email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rambursare TVA

tvarambursare

 

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Intrebare:

O societate nou infiintata achizitioneaza cladiri in vederea desfasurarii activitatii de fabricare obiecte sanitare, in baza unui contract de vanzare cumparare. Societatea nou infiintata solicita rambursarea TVA rezultat din aceasta tranzactie dar organele fiscale considera ca societatea nu are drept de deducere la momentul acesta deoarece societatea nu a realizat activitati economice sau alte operatiuni care dau drept de deducere a TVA si ca societatea trebuie sa faca ajustarea taxei deductibile aferenta achizitiei bunurilor de capital ( cladiri ) conform art 149 Cod Fiscal si pct 54 din HG 44/2004. Care este situatia reala?

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Raspuns:

Dreptul de deducere a TVA aferenta achizitiei de cladiri poate fi exercitat la momentul achitiziei numai in functie de intentia firmei dvs. de a le utiliza pentru operatiuni taxabile. Pentru a dovedi aceasta intentie, firma dvs. are obligatia de a dovedi acest fapt echipei de inspectie fiscala. Ajustarea impusa de catre organele fiscale presupune faptul ca firma dvs. si-a exercitat eronat dreptul de deducere a TVA deoarece realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere. Faptul ca societatea nu a realizat efectiv operatii taxabile nu indreptateste organul de control sa va anuleze dreptul de deducere a TVA. Anularea acestui drept trebuie fundamentat si argumentat de catre echipa de inspectie fiscala in functie de constatarile efectuate urmare inspectiei fiscale ocazionate de solutionarea cu control anticipat a decontului cu suma negativa pentru care firma dvs. a solicitat rambursarea.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

In situatia in care dvs. dovediti intentia de desfasurare a operatiunilor impozabile iar organul de inspectie fiscala nu poate justifica legal anularea dreptului de deducere a TVA, aveti posibilitatea sa faceti uz de concluziile cazului solutionat de Curtea Europeana de Justitie C-110/94 (INZO), conform carora poate fi considerata activitate economica in sensul art. 4 din Directiva a VI-a (in prezent art. 9 din Directiva 112/2006/CE) chiar prima cheltuiala de investitie efectuata in scopul desfasurarii unei activitati. Conform acestei decizii, autoritatile fiscale trebuie sa aiba in vedere intentia declarata a persoanei de a desfasura activitati taxabile. Din aceiasi decizie, rezulta faptul ca de vreme ce autoritatea fiscala recunoaste calitatea de persoana impozabila a unei firmei in sensul TVA pentru simplul fapt ca si-a declarat intentia de a desfasura o activitate economica, acestea trebuie sa considere activitate economica chiar existenta unui studiu de profitabilitate pentru activitatea care urmeaza a fi desfasurata in vederea realizarii de operatiuni taxabile. Cu exceptia cazurilor in care sunt suspiciuni de abuz sau frauda, aceasta decizie impune respectarea principiului stabilitatii si neutralitatii TVA, fara a se retrage calitatea de persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, cu drepturi si obligatii.

De asemenea:

- la paragraful 15 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 22 din Cazul Curtii Europene de Justitie C-268/83 (ROMPELMAN) prin care Curtea sustine ca activitatile economice prevazute la art. 4(1) din Directiva a VI-a pot consta si in activitati premergatoare activitatii economice, fiind date drept exemplu achizitia de bunuri si de proprietati imobiliare.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

- la paragraful 23 din Cazul INZO se face trimitere la paragraful 24 din Cazul ROMPELMAN unde Curtea a statuat ca este obligatia persoanei care solicita deducerea TVA sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii si art. 4 din Directiva a VI-a nu impiedica autoritatile fiscale sa solicite dovezi obiective care sa sustina intentia declarata de a desfasura activitate economica dând nastere la activitati taxabile.

In concluzie, din jurisprudenta Curtii Europene de Justitie reiese ca pot exista situatii in care se acorda drept de deducere a TVA pentru achizitiile de bunuri si servicii efectuate anterior inceperii activitatii taxabile, chiar daca ulterior acestea nu vor fi utilizate in cadrul activitatii taxabile. Acest fapt este posibil numai daca se dovedeste intentia persoanei la momentul achizitiei de a utiliza bunurile si serviciile in folosul activitatilor taxabile ulterioare, dar acest lucru nu a mai fost posibil ulterior acestor operatiuni.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

Astfel, numai echipa de inspectie fiscala, atât in baza documentelor puse la dispozitie de reprezentantul legal al firmei dvs. cât si a constatarilor efectuate poate decide daca acorda sau nu acorda dreptul de deducere pentru cladirile achizitionate de firma dvs. Echipa de inspectie fiscala poate constata faptul ca respectivele cladiri urmeaza a fi demolate in vederea construirii altor obiective. In acest caz, suma TVA aferenta achizitiei nu este deductibila d.p.d.v. al TVA.

Cele mentionate rezulta si din Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal conform caruia:

- punctul 45 alineatul (1) dat in aplicarea articolului 145 alineatul 4, o persoana impozabila poate deduce TVA aferenta achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA ,,In sensul art. 145 alin. (4) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 147^1 alin. (2) din Codul fiscal. Intentia persoanei trebuie evaluata in baza elementelor obiective, cum ar fi faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii acestei activitati economice. ,,

- punctul 66 alineatul (2) dat in aplicarea articolului 153 alineatul (1 conform caruia activitatea economica se considera ca ,,fiind inceputa din momentul in care o persoana intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate. Intentia persoanei trebuie apreciata in baza elementelor obiective, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare initierii unei activitati economice.,,

Opinia mea este ca, in baza prevederilor enumerate anterior, numai dvs. aveti posibilitatea sa demonstrati echipei de inspectie fiscala ca respectivele cladiri sunt intr-adevar destinate activitatilor taxabile astfel incât sa va acorde rambursarea taxei aferente.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 2009

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvarambursare


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2010

Votati articolul "Rambursare TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X