email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notar sa fii in Romania: Romanii platesc taxe notariale de 14 ori mai mari decat nemtii!

notartaxetaxe notariale

Romanii platesc, la incheierea unei tranzactii imobiliare, taxe notariale de 14 ori mai mari decat plateste un german, costul real cu serviciile notariale de la noi, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu, este cel mai mare din Uniunea Europeana, potrivit unui studiul realizat de Consiliul Concurentei. 

In cazul unei tranzactii de 100.000 de euro, romanii platesc pentru serviciile juridice 1.070 de euro (tariful minim practicat de notari), cost de patru ori peste media europeana, daca se ajusteaza valoarea la nivelul veniturilor medii. Ponderea costurilor cu notarii din totalul costurilor obligatorii rezultate dintr-o tranzactie de 100.000 de euro fara ipoteca, este de 41%.

"Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana, unde exista de asemenea preocupare pentru acest sector", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de 5 ori decat in Franta, de 6 ori decat in Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia.

Chiar in comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia. In Romania sunt doar 2.000 de notari.

In afara ineficientelor structurale, piata imobiliara romaneasca este expusa unor riscuri suplimentare, datorate tranzactionarii in moneda straina, scaderii populatiei si numarului extrem de mare de locuinte ocupate de proprietari (piata redusa a chiriilor).

Aceasta situatie este amplificata de lipsa de transparenta a pietei, inexistenta unui indice imobiliar oficial, costurile ridicate si viteza scazuta de tranzactionare, precum si de birocratia excesiva din domeniul constructiilor.

Taxa de redactare a contractului: 15-30 mil. euro/an

Potrivit lui Chiritoiu, daca organele statului vor tine cont  de recomandarile pe care le face Consiliul Concurentei si se va modifica legislatia pentru serviciile notariale, prin eliminarea restrictiilor privitoare la numarul de notari, tarifele si publicitatea, romanii ar castiga anul intre 150 si 300 mil. euro, in functie de volumul de tranzactii.

„Numai prin eliminarea taxei de redactare a contractelor, care este inutila, deoarece contractele sunt standard si notarii nu trebuie sa faca nimic la ele, romanii ar castiga intre 15 si 30 mil. euro pe an“, a mentionat Chiritoiu.

Comisioanele agentiilor, 61% din costuri

In cazul unui tranzactii imobiliare in valoare de 100.000 de euro, comisionul solicitat de compania de intermediere reprezinta 61% din costurile tranzactiei si ajunge la 5.000 de euro, mult peste media europeana care ajunge la 3.764 euro.

Astfel, romanii platesc agentiilor imobiliare comisioane mai mari decat in Anglia (1.651 euro), Danemarca (4.147 euro), Germania (4.000 euro) sau Olanda (1.850 euro).

„Concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se, cel mai probabil, unor factori care tin de specificul activitatii cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare“, se precizeaza in analiza Consiliului Concurentei.

Accesul populatiei la Internet si utlizarea acestuia ca platforma de cautare si promovare a proprietatilor imobiliare, reprezinta un fenomen care va avea un impact semnificativ asupra profitabilitatii pe termen lung  in sectorul de intermediere. Acest lucru va determina, cel mai probabil, o crestere a gradului de concurenta si, drept consecinta, scaderi de preturi si o crestere de ansamblu a calitatii serviciilor.

Consiliul a finalizat un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale, in urma caruia urmeaza sa faca o serie de recomandari in vederea modificarii legislatiei in vigoare.

O recomandare va viza si relatia dintre banci, notari, evaluatori si clienti, prin care institutiile de credit sa nu mai recomande clientilor un numar limitat de notari si evaluatori, care ingradeste concurenta.
SURSA: ZERP, UNNPR, calcule Consiliul Concurentei

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
notartaxetaxe notariale


Data aparitiei: 30 Octombrie 2009

Votati articolul "Notar sa fii in Romania: Romanii platesc taxe notariale de 14 ori mai mari decat nemtii!":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X