email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Articol de specialitate: Compensare datorii intre agentii eonomici

datoriicompensare datorii

Intrebare:

Care este modalitatea (si conditiile) desfasurarii compensarilor prin intermediul IMI

(Institutul de management si Informatica)?

Raspuns:

Reglementarea care permite compensarea obligaÅ£iilor reciproce între persoane juridice rezidente este HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor, persoane juridice, în vederea diminuarii blocajului financiar ÅŸi a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.

Prin intermediul Institutului de Management şi Informatică din cadrul Ministerului Economiei se compenseaza de regula, datorii reciproce mai mari de 10.000 de lei.

Compensarea sumelor mai mici de 10.000 lei se poate face fara IMI prin completarea oridnelor de compensare si semnarea lor de catre persoanele juridice, dar sumele mai mari de 10.000 lei se compenseaza – obligatoriu numai prin IMI.

Procedura de compensare este urmatoarea:

Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligaÅ£i să se conecteze prin INTERNET sau să folosească suportul magnetic (dischete) pentru a transmite în baza de date a Institutului de Management ÅŸi Informatică datele privind plătile restanÅ£e mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se încadreaza în aceste conditii se transmit următoarele informatii:

a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;

b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare faţă de care raportorul are de plătit/încasat;

c) numărul şi data emiterii facturii de către persoana juridica creditoare/debitoare;

d) valoarea facturii care urmează să fie încasată de persoana juridică raportoare de la persoana juridică beneficiara;

e) valoarea facturii care urmează să fie plătită de persoana juridică raportoare persoanei juridice furnizoare.

Site-ul pe care trebuie sa va conectati si sa obtineti parola de acces ca ulterior sa puteti sa incarcati datelel de mai sus este: http://gama.imi.ro/. Parola de acces o obtineti trimitand un email la adresa: serviciulcompensare@yahoo.com impreuna cu copia certificatului de înregistrare pe care să se scrie textul "cf. cu originalul", să fie semnată ÅŸi ÅŸtampilată de conducerea unităţii (numele în clar), să se scrie parola pe care o doriÅ£i, max 10 caractere, litere majuscule.

Contribuabilii, persoane juridice, care nu înregistreaza datorii sau creanÅ£e mai vechi de 30 de zile ÅŸi care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmită informaÅ£iile.

Contribuabilii, persoane juridice, care doresc să intre în sistemul de compensare pot transmite ÅŸi facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei.

Documentul prin care se fac compensarile este Ordinul de compensare – model prevăzut în anexa la HG 685/1999.

Ordinele de compensare au regim special, sunt numerotate din tipografie, iar evidenÅ£a lor este strictă. Ordinele de compensare eronat completate sau necompletate ÅŸi degradate se distrug de o comisie desemnată special de către conducătorul Serviciului de compensare pentru aceasta, întocmindu-se un proces-verbal.

Ordinul de Compensare emis de Serviciul de compensare reprezintă document justificativ de înregistrare în contabilitate a stingerii creanÅ£elor ÅŸi a datoriilor care au făcut obiectul compensării.

Ordinul de compensare se anexează la nota contabila.

Societătile comerciale implicate –persoana juridica initiatoare - trebuie sa desemneze o persoana care sa aiba calitatea de inspector de compensare – iar pentru aceasta conducerea societatii initiatoare intocmeste o imputernicire prin care il imputerniceste pe inspectorul de compensare sa se prezintă la IMI în vederea perfectarii documentelor. Imputernicirile au si ele regim special, iar model se regaseste in anexa 2 la HG 685/1999.

Pentru efectuarea compensărilor, dupa transmiterea datelor Institulului de Management si Informatică (IMI), societătile comerciale implicate sau IMI găsesc un circuit de compenare pentru stingerea datoriilor reciproce. De regula, societatile comerciale implicate gasesc circuitul de compensare.

Se pot compensa datorii directe (compensare succesiva inchisa) – de exemplu SC X SRL are de incasat de la SC Y SRL suma de 50.000 lei, iar SC Y are de platit lui SC X SRL suma de 60.000 lei. In acest caz, SC X imputeterniceste o persoana ca si inspector de compensare, obtine parola de acces si se contecteaza pe site-ul http://gama.imi.ro/ si incarca facturile respective prin meniul Adaugare/modificare facturi. ÅžedinÅ£a de compensare are loc la IMI în termen de 3 zile de la găsirea si transmiterea circuitelor de compensare.

La IMI se incheie un proces verbal de compensare care se semnează de catre reprezentanÅ£ii societatilor comerciale (inspectorii de compensare imputerniciti) ÅŸi de către agentul de compensare desemnat de Serviciul de compensare pentru circuitul respectiv. In baza procesului verbal de compensare inspectorii de compensare de la cele doua societati intocmesc ordinele de compensare prin care se stinge suma de 50.000 lei – astfel incat SC X va avea doua ordine de compensare – un formular rosu prin care se stinge in contabilitate incasarea creantei de 50.000 lei si un formular albastru prin care se stinge datoria fata de SC Y SRL in suma de 50.000 lei , ramanand astfel un rest de plata fata de SC Y SRL suma de de 10.000 lei, care se poate achita cu ordin de plata, sau se poate initia un nou circuit de compensare in situatia in care mai exista datorii reciproce.

Intrun circuit de compensare pot fi implicate si mai mult de 2 societati comerciale (compensare succesiva deschisa). O astfel de ipostaza este urmatoarea: SC X SRL are de incasat de la SC Y SRL suma de 50.000 lei, dar SC X SRL are de platit lui SC Z SRL suma de 60.000 lei. In aceasta situatie SC Y transmite la IMI datele si fie cele 3 societati fie IMI trebuie sa identifice un circuit de compensare prin care sa se inchida compensarea, respectiv sa se gaseasca un agent economic care sa aiba de platit o datorie comerciala lui SC Y SRL. Poate chiar SC Z SRL are la randul lui o datorie fata de SC Y SRL si atunci circuitul de compensare este inchis. Presupunem ca SC Z are de platit lui SC Y suma de 40.000 lei.

SC Y - SC X - SC Z ( SC Y are de platit lui SC X suma de 50.000 lei, SC X are de platit lui SC Z suma de 60.000 de lei, iar SC Z are de platit lui SC Y suma de 40.000 lei). Compensarea se face pe suma de 40.000 lei, se incheie proces verbal de compensare la IMI si ordine de compensare pe care se inscriu pe verso numarul /data facturilor si sumele care se sting astfel.

Asa cum spuneam circuitul de compensare poate cuprinde mai mult de 2 societati – pe acelasi rationament, cautandu-se un agent economic care sa aiba o datorie fata de SC Y SRL (daca SC Z SRL nu avea datorie fata de SC Y SRL), si avea o datorie fata de un alt tert SC T SRL, care la randul lui avea o datorie fata de SC Y SRL, circuitul de compensare este urmatorul.

SC Y - SC X - SC Z - SC T

Practic SC Y SRL care este agent economic initiator are de incasat de la un tert o suma si are de platit unui alt tert alta suma iar cele 3 societati implicate sau IMI gasesc un circuit de compensare, gasind in final acea persoana juridica /agent economic care sa inchida circuitul de compensare.Obligativitatea este ca intre toate societatile implicate sa existe datorii certe inregistrate in contabilitate.

Va recomandam sa studiati si HG 685/1999 cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
datoriicompensare datorii


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2009

Votati articolul "Articol de specialitate: Compensare datorii intre agentii eonomici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X