivel international.

„Am venit din Olanda pentru a ma alatura echipei de consultanti fiscali Deloitte Romania in urma cu sase luni. in tot acest timp, mi-am conturat o imagine de ansamblu a realitatii romanesti si am putut compara sistemele fiscale din cele doua tari. Pot spune ca procesul legislativ este foarte apropiat de standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, modul de executie a acestor reguli nu este intotdeauna in spiritul Uniunii Europene.

Potrivit Bancii Mondiale, nivelul impozitarii, reglementarea si administrarea fiscala sunt elemente cheie pentru mediul de afaceri, in momentul luarii unei decizii de investitii. Romania si-a dezvoltat sistemul fiscal in ultimii 20 de ani, insa reforma este in continuare incompleta, iar acest lucru se reflecta in nivelul de atractivitate pentru investitorii straini si in evolutia mediului de afaceri local”.

Principalele concluzii ale raportului

Mediul de afaceri subliniaza nevoia ca autoritatile sa urmareasca  o strategie fiscala pe termen mediu si lung si sa isi concentreze eforturile pentru diminuarea frecventei modificarilor legislative (34%).

Necorelarea procedurilor administrative atrage in practica costuri suplimentare pentru companii si intarzieri in derularea activitatii. Companiile considera oportuna introducerea unor proceduri clare in administrarea fiscala (22%).

Cea mai mare parte a respondentilor au indicat ca legislatia vizand diversele impozite este complicata si adesea creeaza contradictie intre spete.

in contextul in care nivelul actual al contributiilor sociale reprezinta unul dintre cele mai importante costuri pentru companii, plafonarea acestora este o masura importanta pentru 23% dintre respondenti.

TVA-ul reprezinta cel mai problematic aspect in relatia cu autoritatile (35%).

Relatia cu autoritatile ramane un aspect controversat, respondentii semnaland de multe ori lipsa de flexibilitate si transparenta, slaba pregatire a inspectorilor fiscali si atitudinea necooperanta, precum si comunicarea ineficienta (autoritatile evita sa isi asume raspunderea, nepronuntandu-se in spete mai dificile).

Deloitte Tax a realizat acest studiu in perioada 17 august – 20 septembrie 2009, adunand opiniile directorilor financiari sau ale coordonatorilor departamentelor de taxe din cadrul celor mai importante companii din Romania. Opiniile celor 130 de respondenti, exprimate in proportie de peste 80% in cadrul unor interviuri directe, au fost centralizate intr-un raport complex de 32 de pagini. Participantii reprezinta cele mai importante domenii de activitate din Romania: Industria Bunurilor de Consum, Industria Serviciilor Financiare, Industria Prelucratoare, Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Servicii Profesionale, Industria Medicala si Farmaceutica, Energie si Resurse, Imobiliare si Constructii, Aviatie si Servicii de Transport.

Rezultatele acestei analize reprezinta exclusiv opinia companiilor participante, Deloitte Tax S.R.L. asumandu-si doar rolul obiectiv de a le prezenta intr-un mod centralizat. Grupul de companii selectate nu isi propune sa fie un esantion reprezentativ pentru intreaga economie romaneasca.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fiscalitateadeloittetvacota unica


Data aparitiei: 22 Octombrie 2009

Votati articolul "Prima analiza din perspectiva CFO asupra fiscalitatii in Romania, realizata de Deloitte: Fiscalitatea romaneasca, Radiografia unei reforme incomplete!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X