email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parlamentarii au aprobat suspendarea impozitului minim pentru anul 2010

impozit minim

 


Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, masuri fiscale anticriza care vizeaza sprijinirea mediului de afaceri. Printre aceste masuri se numara reducerea TVA pentru constructii noi la 5%, suspendarea impozitului minim si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%. Impactul bugetar al masurilor fiscale anticriza a fost evaluat la 2,5 miliarde lei.

Parlamentarii au aprobat duminica cinci amendamente ale deputatului PNL Daniel Chitoiu, printre care suspendarea impozitului minim, aplicarea unui impozit pe venit de 3% pentru microintreprinderi si reducerea TVA pentru constructia si tranzactiile de locuinte la 5%. De asemenea, au mai fost adoptate: eliminarea nedeductibilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului si scaderea majorarii de intarziere la plata de la 0,1%, in prezent, la 0,05%. Impactul bugetar al aplicarii acestor masuri este de aproximativ 2,5 miliarde lei. Amendamentul  care viza o bonificatie de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru contribuabilii care achita la termen platile a fost respins. Amendamentele trebuie insa sa treaca si de votul in plenul Parlamentului pentru a intra in vigoare.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Gheorghe Gherghina a declarat ca suspendarea impozitului minim va avea un impact bugetar de un miliard de lei, cota redusa la 5% TVA la constructia de locuinte – 960 de milioane de lei, iar nedeductibilitatea TVA pentru automobile – 500 milioane de lei.

Suspendarea aplicarii impozitului minim a fost propusa si de reprezentantii Guvernului, care au sustinut ca acesta si-a produs deja "efectul curativ de deratizare a economiei", peste 73% din firmele inchise dupa introducerea impozitului minim fiind inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzactii ilicite.

Reprezentantii organizatiilor patronale considera ca suspendarea aplicarii impozitului minim si inlocuirea acestuia cu un impozit forfetar doar pentru anumite domenii greu controlabile din punct de vedere fiscal reprezinta o masura corecta in contextul actual.

"Daca este adevarat ce spun reprezentantii Guvernului, ca aplicarea impozitului minim a avut un efect de curatare a economiei, atunci, cel putin teoretic, nu ar mai trebui aplicat. Nu mai ai ce sa iei daca firmele cu activitati ilicite sau care erau inactive s-au desfiintat intr-o proportie foarte mare. Insa se poate continua aplicarea unui impozit forfetar in sectoare unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, cum ar fi hotelaria si restaurantele. Noi am solicitat inca de anul trecut ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa faca publice, cel putin o data la sase luni, rezultatele controalelor la aceste firme banuite de evaziune fiscala. Ar trebui sa stim cate firme au fost controlate si ce s-a constatat. Pana in prezent, nu am vazut astfel de rapoarte", a precizat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania – AOAR.

Un alt amendament aprobat de Comisiile reunite de buget-finante se refera la mentinerea aplicarii unui impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca incepand din 2010 impozitul pe profit, de 16%.


Parlamentarii au aprobat scaderea TVA pentru tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

"Masura de aplicare a unei TVA de 5% pentru constructii noi este aplicata si de alte tari din Uniunea Europeana. Se impun de obicei unele conditii de suprafata, utilitati etc. Masura ar trebui aplicata pentru locuinte noi destinate clasei medii. O astfel de decizie ar putea debloca piata constructiilor", a mentionat reprezentantul AOAR.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit minim


Data aparitiei: 11 Ianuarie 2010

Votati articolul "Parlamentarii au aprobat suspendarea impozitului minim pentru anul 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X