email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FMI, evaziune fiscala: 16 miliarde de euro, valoarea economiei paralele

fmievaziune fiscala

MicÅŸorarea economiei la negru va deveni din luna martie criteriu de performanţă în acordul cu FMI. InstituÅ£ia ne va monitoriza evaziunea fiscală, chiar dacă ministrul FinanÅ£elor o vede la doar 14%. Nivelul dat de Pogea e „modest“, afirmă Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit ministrului FinanÅ£elor Publice, Gheorghe Pogea, evaziunea fiscală în 2009 ajunge la 14% din PIB. Cum bugetul pe 2009 prevede un PIB de 497,3 miliarde de lei, rezultă că anul acesta evaziunea fiscală va fi de 69,62 miliarde de lei, adică de peste 16 miliarde de euro.

Dacă luăm de bune datele ministrului FinanÅ£elor, asta înseamnă că evaziunea fiscală este de două ori mai mare decât deficitul bugetar ÅŸi reprezintă aproximativ 45% din încasările statului pe 2009. „Evaziunea fiscală a cunoscut fluctuaÅ£ii importante din 2005 încoace.

Împreună cu experÅ£ii FMI vom pune la punct programe care să crească eficienÅ£a administraÅ£iei fiscale“, a declarat Pogea pentru HotNews, neprecizând ce măsuri va lua pentru combaterea evaziunii fiscale.

PreÅŸedintele Fiscului, Sorin Blejnar, susÅ£ine că „an de an s-au luat măsuri împotriva evaziunii fiscale, ÅŸi drept urmare aceasta a scăzut“.

Întrebat ce măsuri va lua în 2010, ÅŸeful Fiscului ne-a spus că acestea „vor fi numeroase“.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al României la FMI, nu este foarte convins de rezultatele luptei de până acum. De-a lungul timpului s-au făcut tot felul de studii de diverÅŸi consultanÅ£i străini pe tema evaziunii fiscale (italieni, americani etc.), dar evaziunea a fost combătută foarte puÅ£in, spune acesta. „Studiile făcute de diverÅŸi specialiÅŸti arătau că în România evaziunea fiscală se situează între 20 ÅŸi 40% din PIB. AÅŸa că pot spune că cifra de 14% din PIB avansată de Gheorghe Pogea este una modestă“, zice Lucian Croitoru.

În ceea ce priveÅŸte faptul că Pogea doreÅŸte să combată evaziunea fiscală cu ajutorul FMI, Croitoru susÅ£ine că actualul acord cu Fondul conÅ£ine deja măsuri de limitare a evaziunii fiscale.

„Actualul acord cu FMI conÅ£ine câteva măsuri de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre ele se referă la faptul că FMI cere finanÅ£elor să pună accent pe urmărirea marilor contribuabili. Deci FMI poate ajuta România să crească eficienÅ£a administraÅ£iei fiscale, dar în cele din urmă tot funcÅ£ionarul român este cel chemat să combată evaziunea fiscală“, mai spune Croitoru.


Sursa: Cotidianul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fmievaziune fiscala


Data aparitiei: 18 Noiembrie 2009

Votati articolul "FMI, evaziune fiscala: 16 miliarde de euro, valoarea economiei paralele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X